Πέμπτη, 12 Φεβρουαρίου 2015

Επίδοξοι Καλύμνιοι αρχαιοκάπηλοι στην "φάκα" της αστυνομίας'Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Αστυνομίας, "πιάστηκαν στα πράσα" 4 Καλύμνιοι επίδοξοι αρχαιοκάπηλοι, , αφού συνελήφθηκαν στον τόπο όπου πραγματοποιούσαν έρευνες για αρχαία και "επί τω έργω".  

Το χθεσινό συμβάν, έρχεται να αναδείξει το γνωστό πρόβλημα με την αρχαιοκαπηλία, που στην Κάλυμνο "ανθούσε" από πολύ παλιά και έχει προκαλέσει τεράστιες καταστροφές στην πολιτιστική μας κληρονομιά. Πράγματι είναι πάρα πολλές οι περιπτώσεις που έρχονται στο φως με την σύλληψη ατόμων που είτε αναζητούν είτε εμπορεύονται αρχαιότητες, ενώ αποτελεί "κοινό μυστικό" το εκτεταμένο λαθρεμπόριο αρχαιοτήτων.

Δυστυχώς στην κοινωνική συνείδηση, η αρχαιοκαπηλία, δεν έχει την βαρύτητα που πρέπει, ούτε αντιμετωπίζεται ως μια παράνομη και εγκληματική δραστηριότητα,  που επιφέρει μεγάλες καταστροφές στον πολιτιστικό μας πλούτο.
Καταρχάς οι παράνομες ανασκαφές, προξενούν ανεπανόρθωτες βλάβες, αφού γίνονται χωρίς γνώσεις και βεβιασμένα, με τρανταχτό παράδειγμα την τεράστια καταστροφή που έχει συντελεστεί στο μνημείο του Παρθενώνα, από τον περιβόητο αρχαιοκάπηλο Έλγιν. 

Μια παράνομη ανασκαφή και στην συνέχεια το λαθρεμπόριο των αρχαιολογικών ευρημάτων, στερεί την ελληνική πολιτιστική παράδοση και την εθνική μας ιστορία από σημαντικότατες ιστορικές πληροφορίες και γνώσεις και επιπλέον ξεπουλά εκτός Ελλάδας τις αρχαιότητες, που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της εθνικής μας ταυτότητας. 

Τόσο η παράνομες ανασκαφές, όσο και το λαθρεμπόριο αρχαιοτήτων, οφείλει μια κοινωνία να τα αντιμετωπίζει ως εγκληματικές ενέργειες, που στρέφονται ενάντια στην ίδια και στην ιστορική και εθνική της ταυτότητα. Επιπλέον αυτό που οφείλει να συνειδητοποιήσει ο κάθε πολίτης, είναι πως το λαθρεμπόριο των αρχαιοτήτων και των έργων τέχνης, αφορά τα παγκόσμια κυκλώματα  των παράνομων δραστηριοτήτων και σχετίζεται με όλες τις άλλες παράνομες δράσεις όπως είναι τα ναρκωτικά, το εμπόριο όπλων, η διακίνηση μεταναστών και το εμπόριο της "λευκής σαρκός". 

Αναφορικά με το χθεσινό συμβάν που καταγράφει το αστυνομικό δελτίο, η σύλληψη έγινε σε περιφραγμένο αρχαιολογικό χώρο και αφορά 4 Καλύμνιους ηλικίας  65, 40, 35 και 34 που είχαν στην κατοχή τους τρεις ηλεκτρονικούς ανιχνευτές, σκαπτικά εργαλεία, δυο φακούς και μια φωτογραφική μηχανή. 

Οι 4 συλληφθέντες οδηγήθηκαν σήμερα Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κω, όπου τους απαγγέλθηκαν οι κατηγορίες για παράβαση της νομοθεσίας περί Προστασίας των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

"ΠΑΛΜΟΣ της ΚΑΛΥΜΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου