Πέμπτη, 5 Μαρτίου 2015

"Ενσωμάτωση και Σκεύος Ζερβός" Επετειακή Έκθεση από το "Νεοκλασικό" σπίτι - μουσείο ΚαλύμνουΚλείνοντας ένα χρόνο λειτουργίας, το "Νεοκλασικό σπίτι-μουσείο" του Μιχάλη Κυράννη, μια ιδιωτική πρωτοβουλία του συνταξιούχου εκπαιδευτικού, που ήλθε να προστεθεί στα πολιτιστικά πράγματα του νησιού, διοργανώνει επετειακή έκθεση με θέμα "ΣΚΕΥΟΣ ΖΕΡΒΟΣ & ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ".


Καθημερινά από τις 10 π.μ. ο Μ. Κυράννης, περιμένει τους επισκέπτες να περιηγηθούν στον χώρο του καλαίσθητα "στημένου" Νεοκλασικού Καλύμνικου σπιτιού και να θαυμάσουν τα εκθέματα από την ιστορία του τόπου. 

Παράλληλα ο Μιχάλης και οι συνεργάτες του, με ακούραστη εθελοντική διάθεση για προσφορά, διοργανώνουν ανά τακτά διαστήματα θεματικές εκθέσεις, με πλούσιο υλικό. 


Εν όψει της επετείου της Ενσωματώσεως της Δωδεκανήσου την 7η Μαρτίου του 1948, διοργανώνεται μια ενδιαφέρουσα έκθεση με θέμα τον Αγώνα για την ενσωμάτωση των νησιών μας, που συνδυάζεται με τον ρόλο του Σκεύου Ζερβού, του οποίου η μορφή είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την υπόθεση της απελευθέρωσης της Δωδεκανήσου και την ένωσής της με την Ελλάδα.


Η έκθεση περιλαμβάνει πλούσιο υλικό από τον αγώνα των Δωδεκανησίων, τους εορτασμούς στην Κάλυμνο και την μετέπειτα κρατική οργάνωση στο νησί, ενώ γίνεται ειδικό αφιέρωμα και αναφορά στον Σκεύο Ζερβό. 


Ειδικά κατά την σημερινή μέρα, οι επισκέπτες του "Νεοκλασικού" είχαν την τύχη να δουν από κοντά ένα σπάνιο συλλεκτικό αντικείμενο και συγκεκριμένα την πένα ) με την οποία ο Πρωθυπουργός  της Ελλάδας  Ελευθέριος Βενιζέλος,  υπέγραψε τη Συνθήκη των Σεβρών (1920).  

Την πένα αυτή ο Ελευθέριος Βενιζέλος τη χάρισε στον προσωπικό του φίλο τον Σκεύο Ζερβό, ο οποίος ήταν ο εκπρόσωπος της Δωδεκανήσου και αποτελεί προσωπικό κειμήλιο, το οποίο παραχωρήθηκε για την έκθεση που γίνεται στο "Νεοκλασικό".  

Ήδη πολλά σχολεία του νησιού έχουν επισκεφτεί την συγκεκριμένη έκθεση, όπως και τις προηγούμενες, ενώ ο Μ. Κυράννης και οι συνεργάτες του, εντελώς αφιλοκερδώς, είναι πάντα διαθέσιμοι να ξεναγήσουν τους επισκέπτες στους χώρους του μουσείου και να ζήσουν από κοντά μοναδικές στιγμές της τοπικής ιστορίας, μέσα από αντικείμενα, γραπτές μαρτυρίες  (έντυπες και χειρόγραφες), ενώ για την επετειακή έκθεση που είναι σε εξέλιξη, παρέχεται πλούσιο ιστορικό υλικό. 

"ΠΑΛΜΟΣ της ΚΑΛΥΜΝΟΥ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου