Πέμπτη, 22 Ιανουαρίου 2015

Οι διαστάσεις της "νεο-μετανάστευσης" στην ΚάλυμνοΤα πρόσφατα δημοσιεύματα γύρω από την "μάστιγα" της μετανάστευσης που έχει πλήξει την Κάλυμνο, τα οποία μιλούσαν για την "έξοδο" προς το εξωτερικό και κυρίως την Αυστραλία, περίπου 6.000 Καλυμνίων, προκάλεσαν αντιδράσεις και θεωρήθηκε υπερβολικό ως αριθμός. 

Σίγουρα το νούμερο που δημοσίευσε η εφημερίδα "Καθημερινή" ήταν "αυθαίρετο", με την έννοια πως δεν υπήρξε κανένα επίσημο στατιστικό στοιχείο, που να στοιχειοθετεί μια παρόμοια διαπίστωση, όμως κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την ύπαρξη και διόγκωση του φαινομένου και την αυξητική τάση του, τα τελευταία χρόνια. 

Έρχεται μάλιστα τώρα το δημοσίευμα της ιστοσελίδας "enikos.gr", που αναδημοσιεύει στοιχεία από το ΑΠΕ, όπου αναφέρεται σε  δηλώσεις του επίτιμου Γενικού Προξένου της Ελλάδας στο Ντάργουιν, Γιώργου Ανοιχτομάτη,  που διετέλεσε κυβερνήτης της Northern Territory της Αυστραλίας.
 http://www.enikos.gr/society/292290,3500_Kalymnioi_epestreyan_sthn_Aystrali.html

Συγκεκριμένα ο Γ. Ανοιχτομάτης αναφέρει στο ΑΠΕ πως "τα τελευταία 3,5 χρόνια περίπου 3.500 ομογενείς, στην πλειοψηφία τους Καλύμνιοι, επέστρεψαν από την Ελλάδα στο Ντάργουϊν, λόγω της οικονομικής κρίσης".

Η δημοσίευση αυτή ουσιαστικά αναφέρεται σε μια "σκληρή" πραγματικότητα που βιώνουμε στην Κάλυμνο τα τελευταία χρόνια, που αφορά την "άτακτη φυγή" των Καλυμνίων προς το εξωτερικό. Ιδιαίτερα επικεντρώνεται σε μια πολύ σημαντική του πτυχή,  που είναι η επιστροφή στην Αυστραλία των Καλυμνίων μεταναστών που είχαν "παλιννοστήσει" στο νησί. 

Δυστυχώς η καθημερινότητα στο νησί αποτελεί "αμείλικτο δείκτη" αυτού του φαινομένου και δεν ωφελεί σε τίποτα η "εθελοτυφλία", αλλά αυτό που πρέπει να προκαλέσει είναι τον προβληματισμό σε σχέση με αυτό το φαινόμενο. 

Οι Καλύμνιοι που είχαν επιστρέψει από την ξενιτειά και είχαν εναποθέσει στο νησί τις ελπίδες τους και τις οικονομίες τους, αναγκάζονται πλέον να ξαναπάρουν τον γνωστό δρόμο προς την Αυστραλία και άλλους προορισμούς. 

Επιπλέον διαπιστώνεται καθημερινά πως η μετανάστευση από το νησί, δεν αφορά πλέον τις περιπτώσεις των κατοίκων του, που ήταν σε οικονομικό αδιέξοδο, αλλά το τελευταίο διάστημα εγκαταλείπει το νησί το κομμάτι εκείνο του πληθυσμού που μπορεί να θεωρηθεί ως το "οικονομικά υγιές", με την έννοια ότι αφορά όσους ακόμη διαθέτουν κάποιο εισόδημα, αλλά λόγω ανασφάλειας και αβεβαιότητας για το μέλλον, στρέφονται προς το εξωτερικό. Αυτό επιβαρύνει σημαντικά την ήδη αδιέξοδη οικονομική κατάσταση στο νησί, αφού θα "στερηθεί" ένα κομμάτι του πληθυσμού που μπορούσε ακόμη να "τροφοδοτήσει" την τοπική οικονομία.

Μάλιστα τελευταία είχαμε και μια μοναδική πρωτοτυπία, αφού στην Κάλυμνο θα λειτουργήσει "κέντρο προετοιμασίας (κατάρτιση ονομάστηκε) μεταναστών", που θα στοχεύει στην οργάνωση της μετακίνησης Καλύμνιων προς το Ντάργουιν, υπό την αιγίδα του υπουργείου της Βόρειας Επικράτειας Αυστραλίας και με "χορηγούς" επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται εκεί. 

"Παλμός της Καλύμνου"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου