Παρασκευή, 20 Φεβρουαρίου 2015

Δημοτικό Συμβούλιο Καλύμνου: Όχι στην πολιτική, ναι στην σκοπιμότηταΤο "μπάχαλο" που δημιουργήθηκε στο προχθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο της Καλύμνου, σίγουρα δεν "ξενίζει" κανέναν ούτε χρήζει πολιτικής ανάλυσης, για τον λόγο ότι πολιτική δεν γίνεται πλέον, όχι μόνο στις συνεδριάσεις του ΔΣ, αλλά γενικότερα από το πολιτικό προσωπικό του τόπου.

Αν "πλακώθηκαν" για μια κόμη φορά και έφτασαν "στα άκρα", δεν θα ασχοληθούμε, ούτε και για την "μη ώριμη" ενέργεια του Δημάρχου να αποδεχτεί την "συμβουλή" του Δ. Διακομιχάλη και, ακόμη χειρότερα, να αποχωρήσει "διαμαρτυρόμενος" (άκουσον άκουσον) από το ΔΣ. 

Δεν θα ασχοληθούμε γιατί θα είναι μάταιος κόπος, αφού οι εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου της Καλύμνου, δεν παράγουν πολιτική και δεν υπάρχουν πολιτικές ζυμώσεις στις συνεδριάσεις του σώματος, αλλά κυριαρχεί ο ερασιτεχνισμός, η σκοπιμότητα και ... το τι θα δείξει η τηλεόραση την επομένη! Η όποια σύγκρουση δεν ήταν αποτέλεσμα πολιτικής αντιπαράθεσης, αλλά έγινε εξαιτίας της ... κάμερας και την παρουσίας του κόσμου (ψαράδων) στην αίθουσα του ΔΣ. 

Θα δώσουμε έμφαση στο θέμα που ήλθε προς συζήτηση και ψήφιση (γνωμοδοτικά) στο ΔΣ και αφορούσε  την αίτηση Μονάδας Ιχθυοκαλλιέργειας, που ήδη δραστηριοποιείται στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του νησιού και ζητά την μετεγκατάστασή της στην βραχονησίδα Καλόλιμνο. 

Αυτό που πρέπει καταρχάς να επισημανθεί, είναι το γεγονός πως η αίτηση αυτή ουσιαστικά αφορά την έναρξη λειτουργίας μιας νέας μονάδας, στην θαλάσσια περιοχή που είναι ευθύνη του Δήμου Καλυμνίων και όχι απλά την μετεγκατάσταση μιας υφιστάμενης. Επιπλέον πρέπει να τονιστεί πως το ΔΣ στην προκειμένη περίπτωση και με βάση την σχετική νομοθεσία, μπορεί απλά να γνωμοδοτήσει (θετικά ή αρνητικά), ενώ η όποια απόφαση αφορά την Περιφερειακή Αρχή και εκείνη μπορεί να αποφανθεί επί του αιτήματος του ιδιώτη επιχειρηματία. 

Το προς συζήτηση θέμα, που έρχεται για πολλοστή φορά στο ΔΣ, σχετίζεται με την υφιστάμενη κατάσταση σε σχέση με τις Μονάδες Υδατοκαλλιέργειας και την νομοθεσία που είναι εν ισχεί, από τον Νοέμβριο του 2011

Κατά την εν λόγω ημερομηνία, είχε ψηφιστεί η περιβόητη ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση) 8 υπουργών της τότε κυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου που σε λίγες ώρες κατέρρεε. Οι 8 λοιπόν αυτοί υπουργοί,  με πρωτοβουλία του τότε Υπουργού Πολιτισμού και ... Τουρισμού κ. Πέτρου Γερουλάνου, του οποίου η οικογένεια διέθετε μεγάλη μονάδα Ιχθυοκαλλιέργειας στην περιοχή της Κεφαλονιάς (τυχαίο;), αποφάσισε ουσιαστικά και συνέταξε τον  Χωροταξικό Σχεδιασμό των Υδατοκαλλιεργειών, που ουσιαστικά μετέτρεπε την θαλάσσια περιοχή της χώρας σε ... μια απέραντη Ιχθυοκαλλιέργεια! 

Για την ιστορία να αναφέρουμε πως προηγήθηκε της εν λόγω ΚΥΑ διαβούλευση και είχε ζητηθεί η γνωμοδότηση και της τότε Νομαρχιακής Αρχής του Γ. Μαχαιρίδη, η οποία και έδωσε ΘΕΤΙΚΗ γνωμοδότηση και μάλιστα με την συναινετική ψήφο και των δικών μας συμβούλων (όχι όλων, γιατί κάποιοι απουσίαζαν και δεν συμμετείχαν στην συνεδρίαση, φυσικά αγνοούμε,  αν θα καταψήφιζαν ή όχι την πρόταση ...).
Παράλληλα να προσθέσουμε πως το ΔΣ της Καλύμνου, έχει ήδη λάβει απόφαση να μην δέχεται την έναρξη λειτουργίας Μονάδων Ιχθυοκαλλιέργειας στα όρια ευθύνης του Δήμου, απόφαση που ψήφισαν  όλες οι τότε παρατάξεις που εκπροσωπούνταν στο σώμα. 

Αντί λοιπόν το ΔΣ, να αναλωθεί επί της υπόθεσης και ως πολιτικό όργανο να εκτιμήσει ανάλογα και να προβεί σε μια πολιτική απόφαση, που θα είχε ως περιεχόμενό της την ανάληψη ενεργειών ενάντια στην "πραξικοπηματική" απόφαση που είχε ληφθεί το 2011, για μια ακόμη φορά  επέλεξε την τακτική της σύγκρουσης επί ανούσιων ζητημάτων και ουσιαστικά άπαντες επιδόθηκαν σε μια κόντρα, με απώτερο σκοπό την επικοινωνιακή επικράτηση και μόνο αυτό. 

Παρόλο το ιστορικό της υπόθεσης, η σημερινή ΔΑ έφερε προς ψήφιση στο προχθεσινό ΔΣ αίτηση εταιρείας για μετεγκατάσταση (και επαναλαμβάνουμε ουσιαστικά αφορά έναρξη λειτουργίας μιας νέας μονάδας) και τίθεται το ερώτημα της σκοπιμότητας αυτής της ενέργειας της ΔΑ, αφού υπάρχει η προηγούμενη απόφαση την οποία είχε ψηφίσει και η σημερινή πλειοψηφία και τότε ελάσσονα αντιπολίτευση. Σίγουρα ήταν υποχρεωμένη να το κάνει εκ του νόμου, από την στιγμή που υπήρχε σχετικό αίτημα από ιδιώτη, όμως δεν μπορούμε να ερμηνεύσουμε την θετική στάση της πλειοψηφίας, ενώ τις όποιες δικαιολογίες του Δημάρχου, μόνο ως προφάσεις μπορεί κανείς να τις εκλάβει. 

Οι δε αντιπολιτεύσεις, αναλώθηκαν σε επουσιώδη ζητήματα και όχι στην ουσία, που είναι η απαράδεκτη νομοθεσία που προέρχεται από την ψηφισθείσα ΚΥΑ του 2011, ενώ δεν έλειψαν και αυτοί που παρόντων των ψαράδων από τη  μια και έχοντας το αίτημα του ιδιώτη από την άλλη, επέλεξαν την επικοινωνιακή πρακτική και κινήθηκαν σε μια ... μεσαία γραμμή, δηλαδή "και με τον αστυφύλακα και με τον χωροφύλακα".  

Δυστυχώς για μιαν ακόμη φορά στο ΔΣ της Καλύμνου, αναλώθηκε σε "αψιμαχίες" και σε άσκοπες συζητήσεις και θύμα της όλης αυτής κατάστασης είναι η πολιτική και η Κάλυμνος. 

"ΠΑΛΜΟΣ της ΚΑΛΥΜΝΟΥ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου