Παρασκευή, 3 Απριλίου 2015

Τάξη στην Αταξία της Κεντρικής Πλατείας και των τουριστικών περιοχών της ΚαλύμνουΗ νέα Δημοτική Αρχή, μέχρι σήμερα δεν έχει προβεί σε καμία ανακοίνωση, όσον αφορά τον σχεδιασμό της (αν υπάρχει) για την χωροταξία της Κεντρικής Πλατείας της Καλύμνου, καθώς αρχίζει η Μ. Εβδομάδα και η τουριστική περίοδος είναι πλέον "προ των πυλών". 

Ανυπόφορη η καθημερινότητα
Τα τελευταία χρόνια έχουν επέλθει σημαντικές αλλαγές στην εικόνα της παραλιακής ζώνης του νησιού και κυρίως στην πλευρά από την πλατεία Επαρχείου, μέχρι και την περιοχή του κτηρίου του Λιμεναρχείου. Οι αλλαγές αυτές αφορούν κυρίως την χωροταξία των τραπεζοκαθισμάτων των καταστημάτων της ζώνης αυτής αλλά και την διαρρύθμιση των χώρων σταθμεύσεως των οχημάτων. 

Η πόλη της Καλύμνου, αλλά και άλλες περιοχές, αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα όσον αφορά την διακίνηση των πεζών, ενώ γενικότερα δημιουργούν προβλήματα στην καθημερινότητα των δημοτών. Απουσιάζουν τα πεζοδρόμια, δεν υπάρχουν χώροι ελεύθερης διακίνησης αλλά και ψυχαγωγίας των παιδιών, ενώ παράλληλα παρατηρείται μεγάλη αύξηση των τροχοφόρων οχημάτων, που σε συνδυασμό με τα παραπάνω, καθιστούν την καθημερινότητα στο νησί, σε αρκετές των περιπτώσεων, εντελώς ανυπόφορη.
 
Η πλατεία έχει την δική της ... ιστορία
Η Δημαρχία της περιόδου του Γιώργου Ρούσσου, ξεκίνησε μια κατάσταση που διαιωνίζεται μέχρι σήμερα και αφορά την επέκταση των τραπεζοκαθισμάτων σχεδόν σε όλο το μήκος της πεζοδρομημένης ζώνης της Πλατείας. Η αρχή έγινε από την περιοχή μπροστά από το κτήριο του Επαρχείου, όπου απέμεινε πλέον μια λωρίδα για την κίνηση των πεζών και στην συνέχεια επεκτάθηκε σε όλο το μήκος της Πλατείας, αφού και οι καφετέριες της περιοχής, επεκτάθηκαν και "κατέλαβαν" το μεγαλύτερο μέρος του πεζοδρομημένου τμήματος.
Να σημειωθεί πως την περίοδο εκείνη, στην "μέσα πλατεία" (από Δημαρχείο μέχρι Ιχθυόσκαλα) εκτελούνταν έργα και τα καταστήματα της περιοχής, ως επί το πλείστον ουζο- μεζεδοπωλεία, είχαν υποστεί απώλεια της κίνησής τους, σε βαθμό που παρατηρούνταν ερήμωση κατά το μήκος αυτής της ζώνης.
Την κατάσταση αυτή η προηγούμενη Δημοτική Αρχή του Δημήτρη Διακομιχάλη, ως αντιπολίτευση πριν την είχε καταγγείλει και μόλις ανέλαβε την διοίκηση του Δήμου, είχε διακηρύξει την πρόθεσή της να βάλει τάξη στον χώρο. Μάλιστα στα πλαίσια των προθέσεών της, ώστε να λάβει τέλος η αυθαιρεσία, που πλέον είχε επεκταθεί και σε άλλα μέρη του νησιού,  συγκάλεσε σύσκεψη με τους εμπλεκόμενους επαγγελματίες και είχαν ληφθεί αποφάσεις, που αφορούσαν τον αριθμό των τραπεζοκαθισμάτων που δικαιούνταν η κάθε επιχείρηση. Όμως η κατάσταση παρέμεινε ως είχε και καμία απόφαση δεν εκτελέστηκε ούτε υπήρξε η παραμικρή παρέμβαση από την τότε Δημοτική Αρχή.
Η νέα Δημαρχία του Γιάννη Γαλουζή, έξι μήνες περίπου από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά της, δεν έχει δείξει, προς το παρόν, ότι προτίθεται να "αγγίξει" το θέμα. Η εικόνα της Πλατείας παραμένει ως έχει και ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους τα ... "τραπεζάκια έξω". Οφείλει όμως άμεσα να εκπονήσει σχέδιο για την χωροταξία της πλατείας, αλλά και όλων των χώρων που παρατηρούνται φαινόμενα αυθαιρεσίας και καταπάτησης πεζοδρομημένων ζωνών.
Δεν μπορεί να συνεχιστεί η παρούσα κατάσταση και να διαιωνίζεται, αλλά πρέπει η ΔΑ και οι υπηρεσιακώς εμπλεκόμενοι, να αναλάβουν πρωτοβουλία και να βρεθεί η χρυσή τομή, ανάμεσα στις επιχειρήσεις και την βιωσιμότητά τους και στην πολιτισμένη εικόνα του νησιού αλλά και να γίνει επιτέλους σεβαστή η καθημερινότητα των κατοίκων αυτού του τόπου. 

Το "φαινόμενο" επεκτείνεται
Αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι το γεγονός πως ισχύει το ρητό "ενός κακού μύρια έπονται" και συγκεκριμένα,  το "παράδειγμα" της πλατείας,  έχει αρχίσει να επεκτείνεται και σ' άλλες περιοχές του νησιού και μάλιστα στις πλέον τουριστικές. Δεν είναι λίγες  περιπτώσεις όπου παρατηρούνται "υπερβολές" στην επέκταση των τραπεζοκαθισμάτων σε δημόσιους χώρους, ενώ ελλοχεύει και ο κίνδυνος πρόκλησης ατυχημάτων.  

Απουσία συλλόγων και φορέων
Πρέπει βεβαίως να επισημανθεί πως για το μείζον αυτό θέμα, θέση οφείλουν να λάβουν (γεγονός που μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει) οι επιστημονικοί φορείς, που σχετίζονται με το πρόβλημα (π.χ. ΤΕΕ), αλλά και οι πολιτιστικοί και περιβαλλοντολογικοί σύλλογοι, που δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχουν εκφράσει άποψη για την υφιστάμενη κατάσταση. 

"Παλμός της Καλύμνου"


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου