Παρασκευή, 12 Δεκεμβρίου 2014

Έφυγε" ο Μικές το Έννημα, αλλά οι μελωδία του θα ακούγεται πάντα
Ο Καλύμνιος "βιρτουόζος" του παραδοσιακού βιολιού της Καλύμνου, ο Μικές Τσουνιάς, γνωστός ως το "Έννημα" έσβησε σήμερα πλήρης ημερών. 

Από σήμερα δεν θα πατά πια τα χώματα της αγαπημένης του Καλύμνου και ειδικά του Χωριού του, ο άνθρωπος που σημάδεψε στην κυριολεξία την Καλύμνικη μουσική παράδοση και της έδωσε μιαν άλλη διάσταση, χαράσσοντας με τις μελωδίες του την πορεία του νησιού για πολλές δεκαετίες.
Έφυγε για το μακρινό ταξίδι, αφήνοντας πίσω του μια μεγάλη παρακαταθήκη, τα ακούσματα από την τέχνη του, που καλλιέργησε στους πρόποδες του Πέρα Κάστρου και συνόδεψε όλες τις μεγάλες στιγμές, της χαράς,  της λύπης και του αποχωρισμού, της πρόσφατης ιστορίας της Καλύμνου.
Οι "κληρονόμοι" του, τα εγγόνια του που μαθήτευσαν δίπλα στον λαϊκό δάσκαλο του παραδοσιακού βιολιού, είναι αυτοί που τώρα πρέπει να κρατήσουν όρθια την βαριά παρακαταθήκη του παππού Μικέ.
Ο μαστρο Μικές γεννήθηκε στην Κάλυμνο το 1923 και μαζί με τον αδελφό του Μανώλη Τσουνιά, είχαν δημιουργήσει ένα μουσικό "δίδυμο", που για δεκαετίες κυριαρχούσαν στα τοπικά μουσικά δρώμενα, στήριξαν τις προσπάθειες του Λυκείου Ελληνίδων για την διάδοση της παράδοσης του νησιού και άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στην ιστορία του νησιού.
Η κηδεία του θα γίνει στην γειτονιά του, στον ναό της Παναγίας στο Χωριό, όπου σύσσωμη η Κάλυμνος θα αποχαιρετίσει έναν άνθρωπο που τίμησε την ιστορία και τον πολιτισμό του νησιού μας. 

"Παλμός της Καλύμνου"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου