Τετάρτη, 22 Απριλίου 2015

Γ.Γ. Αποδήμου Ελληνισμού, Μιχάλης Κόκκινος: "Το σχέδιο για να ψηφίζουν οι ομογενείς" (VIDEO)

Μια πρόταση για νομοθετική ρύθμιση που θα επιτρέπει στους Έλληνες της Διασποράς να αναδεικνύουν τους εκπροσώπους τους στην Βουλή, χωρίς όμως να επηρεάζουν το εκλογικό αποτέλεσμα, πρόκειται να επεξεργαστεί το Υπουργείο Εξωτερικών, όπως αποκάλυψε ο Γ.Γ. Αποδήμου Ελληνισμού, Μιχάλης Κόκκινος, στην συνέντευξή του στο New Greek TV.

«Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα τα καθήκοντά μου και δέχτηκα τα πρώτα συγχαρητήρια, πολλοί ομογενείς έθεσαν αυτό το θέμα. Είναι λοιπόν κάτι που θα πρέπει να φέρουμε εις πέρας», δήλωσε αρχικά ο κ. Κόκκινος, αναλύοντας στην συνέχεια το σκεπτικό της πρότασης που θα καταθέσει στον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά.
Βάσει του σχετικού σχεδίου, οι Απόδημοι Έλληνες θα μπορούν να κανονικά να ψηφίζουν στις Βουλευτικές Εκλογές, επιλέγοντας όμως μέσα από μια παράλληλη και «ένθετη» εκλογική διαδικασία, η οποία θα βασίζεται σε δική της καταμέτρηση και κατανομή βουλευτικών δυνάμεων.
«Αυτό που έχουμε σκεφτεί είναι ο ψηφοφόρος να επιλέγει τους δικούς του υποψηφίους μέσα από τα ψηφοδέλτια των κομμάτων που συμμετέχουν στις εκλογές. Εκεί, θα αναδεικνύει τους δικούς του Βουλευτές, από το κόμμα που έχει επιλέξει, οι οποίοι θα προωθούν τα αιτήματά του στην Βουλή. Αυτό, όμως, βασίζεται στο συμπέρασμα ότι ο Έλληνας της Διασπορας δεν ενδιαφέρεται τόσο να επηρεάσει την ζωή των Ελλήνων που μένουν μόνιμα στην Ελλάδα, αλλά να εκπροσωπηθεί κοινοβουλευτικά, ανεξαρτήτως γενεάς. Συνεπώς, το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας δεν θα συνυπολογίζεται στην κεντρική καταμέτρηση», ανέφερε ο κ. Κόκκινος, για να διευκρινίζει στην συνέχεια ότι, επί του παρόντος, όλα αυτά δεν είναι καν... σχέδιο επί χάρτου.
«Πρόκειται για σκέψεις, τις οποίες θα βάλουμε κάτω γραπτώς και θα τις καταθέσουμε αρχικά στον Υπουργό Εξωτερικών, κ. Κοτζιά, για να φτάσουν στην συνέχεια στο αρμόδιο Υπουργείο και από εκεί, εφόσον γίνουν αποδεκτά, να τεθούν προς ψήφιση στην Βουλή. Δεν είμαστε καν ο καθ' ύλην αρμόδιος φορέας, όμως θέλουμε να κάνουμε κάτι για αυτό», κατέληξε ο κ. Κόκκινος, αναφέροντας μάλιστα ότι «δεν υπάρχουν ομογενείς Δεξιοί, Αριστεροί και Κεντρώοι. Είναι όλοι πατριώτες και έχουν την Ελλάδα στην ψυχή τους».

ΕΠΑΝΑΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΕΠ ΑΠΟΔΗΜΩΝ

Αναφορικά με την γραφειοκρατία που συναντούν οι Απόδημοι στην εξυπηρέτησή τους από το ελληνικό κράτος, ο κ. Κόκκινος τόνισε ότι ήδη έχουν ξεκινήσει οι απαραίτητες διαδικασίες για αντιμετώπιση του προβλήματος, με πρώτη κίνηση την επαναφορά του ΚΕΠ Αποδήμων.
«Διαπιστώσαμε ότι, μέσα από τους όρους των μνημονίων, το ΚΕΠ των Αποδήμων – το οποίο λειτουργούσε μόνο στην Αθήνα – είχε καταργηθεί. Η πρώτη μας κίνηση ήταν να το επαναφέρουμε σε λειτουργία, ενώ με την ηλεκτρονική διασύνδεση με τα ΚΕΠ των Δήμων και τις υπηρεσίες των κατά τόπους Προξενείων, θα δώσουμε την δυνατότητα στους ομογενείς να ξεπεράσουν τον σκόπελο της γραφειοκρατίας για βασικά θέματα. Υπήρχαν περιπτώσεις όπου Έλληνες του εξωτερικού ήθελαν να κάνουν μια επένδυση και το χτυπημένο από την κρίση ελληνικό κράτος τους εμπόδιζε λόγω γραφειοκρατίας», ανέφερε ο Γ.Γ. Αποδήμου Ελληνισμού.

«ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ»

Την ίδια στιγμή κατά την οποία πολλά από τα ελληνικά σχολεία αντιμετωπίζουν προβλήματα και αρκετά οδηγούνται στην αναστολή λειτουργίας, ο κ. Κόκκινος δήλωσε ότι η Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού θα επιχειρήσει να αντιμετωπίσει με μια πιο ρεαλιστική οπτική την διάδοση της ελληνικής Παιδείας στο εξωτερικό και τις μεταγενέστερες γενιές αποδήμων. Πώς θα γίνει αυτό; Με την καθίερωση ελληνικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων στην γλώσσα της χώρας που διαμένουν.
«Αρχικά, προσπαθούμε να καταγράψουμε τα ήδη υπάρχοντα σχολεία. Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να είμαστε ρεαλιστές: Παρότι θα στηρίξουμε την διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας, θα δώσουμε την δυνατότητα π.χ. στα Ελληνόπουλα της Διασποράς στις ΗΠΑ να διδαχτούν την ελληνική Ιστορία και τον Ελληνικό πολιτισμό στην γλώσσα του τόπου που διαμένουν.».
Όπως διευκρίνισε ο κ. Κόκκινος, το εγχείρημα αυτό, πιθανότατα, δεν θα στηριχθεί από «αγγλόφωνους» εκπαιδευτικούς που θα διοριστούν ή θα τοποθετηθούν από την Ελλάδα, αλλά από κάτοικους των εκάστοτε χωρών οι οποίοι θα διδάξουν βάσει ενός εκπαιδευτικού προγράμματος που θα τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Κυβέρνησης.

ΕΠΑΦΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Κατά την διάρκεια της παρουσίας στου στις ΗΠΑ, ο Μιχάλης Κόκκινος πραγματοποιεί επαφές με στελέχη της οργανωμένης ομογένειας, είτε σε εθνικοτοπικό, είτε σε επαγγελματικό είτε σε πολιτιστικό επίπεδο.
Το προσεχές χρονικό διάστημα αναμένεται να ταξιδέψει και σε άλλες χώρες, όπως η Αυστραλία και η Γερμανία, ενώ θα αναβαθμίσει την λειτουργία και τους διαύλους επικοινωνίας με τις κατά τόπους διευθύνσεις.
Δείτε το βίντεο από την υποδοχή που επεφύλαξαν στον κ. Κόκκινο οι συμπατριώτες του Νισύριοι.

"Παλμός της Καλύμνου"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου