Σάββατο, 4 Οκτωβρίου 2014

Ξανά "στο σκαμνί" ο γυναικολόγος από την Κάλυμνο και για την δεύτερη περίπτωση ιατρικού λάθους

Στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Ρόδου την 6η Οκτωβρίου 2014 θα καθίσει ένας ιατρός ακριτικού νοσοκομείου, που φέρεται να πρωταγωνίστησε σε μια βαριά και προκλητικά ανεπίτρεπτη ιατρική πράξη, η οποία συνοδεύεται από καταγγελίες για σκόπιμη παραπλάνηση και παρασιώπηση ουσιωδών στοιχείων της πορείας της υγείας μιας 32χρονης γυναίκας.
Η υπόθεση είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο μετά τις αποκαλύψεις της «δημοκρατικής» και είχε απασχολήσει εκπομπή του δημοσιογράφου Μάκη Τριανταφυλλόπουλου, με αποτέλεσμα να προκληθεί δημόσια παρέμβαση της πρώην Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, που είχε απαιτήσει να χυθεί άπλετο φως.
Η 32χρονη γυναίκα είχε καταγγείλει ότι τελέστηκαν σε βάρος της τα αδικήματα της απόπειρας ανθρωποκτονίας και της βαριάς σωματικής βλάβης αφού αναγκάστηκε να υποβληθεί σε εγχείρηση αφαίρεσης της μήτρας από μικρή ηλικία αλλά και γλίτωσε το θάνατο από σηψαιμία καθώς ο καταγγελλόμενος προχώρησε σε έκτρωση λόγω προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε το έμβρυο που κυοφορούσε, τεμάχισε αυτό κατά την καισαρική επέμβαση που πραγματοποίησε και αμέλησε να αφαιρέσει το κεφάλι του από την κοιλιακή της χώρα!
Φέρεται μάλιστα να προχώρησε σε επέμβαση, παραλείποντας να ακολουθήσει οδηγίες εξειδικευμένου συναδέλφου του νοσοκομείου της Αττικής!! Ο καταγγελλόμενος ιατρός αρνήθηκε κατηγορηματικά τα όσα του καταλογίζονται. Χαρακτηρίζει συγκεκριμένα τις καταγγελίες ανυπόστατες ενώ ισχυρίζεται ότι η γυναίκα ήταν πλήρως ενημερωμένη για τις πιθανές επιπλοκές της άμβλωσης, αλλά η ίδια επέμεινε να προχωρήσει.
Όπως απεκάλυψε η «δημοκρατική», από τις εξετάσεις στις οποίες είχε υποβληθεί η γυναίκα διαπιστώθηκε ότι το έμβρυο έπασχε από σύνδρομο και για τον λόγο αυτό αποφασίστηκε η πραγματοποίηση άμβλωσης από τον καταγγελλόμενο ιατρό με χειρουργική επέμβαση παρότι άλλος συνάδελφος του ζήτησε η διαδικασία να γίνει με τη λήψη σχετικής φαρμακευτικής αγωγής ένεκα του γεγονότος ότι βρισκόταν στον 4ο μήνα της κύησης.
Η γυναίκα υποβλήθηκε συγκεκριμένα σε δύο εγχειρήσεις από τον ιατρό, ο οποίος, όπως καταγγέλθηκε, δεν την ενημέρωσε ότι κατά την τεμάχιση του εμβρύου είχε  ξεχαστεί το κεφάλι στη μήτρα της παρότι είχε σχετικές ενδείξεις.
Κατά την τρίτη εγχείρηση που διενεργήθηκε σε νοσοκομείο της Αττικής αφαιρέθηκε το κεφάλι του εμβρύου και η μήτρα της γυναίκας, που γλίτωσε τα χειρότερα κινδυνεύοντας να υποστεί ανεπανόρθωτες βλάβες από ενδεχόμενη σηψαιμία.
Η 32χρονη επισημαίνει ότι ο ιατρός είχε πλάσει ένα σενάριο ψεύδους γιατί παρά τις δύο χειρουργικές επεμβάσεις στις οποίες την υπέβαλε δεν κατόρθωσε να αφαιρέσει την κεφαλή του εμβρύου από την κοιλιακή της χώρα.
Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Κω που επιλήφθηκε της υποθέσεως έκρινε ότι προέκυψαν επαρκείς ενδείξεις ενοχής που στηρίζουν την κατηγορία εναντίον του κατηγορούμενου ιατρού για τις πράξεις της έκθεσης από την οποία προκλήθηκε βαριά βλάβη στην υγεία της γυναίκας και της παράβασης καθήκοντος, που φέρεται ότι τελέστηκε στην Κάλυμνο κατά το χρονικό διάστημα από 30-6-2009 έως 6-7-2009.
Το δικαστικό συμβούλιο εξέτασε εξάλλου και έτερη υπόθεση με φερόμενη ως θύμα ακόμη μια κάτοικο του ακριτικού νησιού.
Στο κατηγορητήριο που έχει σχηματιστεί ο ιατρός φέρεται στις 30-6-2009, ως θεράπων της 32χρονης, να προέβη σε τεχνητή διακοπή της κύησης με την χρήση ιατρικών εργαλείων και νάρκωσης, κατά την διάρκεια της οποίας επέφερε από αμέλεια στην ασθενή τρώση της μήτρας, και αποκοπή και ώθηση της κεφαλής του εμβρύου που κυοφορούσε η τελευταία στην κοιλιακή της κοιλότητα, με συνέπεια να προβεί ακολούθως και σε πρόσθετη επέμβαση λαπαροτομίας για την συρραφή της μήτρας και την αντιμετώπιση της εσωτερικής αιμορραγίας κατά την οποία δεν αφαιρέθηκε η κεφαλή του εμβρύου, γεγονός που κατά το τέλος της επέμβασης εγνώριζε.
Ακολούθως, φέρεται αν και γνώριζε ότι είχε αφήσει την κεφαλή του εμβρύου εντός της κοιλιακής χώρας της γυναίκας δεν ενημέρωσε αυτήν και τους οικείους της για την εξέλιξη αυτή ούτε διενέργησε κάποια ιατρική εξέταση για τον εντοπισμό και την αφαίρεσή της, αλλά αντιθέτως τους διαβεβαίωσε για την αφαίρεση της κεφαλής του εμβρύου.
Στη συνέχεια, στις 4-7-2009, επειδή η μετεγχειρητική πορεία της ασθενούς, που εξακολουθούσε να νοσηλεύεται στο νοσοκομείο, δεν ήταν η αναμενόμενη, η τελευταία διαμαρτυρόταν για έντονους πόνους στην κοιλιακή της χώρα, ενώ είχε και χαμηλό αιματοκρίτη, αφού προέβη σε υπερηχογραφικό έλεγχο της κάτω κοιλίας αυτής, κατά τον οποίο διέγνωσε συγκέντρωση αίματος (αιμάτωμα), και αφού ανακοίνωσε στην παραπάνω ασθενή ότι εμφάνιζε εσωτερική αιμορραγία και ότι έπρεπε να υποβληθεί και σε νέα χειρουργική επέμβαση, διότι άλλως θα είχε ελάχιστο χρόνο ζωής, προέβη με ολική νάρκωση σε νέα λαπαροτομική επέμβαση αυτής, κατά την οποία ομοίως δεν κατάφερε να εντοπίσει και αφαιρέσει την αποσπασθείσα και ευρισκόμενη εντός της κοιλιακής χώρας της γυναίκας κεφαλή του εμβρύου, γεγονός που συνέχισε να αποκρύπτει από την ίδια και τους οικείους της, στερώντας της έτσι την δυνατότητα να αναζητήσει έγκαιρα κατάλληλη ιατρική βοήθεια.
Τελικώς η γυναίκα αφού υπεβλήθη στις 6-7-2009, με δική της πρωτοβουλία, σε αξονική τομογραφία, σε ιδιωτικό εργαστήριο, κατά την οποία διαγνώστηκε στην κοιλιακή της χώρα ωοειδές μόρφωμα διαστάσεων 5 Χ 5 Χ 3,5 cm, μετέβη αεροπορικώς, στις 6-7-2009 στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «ΑΤΤΙΚΟΝ» της Αθήνας, όπου κατόπιν εργαστηριακών εξετάσεων, και επειδή παρουσίαζε βαριά κλινική εικόνα λοίμωξης και έντονη αναιμία, υπεβλήθη σε ερευνητική λαπαροτομία, κατά την οποία κρίθηκε αναγκαία η υστερεκτομή αυτής μετά του δεξιού νεκρωμένου εξαρτήματος και η αφαίρεση από τον οπισθοπεριτονιακό χώρο της αποστηματοποιημένης κεφαλής του εμβρύου.
Ο ίδιος φέρεται με δόλο να μην απέστειλε, όπως είχε υποχρέωση με βάση τους ισχύοντες ιατρικούς κανόνες, στην αρμόδια υπηρεσία προς ιστολογική εξέταση και μακροσκοπικό έλεγχο τα μέλη του εμβρύου που αφαίρεσε από την γυναίκα κατά την διενεργηθείσα από αυτόν, την 30-6-2009 επέμβαση τεχνητής διακοπής της εγκυμοσύνης της τελευταίας προκειμένου να αποκρύψει ότι κατά την επέμβαση είχε αποκόψει και ωθήσει στο εσωτερικό της κοιλιακής χώρας της ανωτέρω την κεφαλή του εμβρύου, την οποία δεν είχε καταφέρει να αφαιρέσει, γεγονός που αν αποκαλυπτόταν, θα είχε ως συνέπεια την επιβολή σε βάρος του πειθαρχικών και άλλων ποινικών κυρώσεων και θα επηρέαζε αρνητικά την επαγγελματική του ανέλιξη και φήμη.

Πηγή: "Δημοκρατική"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου