Σάββατο, 3 Ιανουαρίου 2015

Ψηφοδέλτια στα Δωδεκάνησα: Κρυφές προσδοκίες, γκρίνιες και ... "πικρά ποτήρια"Αμέσως μετά την αποτυχημένη προσπάθεια εκλογής Π.τ.Δ. και την ανακοίνωση της ημερομηνίας διεξαγωγής των εκλογών, οι διαδικασίες στα κόμματα στην περιοχή του νομού που είχαν ήδη ξεκινήσει εδώ και καιρό, τώρα έχουν πλέον ενταθεί, αφού σε 4 εβδομάδες και συγκεκριμένα την Κυριακή  25 Ιανουαρίου 2015, θα ανοίξουν οι κάλπες για την εκλογή της νέας κυβέρνησης.

Φυσικά ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι "ζυμώσεις" μέσα στα δύο μεγάλα κόμματα, τον ΣΥΡΙΖΑ και την ΝΔ, ενώ στους ΑΝΕΛ δείχνει μια πιο ξεκάθαρη κατάσταση.

Επικεφαλής των ΑΝ.ΕΛ. ο Καμμένος στα Δωδεκάνησα
Με τον Πάνο Καμμένο να φαίνεται υποψήφιος και στα Δωδεκάνησα, ενώ τα άλλα ονόματα που "έπεσαν στο τραπέζι" και θεωρούνται σίγουρα  είναι του Σεβαστού Κορφιά από την Κάλυμνο, γνωστό στέλεχος των ΑΝΕΛ και υποψήφιου στις προηγούμενες εκλογές με ένα σημαντικό αποτέλεσμα, νυν δημοτικού συμβούλου και αντιπροέδρου του ΔΛΤ, ενώ σίγουροι είναι και η  Μαρία Αγγέλου από Ρόδο και Γ. Παλαπουγιούκ  από Λέρο, ενώ ακούγεται και ένα τρίτο όνομα από Λέρο και πάλι, του  Θανάση Σταμούλη. 

"Θολό" το τοπίο στο ΠΑΣΟΚ εν όψει του κόμματος του ΓΑΠ
Εντελώς θολό παραμένει το τοπίο στο άλλοτε "κραταιό" ΠΑΣΟΚ της Δωδεκανήσου, αφού δεν είναι ακόμη γνωστό τι μέλλει γενέσθαι με τις προθέσεις του πρώην προέδρου του. Όλοι αναμένουν την  ανακήρυξη από τον  Γιώργου Παπανδρέου του νέου κόμματος και την διαμόρφωση των νέων συσχετισμών στην περιοχή. Βέβαια οι εξελίξεις σίγουρα θα σημάνουν  την διάσπαση αλλά και τον κατακερματισμό των όποιων δυνάμεών του ΠΑΣΟΚ του  έχουν απομείνει.

ΣΥΡΙΖΑίοι και συνεργαζόμενοι σε "δυνατό" ψηφοδέλτιο
 Στον ΣΥΡΙΖΑ οι προτάσεις για τους υποψηφίους θα είναι σχεδόν αναμενόμενες και θα κινούνται ανάμεσα σ' εκείνους που θα προταθούν από τις δύο Νομαρχιακές Οργανώσεις του κόμματος και στους συνεργαζόμενους που θα πλαισιώσουν τα ψηφοδέλτια στα πλαίσια της διεύρυνσης και των συμμαχιών που ήδη είχε ανακοινώσει ο Αλέξης Τσίπρας.
Συγκεκριμένα τα ονόματα που έχουν ήδη ακουστεί είναι του Δημήτρη Γάκη, βουλευτή του κόμματος, ενώ βέβαιη θεωρείται η συμμετοχή των δύο συντονιστών των Νομαρχιακών, του Νεκτάριου Σαντορινιού και του Ηλία Καματερού, από Ρόδο και Κω αντίστοιχα. Οι δύο επικρατέστερες υποψηφιότητες από τους συνεργαζόμενους είναι του πρώην βουλευτή Δωδεκανήσου Γιώργου Κασσάρα,  που φέρεται από μερίδα του τύπου να έχει "κλειδώσει" αλλά και του Μιχάλη Κόκκινου, περιφερειακού συμβούλου.
Επίσης ακούστηκαν και τα ονόματα της  Φωτεινής Λαμπρίδη από την Κάρπαθο,  Ματίνας Κατσιβέλη από Λέρο αλλά και του Χριστόφορου Κάσδαγλη, δημοσιογράφου και συγγραφέα, ενώ τελευταία ακούστηκε και το όνομα του Ιάκωβου Γρύλλη, προέδρου του ΤΕΕ Δωδεκανήσου. 

Ο κυκλώνας "Μίκα" έφερε τα πάνω κάτω στην ΝΔ
Τρικυμία στην κυριολεξία προκάλεσε στις γραμμές της ΝΔ στην περιοχή η ανακοίνωση σήμερα της υποψηφιότητας της Μίκας Ιατρίδη, που μετά το "ναι" στην υποψηφιότητα του Σ. Δήμα, "πήρε το πράσινο φως" από τον Αντ. Σαμαρά για να είναι υποψήφια στα Δωδεκάνησα.
Φυσικά αυτό δεν έγινε αποδεκτό από την τοπική ΝΔ, που είναι σε αναβρασμό, αφού δεν ζητήθηκε η άποψή τους, αλλά η θέσης της στο ψηφοδέλτιο ήλθε "σφήνα" από τον ίδιο τον πρόεδρο. Οι τρεις "σίγουροι μνηστήρες" της έδρας στην Δωδεκάνησο, Μ. Κόνσολας, Β. Υψηλάντης και Γ. Παππάς, σίγουρα δεν υποδέχτηκαν με χαρά τον πρωτοχρονιάτικο μπουναμά που τους επεφύλαξε η απόφαση Σαμαρά. 
Οι τρεις προαναφερθέντες πρέπει να θεωρούνται οι πλέον επικρατέστεροι, μαζί με την Μ. Ιατρίδη, ενώ στα άλλα νησιά δεν υπάρχουν ακόμη συγκεκριμένες πληροφορίες.
Το γεγονός πως η ΝΔ εξασφαλίζει μάλλον μια έδρα στα Δωδεκάνησα, εντείνει την μάχη μεταξύ των γαλάζιων υποψηφίων, με τον βουλευτή Μάνο Κόνσολα να φέρεται ως το "φαβορί", αφού τα δυόμιση χρόνια που ήταν στην βουλή "έτρεξε" αρκετά, αλλά και τον Γιάννη Παππά να "παίζει" δυνατά, ενώ ο τρίτος εκ των "μνηστήρων" Βασίλης Υψηλάντης, δείχνει πως δεν έχει την δυναμική που απαιτεί η "κούρσα" της μιας έδρας. Δίπλα στους τρεις είναι και ο προερχόμενος από Κω Αντώνης Γιαννικουρής, που φαίνεται πως έχει ισχυρό ρεύμα στο νησί του Ιπποκράτη, ενώ δεν είναι γνωστό ακόμα ποιον θα στηρίξουν ο Αρ. Παυλίδης, αλλά και τα "παραδοσιακά τζάκια" της ΝΔ στην ευρύτερη περιοχή.
Άγνωστο παραμένει επίσης και το αν θα υπάρξουν υποψηφιότητες από Κάλυμνο και ποιοι προτίθενται να στελεχώσουν το ψηφοδέλτιο του κόμματος, αφού τα ονόματα που ακούστηκαν φαίνεται να δείχνουν αρνητικά απέναντι στις προτάσεις που τους έγιναν από την ΝΟΔΕ.

Αυτό που μένει είναι να αναμένουμε μετά τα φώτα την επίσημη ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων από τα κόμματα, οπότε και θα φανούν τόσο οι προθέσεις όσο και οι όποιες ισορροπίες έχουν επιτευχθεί.

"Παλμός της Καλύμνου"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου