Πέμπτη, 22 Ιανουαρίου 2015

Η "μεγάλη έξοδος" των κεντροδεξιών ψηφοφόρων από την παράταξή τουςΜεγάλη (διαρ)ροή ψηφοφόρων της παραδοσιακής δεξιάς - κεντροδεξιάς παράταξης παρατηρείται το τελευταίο διάστημα και μάλιστα μεγάλος όγκος κινείται  προς τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και σ' άλλα κόμματα. 


Είναι η πρώτη φορά που σημειώνεται μια τέτοια "μαζική έξοδος" των ψηφοφόρων της συντηρητικής παράταξης, καθώς ένας σημαντικός όγκος κεντροδεξιών αποστρέφονται πλέον το πρόσωπό τους από τον ιδεολογικό και πολιτικό τους χώρο, ο οποίος τους φαίνεται "ξένος" σε σχέση με την "Καραμανλική" τους ιστορία. 


Παρά τις όποιες δηλώσεις,  που μιλάν για συσπείρωση της εκλογικής βάσης του κόμματος, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως έχει ξεκινήσει μια διαρροή, η οποία θα κορυφωθεί τις τελευταίες ώρες πριν την κάλπη και μάλιστα από τους αναποφάσιστους, που δείχνουν να ξεπερνούν τον φόβο για τον "κακό" ΣΥΡΙΖΑ και να αποστρέφονται την ΝΔ που τους γέμισε ανασφάλεια και φτώχεια. Τα δημοκοπικά ποσοστά του άλλοτε ισχυρού πόλου του δικομματισμού, έχουν αγγίξει τα χαμηλότερα επίπεδα από την μεταπολίτευση και μετά και αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί συσπείρωση του κόμματος. 


Αλλά  και οι πρόσφατες δηλώσεις της Ντόρας Μπακογιάννη, που ποτέ δεν δέχτηκε την παρουσία Σαμαρά στο κόμμα, αφού πάντα υπήρχε "το αγκάθι" της ανατροπής του πατέρας της από την εξουσία, δείχνουν την "τάση" που επικρατεί. Σε πρόσφατη ομιλία της κατηγόρησε τον απερχόμενο πρωθυπουργό πως φέρει την κύρια ευθύνη για την κατάσταση της χώρας, τονίζοντας πως «υπεύθυνοι για την καταστροφή της χώρας είναι αυτοί που έριξαν την κυβέρνηση Μητσοτάκη», με εμφανή φυσικά την διάθεση να αποδημήσει τον Α. Σαμαρά. 

Η σημερινή επίσης δήλωση του π. Προέδρου της Βουλής Ε. Μεϊμαράκη, σε σχέση με τις πολιτικές επιλογές Σαμαρά, από μόνη της αποτελεί απόδειξη του κλίματος που επικρατεί στην ΝΔ σε σχέση με τον απερχόμενο πρωθυπουργό. Ο Ε. Μεϊμαράκης αναφέρει σχολιάζοντας την δημοσκοπική "κατρακύλα" του κόμματος: «Υπήρξε μια καλή επικοινωνιακή στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ που μας έκανε να φαινόμαστε ότι μιλάμε σαν δανειστές. Πληρώνουμε και το τίμημα μιας κακής επικοινωνιακής στρατηγικής». 


Τα αίτια αυτού του πρωτόγνωρου φαινομένου, "τα καθαρά" δεξιά στελέχη τα χρεώνουν στις επιλογές του Αντώνη Σαμαρά και οι λόγοι μπορούν να συνοψιστούν στα παρακάτω: 


1ο: Η "ασφυξία" της κοινωνίας και η εκλογική απώλεια


Πρώτον οι επιλογές της κυβέρνησης Σαμαρά, που έχουν συνθλίψει στην κυριολεξία την ελληνική κοινωνία, φέρνοντας στα όρια της αντοχής τα ελληνικά νοικοκυριά και τους "επαγγελματίες" πολιτικούς της ΝΔ σε ρήξη με την εκλογική τους βάση και ταυτόχρονα βλέπουν να χάνεται διά παντός η θέση τους στα έδρανα της βουλής, αφού προβλέπεται οι περισσότεροι απ' αυτούς και μάλιστα επιφανή στελέχη, να πηγαίνουν σπίτι τους την επομένη των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου.

Ιδιαίτερα οι συντηρητικοί "νοικοκυραίοι" ένιωσαν  να ασφυκτιούν όταν τυλίχτηκε γύρω τους ο κλοιός του ΕΝΦΙΑ και παρόμοιων φοροεισπρακτικών νομοθετημάτων, που "άγγιξαν" τα "όσια και ιερά" της ιδιοκτησίας τους. 


2ο: Ο σφικτός "εναγκαλισμός" Σαμαρά με την ακροδεξιά


Ο δεύτερος λόγος που έχει εξοργίσει τους δεξιούς και κεντροδεξιούς ψηφοφόρους της ΝΔ, είναι η κυρίαρχη παρουσία των ακροδεξιών στο κόμμα, αφού μερικοί απ' αυτούς (βλέπε Βορίδης) φιγουράρουν και ως δελφίνοι της ηγεσίας, ενώ κατέλαβαν και υπουργικούς θώκους κατά την διάρκεια της διακυβέρνησης του Σαμαρά με τον Βενιζέλο.

Ανέκαθεν οι ακροδεξιοί έβρισκαν "καταφύγιο" στον χώρο αυτό, χωρίς όμως να διαθέτουν "κομματικά προνόμια" και να καταλαμβάνουν οφίτσια σε  περιόδους διακυβέρνησης από την ΝΔ της Ελλάδας.

Ο Σαμαράς, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την ηγεσία της ΝΔ, προσεταιρίστηκε τις ακροδεξιές αυτές δυνάμεις και μάλιστα τους ανέδειξε σε υψηλά κομματικά, κοινοβουλευτικά και κυβερνητικά αξιώματα.

Ο "περίγυρος" του απερχόμενου πρωθυπουργού αποτελούνταν πλέον από "Μπαλτάκους" και οι "Βορίδηδες, Γεωργιάδηδες και Πλεύρηδες"  αλώνιζαν στο κόμμα, αφήνοντας απ' έξω τα παλιά "Νεοδημοκράτικα τζάκια", τα οποία έμειναν χωρίς προνόμια και περιθωριοποιήθηκαν ιδεολογικά.

Οι παραδοσιακοί Νεοδημοκράτες, δεν ανέχονται την φυσική παρουσία αυτών των στοιχείων στο κόμμα τους και είτε εξεγείρονται ενάντια στον αρχηγό είτε "τα μαζεύουν και φεύγουν"!

Το κερασάκι στην τούρτα ήταν οι χθεσινές δηλώσεις του περιβόητου "τσεκουράτου" της πλατείας Εξαρχείων, του γνωστού ΕΠΕΝίτη που διαγράφθηκε από τον φοιτητικό σύλλογο της Νομικής ως φασίστας, του αρχηγού των "στιλετοφόρων" που επιτίθονταν σε φοιτητές και έριχναν βόμβες, που, ούτε λίγο ούτε πολύ,  ανέσυρε από τα συρτάρια της ιδεολογικής του φαρέτρας τα "εμφυλιακά" μίση, για να νουθετήσει τους ψηφοφόρους να μην στραφούν προς την αριστερά.

Και ως επίρρωση όλων αυτών ήλθαν οι χθεσινές δηλώσεις του Σαμαρά, ο οποίος "πιστός" στην ακροδεξιά γραμμή δήλωσε με εμφανή την ιδεολογική του ταύτιση με τον χώρο αυτό:  "Ο Τσίπρας θέλει να φέρει ΕΥΠ, ΣΔΟΕ και ΑΣΕΠ στο γραφείο του Πρωθυπουργού. Τέτοια πράγματα ούτε στις κομμουνιστικές χώρες δεν συνέβαιναν. Δεν θα γίνει εδώ σοβιέτ, δεν θα γίνει κομμουνισμός".


3ο: Η απόπειρα "εκφοβισμού" της κοινωνίας δεν έπιασε


Η καθαρά "Σαμαρική" επιλογή της τρομολαγνίας και της δημιουργίας κλίματος φόβου και ανασφάλειας προς την κοινωνία, απέτυχε ως συνταγή επικοινωνιακής τακτικής.

Μάλιστα οι ίδιοι οι ευρωπαίοι "άδειασαν" τον Σαμαρά και τα φοβικά συνθήματά του και ειδικά τον "μπαμπούλα" του περιβόητου Γκραίξιτ, με αποτέλεσμα να μείνει μόνος του, μαζί με τον Άδωνι και την γνωστή παρέα  να το φωνάζει, αλλά ... "εις ώτα μη ακουόντων"! Δεν έχει πλέον μείνει ούτε ένα σοβαρό δεξιό στέλεχος που να ακολουθεί την "γραμμή Σαμαρά" και να ασπάζεται την "απέλπιδα" προσπάθειά του να κατατρομοκρατήσει μια κοινωνία. 


4ο: Η συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου και τα ... "Ζάπεια"


Η "απόπειρα" να σχηματίσει κυβέρνηση ο Σαμαράς με, το "αμαρτωλό" για τους δεξιούς,  ΠΑΣΟΚ,  ήταν το "κερασάκι" στην τούρτα της αγανάκτησης των δεξιών οπαδών. Μπορεί να ανέχτηκαν, όμως σε καμία περίπτωση δεν δέχτηκαν την συνύπαρξη σε κυβερνητικό επίπεδο με το κόμμα που επί δεκαετίες είχε αποκλείσει την συντηρητική παράταξη από την εξουσία. 


Η συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ "συνέτριψε" την κομματική περηφάνια των δεξιών, αλλά  κυρίως το γεγονός πως ο Σαμαράς δεν κατάφερε να τηρήσει στο ελάχιστο τις εξαγγελίες της σειράς των περιβόητων "Ζαπείων". Η αναξιοπιστία του κόμματος και της κυβέρνησης άφησε στους οπαδούς μια "άσχημη γεύση" και το "πικρό ποτήρι" της ασυνέπειας δεν το άντεξαν για πολύ. 


Όλα αυτά φυσικά αποκρυσταλλώνονται στις δημοσκοπήσεις που παρουσιάζουν την "σκληρή πραγματικότητα", ενώ το "άνοιγμα της ψαλίδας" με τον ΣΥΡΙΖΑ δείχνει πως ο Σαμαράς δεν έχει πλέον να ελπίζει και το πιθανότερο είναι πως ήδη έχει ετοιμάσει την "μετακόμισή" του από το Μαξίμου. Το εκλογικό "κατρακύλισμα" του κόμματός του, είναι αποτέλεσμα των επιλογών που ο ίδιος έκανε και είναι πλέον ξεκάθαρο πως έχει ήδη ανοίξει η πόρτα της Συγγρού γι' αυτόν και την παρέα του. 


"Παλμός της Καλύμνου"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου