Σάββατο, 9 Μαΐου 2015

"Αστυνομικά μέτρα" και εργολαβίες από τον Δήμο Καλύμνου για το "μάζεμα" στην καθαριότηταΈχει ουσιαστικά ξεκινήσει η τουριστική περίοδος και σε αδιέξοδο βρίσκεται η καθαριότητα στην Κάλυμνο,  για πολλοστή συνεχόμενη χρονιά, γεγονός που οδήγησε την Δημοτική Αρχή του Γιάννη Γαλουζή, στην επιλογή της ανάθεσης του έργου, για ... μερικές περιοχές  σε ιδιώτη και στην λήψη αστυνομικών μέτρων για τους δημότες. 

Αυτή την  "καυτή πατάτα" πήρε στα χέρια του ο Γ. Γαλουζής και πρέπει να ανταποκριθεί, μέσα σε ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον, που δεν γίνονται προσλήψεις και είναι πενιχρά τα οικονομικά δεδομένα του Δήμου.
Έτσι η νέα Δημοτική Αρχή, καταφεύγει καταρχάς στην (πεπατημένη και αποτυχημένη) οδό της "μερικής" παραχώρησης του έργου της καθαριότητας σε ιδιώτη εργολάβο, που μέχρι στιγμής απέβη "άγονος", αφού δεν παρουσιάστηκε ενδιαφερόμενος, ενώ σε πρόσφατο ΔΣ, λήφθηκε (κατά πλειοψηφία)  και  η απόφαση να αναλάβουν 2 δημοτικοί υπάλληλοι καθήκοντα "αστυνόμευσης" για την τήρηση των κανόνων στην καθαριότητα από τους δημότες και στην επιβολή κυρώσεων, για τυχόν παραβάσεις. 

Προβληματική η καθαριότητα στην Κάλυμνο:  Μια "παλιά ιστορία"
Δυστυχώς αυτό που διαπιστώνεται είναι πως η καθαριότητα και πάλι βρίσκεται σε ένα οριακό σημείο, όπως και τα τελευταία χρόνια. Πρωταρχική αιτία φυσικά είναι η "λειψανδρία", αφού η στελέχωση της Υπηρεσίας είναι πλέον κάτω από τα όρια των αναγκών,  για την στοιχειώδη λειτουργία της. Η Κάλυμνος δεν μπορεί "να βρει το δρόμο της" σε σχέση με την καθαριότητα και φυσικά αυτό σχετίζεται με τους ασκούμενες πολιτικές των τελευταίων χρόνων. 

Η περίοδος του Δημήτρη Διακομιχάλη, εν μέσω μνημονίων και "απαγορευτικού" στις προσλήψεις, δεν κατάφερε να δώσει λύση στο πρόβλημα της καθαριότητας του νησιού και στις ελλείψεις της Υπηρεσίας. Όταν παρέλαβε την Δημαρχία από τον προκάτοχό του Γιώργο Ρούσσο, τα πράγματα ήταν ήδη σε "κατάσταση συναγερμού" στην Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου. 
Επί οκτώ χρόνια ο Γ. Ρούσσος δεν φρόντισε να στελεχωθεί η Υ.Κ. με το αναγκαίο προσωπικό, παρόλο που τα πράγματα ήταν πιο ευνοϊκά με τις προσλήψεις. Η πολιτική του πρώην Δημάρχου, ήταν η "απαξίωση" των υπηρεσιών και οι η παραχώρησή τους σε ιδιώτες, δαπανώντας τεράστια ποσά στην σύναψη των εργολαβιών, ενώ και τότε η καθαριότητα του νησιού ήταν κάτω από τα όρια της "ανεκτικότητας".

Ανεπαρκείς οι εργολαβίες - Χωρίς ουσία τα "αστυνομικά μέτρα"
Όσον αφορά τις εργολαβίες στην καθαριότητα, η εμπειρία απέδειξε πως η αποκομιδή των απορριμμάτων δεν μπορεί να είναι  "στα χέρια" ιδιωτών. Αποτελεί μια υπηρεσία κοινής ωφέλειας, την οποία δεν μπορούν να στηρίξουν επαρκώς εργολάβοι, αφού το κόστος είναι απαγορευτικό για έναν ιδιώτη. Η προηγούμενη εμπειρία της Καλύμνου με τους ιδιώτες που είχαν αναλάβει μερικώς την αποκομιδή των απορριμμάτων, απέδειξε πως δεν μπορούν να ανταποκριθούν και παρατηρήθηκε τότε το φαινόμενο να αφήνουν πολλές περιοχές και να αναγκάζεται μετά η Υπηρεσία Καθαριότητας να περισυλλέγει τα σκουπίδια. 

Από την άλλη,  η προσπάθεια της ΔΑ να ξεπεράσει τα όποια προβλήματα στην καθαριότητα με "αστυνόμευση", ούτε ουσιαστικά αλλά ούτε και πρακτικά θα φέρει αποτελέσματα. Τα μέτρα αυτά αφορούν μια κοινωνία "απαίδευτη" στον τομέα της καθαριότητας και γενικότερα του σεβασμού στο ευρύτερο περιβάλλον. Φυσικά αυτό δεν αποτελεί μομφή προς την τοπική κοινωνία και δεν ευθύνονται οι δημότες για την απουσία "ευσυνειδησίας".
Ποτέ μέχρι σήμερα οι πολίτες δεν "εκπαιδεύτηκαν" σε σχέση με την καθαριότητα, για τον απλό λόγο ότι επί μακρόν οι πολιτικές που ασκήθηκαν στον τομέα της καθημερινότητας, δεν στόχευσαν στην αναβάθμιση της, αντίθετα ήταν αποσπασματικές, αναποτελεσματικές και η Κάλυμνος διαχρονικά  παραμένει μέσα στη ... βρωμιά!
Δεν "νομιμοποιείται" μια Δημαρχία να επιβάλλει κυρώσεις στους δημότες για την μη τήρηση των κανόνων, π.χ. ωράρια που θα βγάζουν τα σκουπίδια κλπ, όταν η ίδια δείχνει αναποτελεσματικότητα στο τομέα αυτό.
Όταν για παράδειγμα τα οχήματα της καθαριότητας, "ξεχνούν" να περάσουν από κάποιες περιοχές, φυσικά γιατί δεν επαρκούν, όταν οι "υπόγειοι κάδοι" είναι σε άθλια κατάσταση από πλευράς συντήρησης  και αντί να τοποθετούνται περισσότεροι, αφαιρούνται από κάποιες περιοχές για άλλες που δεν έχουν, όταν οι κάδοι στις γειτονιές δεν επαρκούν και είναι μικροί και βρώμικοι, δεν μπορεί να μετατίθεται η ευθύνη στους δημότες, αλλά αφορά τους αρμόδιους.
Σίγουρα η ευαισθητοποίηση των πολιτών είναι αναγκαία, αφού οι πάντες πρέπει να συνεισφέρουν  στην πολιτισμένη εικόνα του τόπου. Αυτό όμως δεν επιτυγχάνεται με αστυνομικά μέτρα και κυρώσεις, αλλά μέσα από την ανάπτυξη ενός διαλόγου με την εξουσία και μέσα από μια διαδικασία αναβάθμισης της καθημερινότητας στο νησί. 

Οι περιοχές της ... "μερικής" ανάθεσης του έργου της καθαριότητας
Έτσι σήμερα η νέα Δημαρχία, στρέφεται σε "αναζήτηση" εργολάβων που θα αναλάβουν το έργο της  αποκομιδής των απορριμμάτων για τις περιοχές: 1.Ψερίμου και Τελένδου. 2. Οικισμοί Τουριστικών περιοχών Καστέλι –Αρμεός-Μασούρι-Μυρτιές– Μελιτσάχα. 3. Κεντρικός οδικός άξονας (Μυρτιές –Γαϊδουρόραχο-Ελιές –Πλατύ Γιαλό-Λινάρια-Καντούνι). 4. Βαθύ. 5.Κεντρικός οδικός άξονας Χώρα –Πόθια κάθε Σάββατο 6. Συνοικίες Οικισμού Χώρας, κάθε Σάββατο 7. Συνοικίες Οικισμού, κάθε Σάββατο. 8. Πάροδοι Οικισμού Πόθιας Κάθε Σάββατο. 9 Συνοικίες Βοθύνοι και Βλυχάδια. Κάθε Σάββατο.
Όπως φαίνεται από τον αριθμό των περιοχών και τη συχνότητα της αποκομιδής που θα πρέπει να εκτελεί ο εργολάβος που θα προκύψει από τον διαγωνισμό, διαπιστώνεται το τεράστιο πρόβλημα με την καθαριότητα του νησιού και η αδυναμία της δημοτικής υπηρεσίας να ανταποκριθεί σ' αυτήν.
Η Δημοτική Αρχή, οφείλει, στα πλαίσια του προεκλογικού της προγράμματός, να εκπονήσει ένα σχέδιο "μακράς πνοής" για το άλυτο πρόβλημα της καθαριότητας στο νησί. Με σύναψη εργολαβιών, λήψη αστυνομικών μέτρων και κυρώσεων προς τους δημότες και διάφορα άλλα αποσπασματικά μέτρα, η Κάλυμνος θα παραμένει βρώμικη. 

"Παλμός της Καλύμνου"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου