Κυριακή, 17 Μαΐου 2015

Η μετανάστευση των νέων (Έκθεση Γ' Λυκείου Γενικής Παιδείας)

Ένα από τα σύγχρονα ζητήματα που απασχολούν την επικαιρότητα, είναι το φαινόμενο της μαζικής μετανάστευσης των νέων και ιδίως εκείνων που έχουν σημαντικές σπουδές. Η η αβεβαιότητα για το μέλλον και η παρατεταμένη ανασφάλεια που κυριαρχεί στην Ελλάδα της κρίσης, ωθεί τους νέους στην φυγή. Οι συνέπειες αυτού του φαινομένου είναι τραγικές, από τη στιγμή που μιλάμε για μια μελλοντική "ανεπάρκεια" στελεχών, όταν πλέον θα αντιμετωπίσει η χώρα την πραγματικότητα μιας "γερασμένης γενιάς", που δεν θα έχει την διάυγεια και την δυνατότητα να στελεχώσει όλες τις πτυχές της κοινωνίας. 

Στα πλαίσια της αυριανής "πρεμιέρας" των Πανελλαδικών εξετάσεων με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας, παραθέτουμε κάποιες βοηθητικές σημειώσεις, για να μπορούν τα παιδιά να πάρουν κάποιες πληροφορίες, που ίσως τους φανούν χρήσιμες. 
----------------------------------------------------------------------------------
Μην υποχωρείτε , μην αποχωρείτε!

            Εγώ , μια τυχοδιώκτρια του 21ου αιώνα , μετά από μήνες περισυλλογής και καταιγισμού τηλεοπτικών ρεπορτάζ για την καταστροφή της Ελλάδας , αποφάσισα εν μια νυκτί να μαζέψω τα πράγματά μου , να αφήσω την οικογενειακή θαλπωρή και ασφάλεια , τη μέτρια δουλειά και να μεταναστεύσω στη Μεγάλη Νήσο , όπου ως δια μαγείας θα έβρισκα δουλειά , λεφτά και μια καλή ζωή .Αντ’ αυτού εδώ και ενάμιση μήνα , αυτό που ζω , μόνο ως παραμύθι δεν περιγράφεται. Άστεγη , ταλαιπωρημένη , περήφανη να ζητήσω λεφτά από τους δικούς μου και με καμία οικονομική προετοιμασία , μένω σε προσωρινά σπίτια ψάχνοντας να βρω τη δουλειά των ονείρων μου .
            Στην αρχή , ήμουν ενθουσιασμένη , έπαιρνα ευχαριστήρια mail από τους πιθανούς εργοδότες μου , έκανα τον τουρισμό μου , έβλεπα παλιούς γνωστούς και φίλους που είχα να δω χρόνια , και απλά περίμενα τη θετική απάντηση στις αιτήσεις μου που ήταν θέμα ημερών στο μυαλό μου .Τα ρούχα συνέντευξης ήταν πάντα κρεμασμένα στη ντουλάπα , φρεσκοπλυμένα , έτοιμα να φορεθούν ανά πάσα στιγμή , και όσο οι αιτήσεις για δουλειά αυξάνονταν μαζί χτίζονταν όλο και περισσότερα όνειρα .
            Μετά τις 10 απορρίψεις , τότε τα πόδια μου πάτησαν τη γη .Μετά οι απορρίψεις κάθε μέρα ήταν και περισσότερες , τα ρούχα έμειναν κρεμασμένα με μια ελαφριά μυρωδιά καπνού πλέον .Η αυτοπεποίθηση
έγινε άγνωστη λέξη , και τα χρήματα άρχισαν σιγά σιγά να τελειώνουν. Το ίδιο και οι γνωστοί που ήταν πρόθυμοι να με φιλοξενήσουν .Και όσο πίστευα ότι το ταλέντο μου είναι μεγάλο και οι δουλειές πολλές , και δεν θα είχα καμιά δυσκολία , συνειδητοποιώ ότι ναι μεν οι δουλειές είναι πολλές, αλλά και το ταλέντο μου τελικά δεν είναι και τόσο σπουδαίο. Όσο και αν βλέπεις τη ζωή σου σαν ταινία , και κάνεις την πλάκα σου , οι συνεχείς μετακομίσεις κάθε 15 μέρες , οι τυχαίες δουλειές σε μεξικάνικα και σε greek mpouzoukia ,σε φθείρουν , ειδικά όσο περνάει ο καιρός και η πλάκα γίνεται μέσο επιβίωσης .
            Και όταν τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο , δεν έχεις σε κάποιον να μιλήσεις γιατί ξέρεις ότι εσύ το επέλεξες και πρέπει να το υποστηρίξεις ,αλλά δεν είναι εύκολο .Όλοι σε θεωρούν γενναίο , σε ζηλεύουν , εύχονται να μπορούσαν να φύγουν κι αυτοί πριν βουλιάξουν μαζί με τη χώρα .Αλλά δεν είναι η γενναιότητα , είναι η δειλία που σε οδήγησε να φύγεις από εκεί που τα βρήκες σκούρα και να ψάξεις την τύχη σου αλλού , που σου φαντάζει γη της επαγγελίας .Εκεί οραματίζεσαι κόκκινα χαλιά , αναγνωρισιμότητα , επιτυχία , χρήματα .Αυτός ο άξονας σε οδηγεί , αλλά σίγουρα αυτά τα πράγματα δεν έρχονται από τη μία μέρα στην άλλη .Και αν στην Ελλάδα ζεις δύσκολους καιρούς , τουλάχιστον έχεις κάποιον να σε στηρίζει , είτε αυτό λέγεται οικογένεια , είτε φίλοι , είτε πρώην συνάδελφοι , είτε το σκυλί σου.
            Η μοναξιά σού γκρεμίζει τα όνειρα , δεν μπορείς να το παλέψεις και να μην κοιτάς πίσω , αλλά όσο κοιτάς αυτά που άφησες , σου φαντάζουν πολύ πιο σημαντικά από όσο τα είχες .Δεν αξίζει σε κάποιον με δύο πτυχία, ενός χρόνου προϋπηρεσία και ένα μυαλό άνω του μετρίου , να επιλέγει την αθλιότητα από τη μετριότητα της σιγουριάς .Η άτακτη αποχώρηση από την Ελλάδα δεν είναι η λύση .
(Διασκευασμένο άρθρο της Ελίνας Πάνου)

Β. ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ :
A. Να συντάξετε την περίληψη του κειμένου σε 90-110 λέξεις.
B1. Να αναπτύξετε την παρακάτω περίοδο σε μια παράγραφο 60-80 λέξεων . «Και αν στην Ελλάδα ζεις δύσκολους καιρούς , τουλάχιστον έχεις κάποιον να σε στηρίζει»
Β2. Να δώσετε έναν τίτλο με σχόλιο κι έναν χωρίς σχόλιο για το κείμενο που σας δόθηκε .
Β3. Ποια είναι τα δομικά στοιχεία της τέταρτης παραγράφου («Και όταν τα πράγματα… είτε το σκυλί σου») και ποιοι οι δύο τρόποι με τους οποίους αναπτύσσεται ;
Β4. Να γράψετε τα συνώνυμα των παρακάτω λέξεων : περισυλλογής , θαλπωρή , συνειδητοποιώ , συνεχείς , αποχώρηση
Β.5. Να εντοπίσετε στο κείμενο πέντε φράσεις με συνυπωδηλωτική σημασία .
Β.6. Να γράψετε τα αντώνυμα των παρακάτω λέξεων : προσωρινά , πιθανούς , αυξάνονταν , απορρίψεις , σιγουριάς .
Γ. Παραγωγή λόγου:
Στην ημερίδα που διοργανώνει το σχολείο σας με θέμα «Μετανάστευση των Νεοελλήνων» να παρουσιάσετε σε μια ομιλία σας (500 - 600 περίπου λέξεων) τους παράγοντες , οι οποίοι ωθούν ειδικά τους νέους στη μετανάστευση .Στη συνέχεια να εντοπίσετε τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να ενισχυθούν οι επαγγελματικές προοπτικές με σκοπό την παραμονή τους λαμβάνοντας υπόψη την παρακάτω ρήση του κειμένου «Ωστόσο η άτακτη αποχώρηση από την Ελλάδα δεν είναι λύση» .


Επιμέλεια: Θ. Αθανασίου, Φιλόλογος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου