Κυριακή, 31 Αυγούστου 2014

Με «βαριά ατζέντα» προβλημάτων θα ανέβει την Δευτέρα τα σκαλιά του Δήμου ο Γ. Γαλουζής

Την Δευτέρα το πρωί της 1ης Σεπτεμβρίου, θα ανέβει τα σκαλιά του Δημοτικού Μεγάρου ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Γιάννης Γαλουζής και η νέα Δημοτική Αρχή, για να αναλάβουν τα καθήκοντά τους.

Μέσα σε μια δύσκολη περίοδο για την χώρα και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο νέος Δήμαρχος καλείται να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που τον περιμένουν από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων του και αυτές δεν είναι άλλες από τα μεγάλα προβλήματα του νησιού, που περιμένουν χρόνια να δουν λύση.
Ο Γιάννης Γαλουζής, θα καθίσει στην καρέκλα του πρώτου πολίτη του νησιού και θα έχει μπροστά του μιαν ατζέντα ιδιαιτέρως πλούσια, για να βάλει τις προτεραιότητές του και κυρίως να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και των προσδοκιών του κόσμου, που στις πρόσφατες εκλογές επέλεξε την αλλαγή και του ανέθεσε τις τύχες του.
Ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος θα έχει να αντιμετωπίσει μια σκληρή πραγματικότητα, με τα συσωρευμένα προβλήματα του νησιού, που του άφησαν ως παρακαταθήκη οι προηγούμενες Δημαρχίες και τα οποία δεν κατάφεραν (για πολλούς λόγους) να δρομολογήσουν.
Η καθαριότητα θα είναι η πρώτη του πρόκληση, αφού ο τομέας αυτός βρίσκεται πλέον «στο κόκκινο», ένας τομέας που πάσχει τα τελευταία χρόνια και το αποτέλεσμα των όποιων πολιτικών ακολουθήθηκαν μέχρι στιγμής ήταν οικτρό, ενώ η Υπηρεσία Καθαριότητας βρίσκεται στην χειρότερη της φάση, από πλευράς στελέχωσης και αποτελεσματικότητας, με εμφανή τα αποτελέσματα στην εικόνα του νησιού!
Παράλληλα απέναντι από το παράθυρό του στο Δημαρχιακό Μέγαρο, θα ατενίζει καθημερινά τον καπνό που εκπέμπει ο ΧΑΔΑ και γεμίζει φόβο για την υγεία τους κατοίκους του νησιού αλλά και τον ίδιο τον Δήμαρχο, που βλέπει πια να είναι ορατή η επιβολή των δυσβάστακτων προστίμων από την ΕΕ και η απειλή χρεοκοπίας για τον ίδιο τον Δήμο, να μην είναι μια μακρινή προοπτική.
Τόσο η απερχόμενη Δημαρχία Διακομιχάλη όσο και εκείνη του Γ. Ρούσσου δεν κατάφεραν να φέρουν εις πέρας ένα τόσο σημαντικό έργο, ενώ η «τρύπα» του ΧΥΤΑ παραμένει για να θυμίζει σε όλους μια περίοδο όπου επικράτησε η αναποτελεσματικότητα και η αδιαλλαξία στην πολιτική του νησιού. Έτσι κληροδότησαν στην Δημαρχία Γαλουζή και αυτή την «πληγή» για την Κάλυμνο, μαζί με τόσα άλλα που άφησαν ως «προίκα» να βαραίνουν την πορεία του την πενταετία που ξεκινά.
Ενώ ακόμη βρίσκεται η τουριστική σαιζόν σε εξέλιξη, αφού τώρα αναμένονται τα νέα κύματα αναρριχητών, με αποκορύφωμα το Παγκόσμιο Φεστιβάλ Αναρρίχησης τον Οκτώβριο, ο Γιάννης Γαλουζής θα πρέπει να «ανοίξει» τον φάκελο με το «πονεμένο» θέμα της Αποχέτευσης των Τουριστικών Περιοχών  και να εξετάσει «το θαμμένο» και ημιτελές έργο, που σημειωτέον θεωρείται ολοκληρωμένο «στα χαρτιά» και ότι καταλήγει μαζί με το υπόλοιπο δίκτυο του νησιού, στον Βιολογικό Καθαρισμό.
Επιπλέον από την Δευτέρα που θα βρεθεί στον Δήμο ο νέος Δήμαρχος, θα έχει απέναντί του το λιμάνι και την ημιτελή αποκατάσταση της περιβόητης υποσκαφής στον προσήνεμο μόλο. Είναι μια υπόθεση που ξεκίνησε κατά την τελευταία περίοδο της Δημαρχίας Ρούσσου, η οποία αφού δεν κατάφερε επί οκτώ χρόνια να δρομολογήσει το έργο με τον εξωτερικό μόλο και την μόνιμη λύση του προβλήματος προσέγγισης των μεγάλων πλοίων, τύπου «Blue Star», προχώρησε σε μια … πρόχειρη κατασκευή, που μετά από λίγο αχρηστεύτηκε, λόγω της δημιουργίας υποσκαφής και φυσικά λόγω της έλλειψης πρόβλεψης για αυτή την εξέλιξη. Η Δημαρχία Διακομιχάλη, έχοντας εξασφαλίσει τα απαραίτητα χρήματα για την αποκατάσταση, προχώρησε σ’ αυτήν αλλά «σκόνταψε» στις αιτιάσεις της πλοιοκτήτριας εταιρείας, την οποία δεν υπολόγισε  και έπρεπε να προβεί σε «ξύρισμα» του πυθμένα, το οποίο όμως δεν ολοκλήρωσε και το άφησε «παρακαταθήκη» (ανάμεσα στ’ άλλα) στην νέα Δημαρχία, που θα κληθεί να εξασφαλίσει κονδύλια για την ενέργεια αυτή.
Με μια «μεγάλη προίκα» στις πλάτες του από άλυτα, λιμνάζοντα και καυτά προβλήματα, αλλά και με μια καθημερινότητα που απαιτεί άμεσες ενέργειες, ο νέος Δήμαρχος θα πρέπει από  την Δευτέρα να θέσει τις προτεραιότητές του, αφού μπροστά του θα είναι μια μακρά και δύσκολη πενταετία, με μειωμένους πόρους  από το κεντρικό κράτος και με ασήκωτα «βαρίδια» που οι προκάτοχοί  του, του  άφησαν ως ... «προίκα».


«Παλμός της Καλύμνου»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου