Πέμπτη, 5 Μαρτίου 2015

Εμφανές για πρώτη φορά το φαινόμενο του θερμοκηπίου

Αμερικανοί επιστήμονες παρατήρησαν για πρώτη φορά άμεσα το φαινόμενο του θερμοκηπίου, δηλαδή το διοξείδιο του άνθρακα να παγιδεύει τη θερμότητα στην ατμόσφαιρα, «φωτογραφίζοντας» έτσι και επιβεβαιώνοντας σε πραγματικό χρόνο την κλιματική αλλαγή.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ντάνιελ Φέλντμαν του Εθνικού Εργαστηρίου Λόρενς Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature", «είδαν» το «δαχτυλικό αποτύπωμα» του διοξειδίου του άνθρακα να παγιδεύει την υπέρυθρη ηλιακή ακτινοβολία, γεγονός που αυξάνει την θερμοκρασία του πλανήτη.
Οι επιστήμονες, μετά από 11ετείς παρατηρήσεις στην Αλάσκα και στην Οκλαχόμα, έκαναν την πρώτη άμεση μέτρηση της επιδείνωσης του φαινομένου του θερμοκηπίου λόγω της αύξησης των επιπέδων του διοξειδίου στη γήινη ατμόσφαιρα.
Η ηλιακή ακτινοβολία διαπερνά συνεχώς την ατμόσφαιρα και θερμαίνει την επιφάνεια της Γης. Με τη σειρά της, η θερμή επιφάνεια του πλανήτη μας εκπέμπει υπέρυθρη ακτινοβολία πίσω στο διάστημα, η οποία όμως απορροφάται εν μέρει από το διοξείδιο του άνθρακα και άλλα «αέρια του θερμοκηπίου», με συνέπεια να εγκλωβίζεται και να ανεβάζει το «θερμόμετρο» της Γης. koutipandoras.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου