Κυριακή, 1 Φεβρουαρίου 2015

Μ. Κόνσολας: "Στις εκλογές προέβαλα την διαδρομή μου, χωρίς εκφοβισμούς, ακρότητες και κομματικά στηρίγματα"Την πρώτη μετά τις πρόσφατες εκλογές συνέντευξη,  έδωσε στην εφημερίδα "Δημοκρατική" της Ρόδου, ο βουλευτής Δωδεκανήσου της ΝΔ Μάνος Κόνσολας

Ο εκλεγμένος για δεύτερη φορά Δωδεκανήσιος βουλευτής, που κατέκτησε την πρώτη θέση από το ψηφοδέλτιο της ΝΔ στην περιοχή, διαψεύδοντας προβλέψεις και ανατρέποντας την "κυριαρχία" που είχαν για χρόνια "τα Νεοδημοκράτικα τζάκια", στην συνέντευξή του δίνει το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει στην νέα βουλευτική περίοδο. 

Μιλά για  την ήττα του κόμματός του, ενώ με ξεκάθαρο τρόπο δηλώνει την αντίθεσή του στις τακτικές εκφοβισμού που ακολουθήθηκαν, τις ακραίες "ιδεολογικές" επιλογές και δηλώνει πως είναι έτοιμος να κινηθεί στο κοινοβούλιο με γνώμονα το συμφέρον της περιοχής, "χωρίς αγκυλώσεις". 

Πιστεύει πως η ΝΔ θα πρέπει να εκφράσει και πάλι τον "μεσαίο" χώρο και ξεκαθαρίζει την ανάγκη ανάδειξης του "κεντροδεξιού χαρακτήρα", ενώ δηλώνει την αντίθεσή του στην "ακροδεξιά" στροφή που χαρακτήρισε την πορεία του κόμματός του το τελευταίο διάστημα. 

Δεν σχολίασε την τακτική του τοπικού κομματικού μηχανισμού αλλά και της Περιφέρειας, που κινήθηκαν σε μια μονόπλευτη στήριξη προεκλογικά, απλά αρκείται να δηλώσει πως εκείνος στηρίχτηκε στην επιλογή των Δωδεκανησίων και μόνο σ' αυτούς, "φωτογραφίζοντας" πρακτικές και τακτικισμούς που ακολουθήθηκαν κατά την προεκλογική περίοδο στην περιοχή.

Ακολουθεί η συνέντευξη του βουλευτή:

1. Πως εκτιμάτε το αποτέλεσμα των εκλογών. Ποιοι ήταν οι λόγοι που οδήγησαν τη Νέα Δημοκρατία σε μία δεινή ήττα και μάλιστα με διαφορά;
Η Νέα Δημοκρατία υπέστη μια βαριά ήττα. Οφείλουμε όλοι μας σεβασμό στους πολίτες που στήριξαν και στηρίζουν αυτή την παράταξη αλλά και στην ιστορία της Νέας Δημοκρατίας.
Πρέπει να διαφυλάξουμε την ενότητα της παράταξης. Στο όνομα, όμως, της ενότητας δεν μπορεί να επιβληθεί σιωπητήριο, να μην συζητήσουμε τα αίτια αυτής της ήττας.
Από την ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος προκύπτει ότι τη Ν.Δ την εγκατέλειψαν κοινωνικά στρώματα που τη στήριζαν διαχρονικά και αναφέρομαι σε ένα μεγάλο μέρος της μεσαίας τάξης. Υπάρχει, επίσης, ένα ηλικιακό χάσμα μεταξύ των ψηφοφόρων μας, μας γύρισαν την πλάτη οι δυναμικές ηλικίες και οι νέοι άνθρωποι.
Για πρώτη φορά υπήρξε μετακίνηση ψηφοφόρων απευθείας από τη Ν.Δ. προς το Σύριζα και αυτό σημαίνει ότι οι διαχωριστικές γραμμές, με όρους και ρητορική του παρελθόντος, δεν μπορούν να εμποδίσουν αυτές τις μετακινήσεις. Το αντίθετο θα έλεγα.
Η Νέα Δημοκρατία δεν αναζητά μια νέα ιδεολογία. Ιδεολογία έχει, είναι ο ριζοσπαστικός φιλελευθερισμός, με αρχές και αξίες που έχουν δικαιωθεί ιστορικά αλλά και από την ίδια τη ζωή. Πρέπει να επιστρέψει σε αυτές τις αρχές, πάνω σε αυτές τις αρχές πρέπει να χτίσει μια εναλλακτική κυβερνητική πρόταση. Πρέπει να ξαναγίνει η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη, γιατί ένα κόμμα του 27% δεν είναι μεγάλο.

2. Εκτιμάτε πως έγιναν λάθη στην επικοινωνιακή τακτική του κόμματος;
Αυτή είναι μια ερώτηση που θα πρέπει να την απαντήσουν οι ειδικοί της πολιτικής επικοινωνίας.
Εγώ περιορίζομαι να σας μεταφέρω την προσωπική μου εμπειρία, τα συμπεράσματα που αποκόμισα από την καθημερινή επαφή και επικοινωνία μου με τους πολίτες. Αυτό, λοιπόν, που έχω να επισημάνω και το οποίο αποδείχθηκε, είναι ότι η στρατηγική του φόβου δεν απέδωσε.
Σε ένα κόσμο που έχει ματώσει εδώ και 5 χρόνια, δεν θα τον πείσεις με το φόβο αλλά με τη λογική, το επιχείρημα, την ελπίδα.
Ποτέ δεν πίστεψα σε αυτή τη στρατηγική και αν παρατηρήσατε, σε όλη την προεκλογική περίοδο αλλά και στον πολιτικό μου λόγο, έδινα ένα θετικό μήνυμα.
Επιχειρήματα είχαμε και έχουμε ως παράταξη, δεν χρειάζεται να ετεροπροσδιοριζόμαστε.
Οι πολίτες θέλουν θετικό μήνυμα, αληθινή ελπίδα. Όταν δεν τα βρίσκουν, κάνουν άλλες επιλογές έστω κι αν ξέρουν ότι αυτές οι επιλογές έχουν ρίσκο.

3. Ο αριθμός των σταυρών προτίμησης δείχνουν την εκτίμηση των Δωδεκανησίων στο πρόσωπο σας. Ποιές είναι οι δεσμεύσεις σας;
Εγώ κατέθεσα τη διαδρομή, την παρουσία, τις προτάσεις μου, τη δραστηριότητά μου. Οι πολίτες την αποτίμησαν θετικά, αναγνώρισαν ότι 30 μήνες που ήμουν βουλευτής ήμουν δίπλα τους, ανέδειξα προβλήματα, κατάφερα να συνδέσω τη θητεία μου στο Κοινοβούλιο με σημαντικές παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες. Η ίδρυση των δύο πανεπιστημιακών τμημάτων τουρισμού, με έδρα τη Ρόδο, και το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών με έδρα τη Ρόδο είναι διεκδικήσεις που κερδίσαμε. Εύχομαι και ελπίζω να μην ακυρωθούν από τη νέα κυβέρνηση.
Η δική μου δέσμευση είναι ότι θα συνεχίσω με πιο μεγάλη δύναμη, με μεγαλύτερη θέληση και ωριμότητα. Και πάντα με ανοιχτή την πόρτα μου στον απλό πολίτη.

4. Θα υπάρξουν θέματα στα οποία θα είστε ανοικτός για συνεργασία με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ στο νομό;
Έχω αποδείξει ότι δεν έχω αγκυλώσεις. Ήμουν ο πρώτος που μίλησε για την ανάγκη μιας μεγάλης τοπικής συμφωνίας για τα Δωδεκάνησα. Για ευρύτερες συγκλίσεις και κοινές πρωτοβουλίες στα μεγάλα ζητήματα, που υπερβαίνουν κομματικές γραμμές και σκοπιμότητες.
Ένα θέμα που μπορεί να αποτελέσει πεδίο σύγκλισης είναι η οριζόντια και δεσμευτική εφαρμογή της ρήτρας νησιωτικότητας σε όλους τους νόμους που ψηφίζει η Βουλή και σε όλες τις διοικητικές πράξεις.

5. Πολλοί υποστηρίζουν ότι η Ν.Δ πλήρωσε την ακροδεξιά στροφή και στελέχη με ακροδεξιές απόψεις που έδιναν τον τόνο και στο στίγμα, εκπροσωπώντας το κόμμα στα ΜΜΕ. Ποια είναι η δική σας άποψη;
Η Νέα Δημοκρατία θα πρέπει να ξαναγίνει η παράταξη του μεσαίου χώρου, ενός ζωτικού χώρου για μια μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη.
Ο Κώστας Καραμανλής είχε αποκλείσει τα ακραία στοιχεία από τη Νέα Δημοκρατία, επισημαίνοντας με νόημα ότι «δεν συνεργάζεται με τα άκρα». Το ίδιο και ο ιδρυτής μας, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Έτσι χτίζονται και διευρύνονται οι μεγάλες πλειοψηφίες αλλά και τα όρια αυτής της παράταξης, που εκτείνονται από τη Δεξιά έως και τις παρυφές της δημοκρατικής αριστεράς. Ακραίες θέσεις και συμπεριφορές απωθούν, περιορίζουν τα όρια επιρροής της παράταξης και σε κάποιες περιπτώσεις προκαλούν.

6. Σε τοπικό επίπεδο είδαμε ότι δεν είχατε τη στήριξη ούτε του κομματικού μηχανισμού ούτε και της Περιφέρειας, που στήριζαν συνυποψήφιο σας. Λέγεται μάλιστα ότι το ψηφοδέλτιο διαμορφώθηκε κατά τέτοιο τρόπο ώστε να δυσκολέψει την εκλογή σας. Σας ενόχλησε αυτό και σε ποιο βαθμό;
Ποτέ μου δεν λειτούργησα με μηχανισμούς, όλα αυτά τα θεωρώ ξεπερασμένα και αναποτελεσματικά.
Εγώ στηρίζομαι μόνο στους πολίτες, σε αυτούς απευθύνομαι κάθε φορά, σε αυτούς λογοδοτώ, αυτοί είναι που με κρίνουν και με αξιολογούν.
Σέβομαι απόλυτα την επιλογή κάθε πολίτη, όλοι έχουν το δικαίωμα να στηρίζουν όποιον θεωρούν ικανότερο ή καταλληλότερο για να τους εκπροσωπήσει. Όποιον πιστεύουν ότι τους ταιριάζει.
Η Νέα Δημοκρατία, λόγω του εκλογικού νόμου, εξέλεξε ένα μόνο Βουλευτή στα Δωδεκάνησα και θέλω να εκφράσω τη λύπη μου για το γεγονός ότι δεν θα είναι στη νέα Βουλή, ο καλός φίλος και συνάδελφος, ο Βασίλης Υψηλάντης. Δεν συμφωνούμε σε όλα με το Βασίλη, έχει όμως ήθος και προσωπική εντιμότητα.

7. Τι θα πράξετε στο θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας σε περίπτωση που ο Σύριζα προτείνει τον κ. Αβραμόπουλο; Σε περίπτωση που η ηγεσία του κόμματος αποφασίσει να μην τον στηρίξει και να επιμείνει στην υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα, εσείς προσωπικά τι θα κάνετε;
Δεν πιστεύω ότι θα συμβεί αυτό. Πριν από δύο μήνες ασκήσαμε κριτική στο Σύριζα για το γεγονός ότι μετέτρεψε το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας σε πεδίο κομματικών σκοπιμοτήτων. Δεν θα κάνουμε τα ίδια.
Είμαστε η παράταξη της ευθύνης και το γεγονός ότι συζητείται να προταθεί ένα στέλεχος από το χώρο μας, που ενώνει και δεν διχάζει, όπως ο κ. Αβραμόπουλος, δείχνει την εμβέλεια αυτής της παράταξης.
Αυτή τη φορά, η πρωτοβουλία ανήκει στον κ. Τσίπρα, που είναι ο Πρωθυπουργός. Αν προτείνει ένα πρόσωπο με τα πολιτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά του κ. Αβραμόπουλου είναι δεδομένο ότι θα τον ψηφίσουμε.

8. Πόσο εύκολη ή δύσκολη μπορεί να είναι τώρα η διαπραγμάτευση με τους δανειστές της χώρας;
Είναι το ίδιο δύσκολη, δεν έχει αλλάξει τίποτα. Η Ευρώπη δεν συζητά με κόμματα και παρατάξεις, συζητά με χώρες.
Οι δεσμεύσεις κάθε χώρας δεν αναιρούνται όταν αλλάζει η κυβέρνηση, αυτό είναι κανόνες στις διεθνείς σχέσεις και ιδιαίτερα στις διεθνείς οικονομικές σχέσεις.
Εκτιμώ ότι η κυβέρνηση πρέπει να κλείσει άμεσα τη διαπραγμάτευση, να αποφύγει μονομερείς ενέργειες που μπορεί να θέσουν σε αμφισβήτηση ή κίνδυνο την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.
Δυστυχώς, τα πρώτα δείγματα γραφής της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα δεν είναι ενθαρρυντικά, κάποιοι δεν έχουν αντιληφθεί τι σημαίνουν όσα λένε ή εξαγγέλλουν ή τι συνέπειες έχουν.
Ας δουν το χρηματιστήριο, τις τιμές των ομολόγων, τη φυγή των καταθέσεων από τις τράπεζες. Η χώρα χρειάζεται σταθερότητα. (Πηγή: "Δημοκρατική")

"ΠΑΛΜΟΣ της ΚΑΛΥΜΝΟΥ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου