Τρίτη, 31 Μαρτίου 2015

Στα νερά της Καρπάθου θα "καταδυθεί" φέτος η ΣκανταλόπετραΣτην Κάρπαθο θα γίνουν οι φετινοί Αγώνες Ελεύθερης Κατάδυσης με Σκανταλόπετρα, ένα από τα πιο σημαντικά αθλητικά γεγονότα του καλοκαιριού, που έχει γίνει πλέον θεσμός τα τελευταία χρόνια. 


Ο Δήμος Καρπάθου, ο Καρπαθιακός Οργανισμός Πολιτισμού Άθλησης και Παιδείας, το Καταδυτικό Κέντρο Καρπάθου, ο Σύλλογος Ελεύθερης Κατάδυσης Θεσσαλονίκης και το Skandalopetra Club συνδιοργανώνουν το πολύ σημαντικό αθλητικό γεγονός "Skandalopetra Inter Games" που θα διεξαχθή  από τις 9 έως τις 12 Ιουλίου 2015.
 Η σημαντική αυτή διοργάνωση, τον πρωταγωνιστικό ρόλο έχει η "Καλύμνικη Πέτρα", η Σκανταλόπετρα, το "εργαλείο" που συνόδευε τους σφουγγαράδες στην "συγκομιδή" από τον βυθό των θαλασσών του "θησαυρού", που δεν είναι άλλο από το σφουγγάρι. 

Ένα στοιχείο που έχει συνδεθεί με την ιστορία, τον πολιτισμό και την πορεία της Καλύμνου μέχρι σήμερα και έχει τις απαρχές της στο μακρινό παρελθόν, που χάνεται στα βάθη των αιώνων. 


Οι αγώνες με Σκανταλόπετρα, το γνωστό στην σφουγγαράδικη διάλεκτο "Σκανδάλι", άρχισαν εδώ και αρκετά χρόνια, με πρωτοβουλία του συμπατριώτη μας, γιατρού, Νικόλα Τρικοίλη, ο οποίος ίδρυσε τον Σύλλογο Ελεύθερης Κατάδυσης με την Σκανταλόπετρα και έχει πλέον λάβει διαστάσεις ενός θεσμού, που έχει ξεφύγει από τα ελληνικά σύνορα και ταξιδεύει πλέον σ' ολόκληρο τον κόσμο. Σε σχέση με το αγώνισμα, στην ιστοσελίδα για τους αγώνες με την Σκανταλόπετρα, αναφέρονται τα παρακάτω πολύ κατατοπιστικά: 


Το αγώνισμα της Σκανταλόπετρας έχει καθαρά ελληνικές ρίζες και εκτελείται χωρίς τη χρήση αναπνευστικών συσκευών δηλαδή με άπνοια όπως όλα τα αγωνίσματα της ελεύθερης κατάδυσης. Οι αθλητές χρησιμοποιούν τη ειδική πέτρα - την Σκανταλόπετρα - που με το βάρος της τους δίνει τη δυνατότητα να κατέβουν ταχύτερα όσο το δυνατόν πιο βαθιά. Ο εξοπλισμός του δύτη-αθλητή εκτός από την πέτρα είναι το "μανταλάκι" (nose clip) γιά να κρατά κλειστή την μύτη και να βοηθά στις εξισώσεις και προαιρετικά ... το μαγιό. Ως γνωστόν στους κύκλους της Σκανταλόπετρας οι σφουγγαράδες βουτηχτές καταδυόντουσαν γυμνοί!
Να επισημανθεί πως οι αγώνες στην Κάρπαθο θα είναι  ανοικτοί σε όλους και ΔΩΡΕΑΝ, ενώ οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να προσκομίσουν οπωσδήποτε  ιατρικό πιστοποιητικό, το οποίο βέβαια  μπορεί να εκδοθεί και στον τόπο των αγώνων από τους γιατρούς που θα είναι υπεύθυνοι για την διεξαγωγή τους. 


 "Παλμός της Καλύμνου"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου