Παρασκευή, 24 Οκτωβρίου 2014

Προτάσεις - Υποδείξεις Μαστροκούκου προς Δήμαρχο για την κατασκευή του ΧΥΤΑΗ παράταξη της μειζ. αντιπολίτευσης του Γιάννη Μαστροκούκου, με σχετικό δελτίο τύπου, προχωρά σε προτάσεις - υποδείξεις προς την Δημοτική Αρχή, σε σχέση με το θέμα του ΧΥΤΑ και την επίσπευση για την υλοποίηση του έργου.

Θέμα: «Στους Δήμους τα πρόστιμα για χωματερές και λύματα»
Ο χώρος ανεξέλεγκτης ταφής απορριμμάτων (ΧΑΔΑ), αποτελεί όχι μόνο απειλή για τη δημόσια υγεία, αλλά και άμεσο κίνδυνο κατάρρευσης των οικονομικών του Δήμου , με ότι αυτό συνεπάγεται για την τοπική οικονομία.
Ήδη καθορίστηκε η διαδικασία επιμερισμού των προστίμων ,για την παράνομη λειτουργία χωματερής και τα οφειλόμενα ποσά παρακρατούνται από τους Δήμους ,κατά τη διαδικασία κατανομής των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ).
Ο επιμερισμός των προστίμων , προβλέφθηκε στο νόμο 4042/12 και εξειδικεύτηκε προ ημερών, με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 2113Β).
Συγκεκριμένα,
• Ο επιμερισμός θα βασίζεται κατά 40% στο πληθυσμιακό μέγεθος του Δήμου και κατά 60% στον βαθμό συμμόρφωσης. Στην περίπτωση πλήρους συμμόρφωσης, ο υπαίτιος απαλλάσσεται.
Όπως καλά γνωρίζετε, στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Επαρχείο Καλύμνου στις 06-06-2013, με την παρουσία του τότε αρμόδιου Υφυπουργού κ. Βιρβιδάκη και του τέως Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου κ. Μαχαιρίδη, προτάθηκε και συμφωνήθηκε η συνέχιση της ολοκλήρωσης του ΧΥΤΑ με την ίδια εργολαβία. Χρόνος περαίωσης του έργου ορίστηκε το εξάμηνο και η χρηματοδότηση του μέσα από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, καθώς και από πόρους της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Επειδή οι προεκλογικές σας τοποθετήσεις επί του θέματος απέρριπταν την ανωτέρω πρόταση
Επειδή επιθυμείτε την εκ νέου ένταξη του έργου και στη συνέχεια ολοκλήρωσή του
Επειδή η ωρίμανση και ένταξη του έργου προϋποθέτει την υποχρεωτική εξασφάλιση χώρου
Επειδή τα προβλήματα του εν λόγω οικοπεδικού χώρου σας είναι γνωστά
Επειδή η δημιουργία ΧΥΤΑ στη Κάλυμνο δεν μπορεί να περιμένει άλλο.
Προσαρμοζόμενοι στη δική σας φιλοσοφία και σε συνέχεια της δημόσιας τοποθέτησής μας στα ΜΜΕ, σας προτείνουμε ως εναλλακτική λύση, την άμεση έναρξη των διαδικασιών ωρίμανσης του έργου χρησιμοποιώντας τον παρακείμενο οικοπεδικό χώρο του δήμου Καλύμνιων, πρώην ιδιοκτησία Κυπραίου Μ. με συνολικό εμβαδόν περίπου 33.000 τμ
Με αυτόν τον τρόπο ξεπερνάμε το εμπόδιο του υφιστάμενου χώρου, έως την οριστική επίλυση του θέματος από τα αρμόδια κρατικά όργανα.

Επιπροσθέτως, εκφράζουμε τη ευαρέσκειά μας, προς τον αντιδήμαρχο κ Ζαϊρη Κωνσταντίνο, ο οποίος με παρρησία αποδέχθηκε να εξετάσει τις προτεινόμενες λύσεις.

ΓΙΑ ΤΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ
Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ

ΜΑΣΤΡΟΚΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου