Τρίτη, 2 Δεκεμβρίου 2014

Συναγερμός στο Αιγαίο για την απειλή κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑΤο ενδεχόμενο κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, που εδώ και καιρό αποτελεί μια συνεχή απειλή, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, εξαιτίας του ότι αποτελεί απαίτηση της τρόικας, στις τελευταίες διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση.

Όλοι οι παράγοντες της περιοχής έχουν πλέον ξεσηκωθεί μπροστά σ' αυτό το ενδεχόμενο και εντείνονται συνεχώς οι πιέσεις προς την κυβέρνηση, ώστε να μην τεθεί καν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές ο μειωμένος ΦΠΑ που ισχύει στα νησιά, αφού όλοι επισημαίνουν πως θα αποτελέσει μια καταστροφική προοπτική για την τοπική οικονομία, θα πλήξει ανεπανόρθωτα τον τουρισμό και θα οδηγήσει σε ερήμωση τα νησιά, αφού η διαβίωση σ' αυτά θα καταστεί πλέον αδύνατη.

Φυσικά πρέπει να επισημανθεί πως ο κίνδυνος για την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ των νησιών, δεν είναι τωρινός και ούτε είναι η πρώτη φορά που εγείρεται παρόμοιο αίτημα από τους δανειστές. Ήδη από το 2012, όταν ψηφίζονταν το δεύτερο μνημόνιο, μέσα στις 700 σελίδες του περιείχε και ειδική παράγραφο για την "κατάργηση των φορολογικών προνομίων διαφόρων περιοχών", μια ρητή αναφορά στον ΦΠΑ των νησιών, η οποία θα έπρεπε από τότε να προκαλέσει την αντίδραση της περιοχής. 

Η επιμονή των δανειστών για την κατάργηση, δείχνει ξεκάθαρα πως υπηρετούν "αλλότρια συμφέροντα", αφού ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα πλήξει πρώτα και κύρια τον τουρισμό, καθιστώντας την νησιωτική Ελλάδα μη ανταγωνίσιμη και φυσικά ... κάποιοι άλλοι θα ευνοηθούν από αυτό. 

Βέβαια η αντίδραση των τοπικών φορέων αλλά και των πολιτικών της κυβερνητικής συμμαχίας, δείχνει πως προς το παρόν δεν θα υπάρξει κάποια  κίνηση για τον ΦΠΑ των νησιών, αλλά αυτό δεν σημαίνει εφησυχασμό, αντίθετα επεγρύπνιση και ετοιμότητα γιατί το μέλλον προμηνύεται δυσοίωνο. 

Ο πολιτικός κόσμος της περιοχής ενάντια στην κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά

Ο πρώην βουλευτής Δωδεκανήσου Γιώργος Κασσάρας, αλλά και η ανεξάρτητη βουλευτής Μίκα Ιατρίδη, που ήταν εκείνοι που αρνήθηκαν να ψηφίσουν το δεύτερο μνημόνιο, στο οποίο γίνονταν αναφορά για την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ, μόλις έγινε γνωστό πως η τρόικα επανέφερε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το θέμα, προχώρησαν σε δηλώσεις και επεσήμαναν τις καταστροφικές για την περιοχή συνέπειες.Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο βουλευτής του νομού του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Γάκης, που από την αρχή με δηλώσεις του καταδίκασε μια τέτοια προοπτική.

Την τραγική μοίρα που επιφυλάσσεται για τα νησιά, τόνισε και ο βουλευτής Δωδεκανήσου Μάνος Κόνσολας, ο οποίος είχε ήδη δηλώσει από το βήμα της Βουλής και το επανέλαβε πρόσφατα, πως δεν θα συναινέσει στην κατάργηση  των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, τασσόμενος στο πλευρό του νησιωτικού κόσμου, που σύσσωμος αντιστέκεται σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Με επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό της χώρας ο βουλευτής και πρώην υπουργός Δημήτρης Κρεμαστινός, εξέφρασε τις ανησυχίες του για την κατάργηση ενός δίκαιου "προνομίου" των νησιών.

Επιπλέον να επισημανθεί πως και  η ΝΟΔΕ Δωδεκανήσου, με δήλωσή της συμπαρατάσσεται με τους φορείς της περιοχής και δηλώνει την αντίθεσή της και με επιστολή της προς τον Αντ. Σαμαρά δηλώνει πως μια επικείμενη κατάργηση των μειωμένων συντελεστών, θα αποτελέσει  καταδίκη των νησιών σε μαρασμό, ενώ  δεν θα επιφέρει την αύξηση των εισπράξεων την οποία επιζητούν οι δανειστές μας.

Αυτοδιοίκηση  και τοπικοί φορείς "στις επάλξεις" για τον ΦΠΑ στα νησιά

Μετά από συσκέψεις που  πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονα στη Ρόδο και στη Σύρο, ο Περιφερειάρχης και οι αυτοδιοικητικοί, παραγωγικοί, κοινωνικοί και επιστημονικοί φορείς του Νοτίου Αιγαίου, διατύπωσαν την κοινή βούληση για εναντίωση στην ενδεχόμενη κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ, την οποία εξέφρασαν με επιστολή στον Πρωθυπουργό, την οποία  συνυπέγραψαν.

Χαρακτηριστικά η επιστολή του Περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκου και των φορέων αναφέρει πως: "το ειδικό φορολογικό καθεστώς των νησιών είναι για μας αδιαπραγμάτευτο και είμαστε αποφασισμένοι να το προασπίσουμε με κάθε τρόπο. Ως εκ τούτου, η σθεναρή και δυναμική αντίδρασή μας, είναι δεδομένη. Η τυφλή φοροεισπρακτική λογική και η αδιέξοδη πολιτική που επιβάλλεται στη χώρα, δεν μπορεί να περάσει ως οδός «σωτηρίας".

Να σημειωθεί πως την αντίθεσή τους εξέφρασαν και οι αυτοδιοικητικοί και λοιποί φορείς του Βορείου Αιγαίου, που συνυπέγραψαν σχετικό κείμενο επιστολής, που εστάλη στον πρωθυπουργό

"Παλμός της Καλύμνου"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου