Δευτέρα, 6 Ιουλίου 2015

70% των Καλυμνίων είπε "ΟΧΙ" στα "διλήμματα" και στην προπαγάνδαΜε το τελικό ποσοστό του 69,60% υπέρ του ΟΧΙ η Κάλυμνος έστειλε το δικό της μήνυμα, δείχνοντας πως τα διάφορα διλήμματα και η "λυσσαλέα" προπαγάνδα, δεν στάθηκαν ικανά να μεταβάλουν την βούληση του κόσμου.

Το ποσοστό 30,40% του ΝΑΙ στην χθεσινή ψηφοφορία για το Δημοψήφισμα, έδειξε πως η μετακίνηση του εκλογικού σώματος τον Ιανουάριο του 2015, ήταν προσωρινή και είχε γίνει κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες και πολιτικές επιλογές.
Κυρίως η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ στην Κάλυμνο, είδαν την εκλογική τους δύναμη να συρρικνώνεται και να μην είναι σε θέση να επηρεάσουν τους ψηφοφόρους, μέσα σ' ένα δύσκολο κλίμα, με "κλειστές τράπεζες", με μια, άνευ προηγουμένου, "μιντιακή προπαγάνδα" υπέρ του ΝΑΙ και μια οργανωμένη τοπική "κινητοποίηση", όχι μόνο από τα κόμματα αλλά και από φορείς, που ανοικτά τάχθηκαν υπέρ του ΝΑΙ. Αυτό που πρέπει να επισημανθεί επίσης είναι πως οι εκλογικές δυνάμεις των κομμάτων που στήριξαν το ΝΑΙ στο δημοψήφισμα, στις εκλογές του Ιανουαρίου στην Κάλυμνο,  ξεπερνούσαν το 50% των ψήφων.
Η δυσχερής οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το νησί τα τελευταία χρόνια, η αδυναμία των ασκούμενων πολιτικών να δώσουν λύση στα στοιχειώδη αιτήματα της τοπικής κοινωνίας, η "αιμορραγία' της συνεχιζόμενης μετανάστευσης και η έλλειψη μιας προοπτικής ανάκαμψης στα πλαίσια των μνημονιακών πολιτικών, καθόρισαν την στάση των Καλύμνιων ψηφοφόρων.
Τόσο το τοπικό όσο και το πανελλαδικό ποσοστό, απέδειξαν πως οι πολίτες δεν δείχνουν πλέον καμία εμπιστοσύνη στο παλιό πολιτικό σύστημα, που οδήγησε την κοινωνία στην κρίση και επιπλέον αποδείχτηκε ανίκανο να διαχειριστεί τις δύσκολες καταστάσεις, αλλά παρέμενε εγκλωβισμένο στις νοοτροπίες του παλιοκομματισμού, της πελατοκρατείας και της διαπλοκής. Η εμμονή τους σε πρακτικές διαχείρισης και διαιώνισης της κρίσης, η απόλυτη "προσήλωσή" τους σε επιβαλλόμενες πολιτικές που καταρράκωσαν το βιοτικό επίπεδο και την αξιοπρέπεια του λαού,  αποκρυσταλλώθηκαν στο χθεσινό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.
Η ωριμότητα, ο ρεαλισμός, η στροφή στην πατριωτική πολιτική, η ιστορική ευθύνη όλων  και η ενότητα του λαού, οφείλουν να είναι τα συμπεράσματα από το μήνυμα που έστειλε με το αποτέλεσμα,  το πρώτο στην μεταπολιτευτική ιστορία του τόπου, δημοψήφισμα. 

"Παλμός της Καλύμνου"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου