Πέμπτη, 14 Μαΐου 2015

Χωρίς προοπτική "εκταφής" το θαμμένο Δίκτυο Αποχέτευσης Τουριστικών Περιοχών της ΚαλύμνουΠάνε κι έρχονται τα βυτιοφόρα οχήματα μεταφοράς λημμάτων από τις τουριστικές περιοχές του νησιού, καθώς έχει αρχίσει ήδη η κίνηση των πρώτων επισκεπτών και φυσικά έχει ξεκινήσει ο "πονοκέφαλος" των επιχειρηματιών της περιοχής, αφού στα τόσα έξοδα θα πρέπει να υπολογίζουν και το άδειασμα των βόθρων τους.

Μια κατάσταση τραγελαφική,  εν έτει 2015 να πηγαινοέρχονται τα βυτιοφόρα με το "πολύτιμο φορτίο τους", γεμίζοντας με "μεθυστικά αρώματα" τους αγουροξυπνημένους τουρίστες, καθώς τις πρωινές ώρες "ο αχόρταγος" (τίτλος από παλιά ταινία με τον αείμνηστο Θ. Βέγγο) αδειάζει τους βόθρους.
 Ο επισκέπτης του νησιού, ενημερώνεται πως λειτουργούν εδώ σύγχρονες υποδομές και κυρίως πως υπάρχει μονάδα Βιολογικής Επεξεργασίας Λημμάτων και εκπλήσσεται όταν αντικρίζει το θέαμα με το καθημερινό άδειασμα των βόθρων.
Μα είναι τρομερά δύσκολο να κατανοήσει κανείς πως στην Κάλυμνο, σε σχέση με το πρόβλημα αυτό, υπάρχει ένα παράδοξο γεγονός. 
 Στην  περιοχή από Πάνορμο μέχρι και Αρμεό, υπάρχει "θαμμένο" εδώ και πολλά χρόνια (σχεδόν 20), ένα αποχετευτικό δίκτυο, που προορίζονταν για να καταλήξει στις εγκαταστάσεις του Βιολογικού Καθαρισμού.
Το δίκτυο αυτό, ξεκίνησε επί της πρώτης Δημαρχίας του Δημήτρη Διακομιχάλη, προχώρησε με την τοποθέτηση σωληνώσεων και αντλιοστασίων και ... ξαφνικά σταμάτησε στις τελευταίες περιοχές του Πανόρμου, χωρίς ποτέ να ολοκληρωθεί, δηλαδή να συνδεθεί με το υπόλοιπο δίκτυο της Χώρας και της Πόθιας και φυσικά να καταλήγει στον Βιολογικό. 
Ήταν ένα έργο που στοίχισε περίπου ένα (1) δισ. δραχμές και "κείτεται θαμμένο", αχρησιμοποίητο και ... αγνοείται η τύχη του! Επιπλέον αυτό που αποτελεί το μεγάλο παράδοξο είναι το γεγονός ότι η λειτουργία του αποχετευτικού αυτού δικτύου, μαζί με το υπόλοιπο του νησιού, ήταν η μια από τις προϋποθέσεις για να χρηματοδοτηθεί και να κατασκευαστεί το έργο του Βιολογικού Καθαρισμού! 
 Ακολούθησε η οκταετία του Γιώργου Ρούσσου και για το έργο αυτό ... απόλυτη σιωπή, αντίθετα εκπονήθηκαν και έμειναν φυσικά σε επίπεδο διαδικτυακής (!) διαβούλευσης, θεωρίες περί κατασκευής "Μίνι Βιολογικών", που βέβαια δεν ήταν τίποτε άλλο από ... "ασκήσεις επί χάρτου"! Ο πρώην Δήμαρχος, όπως ο ίδιος δήλωνε, αρνούνταν να "αγγίξει" αυτό το έργο, ενώ τα επόμενα τριάμισι χρόνια επανάκαμψης στην Δημαρχία του Δ. Διακομιχάλη, παρά τις δηλώσεις για κλήση ειδικών, που θα μελετούσαν την καταλληλότητα των εγκαταστάσεων του δικτύου, ουσιαστικά δε υπήρξε καμία εξέλιξη επί αυτού. 
Η νέα Δημοτική Αρχή του Γιάννη Γαλουζή, προς το παρόν δεν έχει δείξει ότι σκοπεύει να ασχοληθεί με το μεγάλο αυτό ζήτημα, ενώ στον πίνακα των έργων προς ένταξη στο ΠΕΠ, δεν υπάρχει κάποια σχετική καταχώρηση. 
Βέβαια όλες σχεδόν οι δημοτικές παρατάξεις στα προεκλογικά τους προγράμματα, αναφέρονταν στο "ξεχασμένο" αυτό έργο!
Όμως γεννούνται εύλογα ερωτήματα, γιατί πρόκειται για  ένα έργο πνοής για το νησί (και όχι μόνο για τις τουριστικές περιοχές) το οποίο δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, ξοδεύτηκαν για αυτό περίπου ένα δισεκατομμύριο δραχμές και συνεχίζεται η απαράδεκτη κατάσταση στις τουριστικές περιοχές του νησιού και αναρωτιέται κανείς αν κάποια στιγμή θα απαντηθούν αυτά  τα  ερωτήματα, ή αν θα υπάρξει λύση  στο όλο ζήτημα!
 (Στον χάρτη σημειώνεται με κόκινο η διαδρομή του δικτύου που διακόπτεται και με μπλε εκείνο που καταλήγει στον Β.Κ. και να επισημάνουμε πως οι γραμμές αυτές χαράκτηκαν εντελώς ενδεικτικά)

"Παλμός της Καλύμνου"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου