Τρίτη, 19 Αυγούστου 2014

Συνεχίζεται η προανάκριση για τους “μαϊμού – τυφλούς”!Τη διενέργεια περαιτέρω προανάκρισης παρήγγειλε στην Πταισματοδίκη Ρόδου η Αντεισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου κ. Μαρία Σοφία Βαΐτση για τη συγκέντρωση νέων στοιχείων σε βάρος των εμπλεκομένων στην απάτη με «τυφλούς», που εισέπρατταν συντάξεις αναπηρίας και που μετά από έλεγχο διαπιστώθηκε ότι… ξαναείδαν το φως τους!


Η κ. Εισαγγελέας παρήγγειλε συγκεκριμένα στην Πταισματοδίκη Ρόδου να λάβει κατάθεση από την Υπεύθυνη του Προγράμματος και να εξεταστούν ένας προς ένας οι φάκελοι των 14 δήθεν τυφλών!

Ο Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου κ. Κ. Μπούτσικος είχε παραγγείλει την 22α Ιουλίου 2013 τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής έρευνας για τη διαπίστωση τυχόν τελέσεως του αδικήματος της απάτης, της ψευδούς ιατρικής βεβαίωσης και όποιου άλλου αδικήματος ήθελε προκύψει, με αφορμή τις διαπιστώσεις του ΙΚΑ για “μαϊμού” επιδόματα τυφλότητας και στο νησί της Ρόδου.

Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης, που προκλήθηκε μετά από σχετικό δημοσίευμα της «δημοκρατικής», το Τμήμα Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου Ρόδου επιβεβαίωσε ότι μεταξύ των ατόμων που ελάμβαναν το επίδομα τυφλότητας συμπεριλαμβάνονται από τη Ρόδο και 14 άτομα τα οποία δεν το εδικαιούντο.

Όπως έγραψε η “δημοκρατική”, δεκάδες άτομα, που ελάμβαναν παράνομα επίδομα τυφλότητας, 200 ευρώ ανά μήνα, εντοπίστηκαν στα Δωδεκάνησα.

Οι έλεγχοι έγιναν στην Κάλυμνο, από τις 11/06/2013 έως τις 13/06/2013, για επιδοματούχους των νησιών Καλύμνου, Λέρου, Αστυπάλαιας, Πάτμου και Λειψών, και στη Ρόδο, από τις 26/06/2013 έως τις 28/06/2013.

Στη Ρόδο, κλήθηκαν 131 επιδοματούχοι, και από τους 125 που εξετάστηκαν (δεν προσήλθαν έξι) οι εννέα διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν τυφλοί (7,20%).

Στο 65,79% ανήλθε το ποσοστό των μη τυφλών, που προέκυψε από τον επανέλεγχο επιδοματούχων στις περιοχές Καλύμνου, Λέρου, Αστυπάλαιας, Πάτμου και Λειψών, σύμφωνα με το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Το 34,21% των επιδοματούχων τυφλότητας στην Κάλυμνο, Λέρο, Αστυπάλαια, Πάτμο και τους Λειψούς, καθώς και το 92,8% των επιδοματούχων της Ρόδου, ήταν πραγματικά τυφλοί.

Θυμίζουμε ότι στην Eισαγγελία Πρωτοδικών Kω είχε υποβληθεί από το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας, 35σέλιδο πόρισμα των επιθεωρητών κ.κ. Kυριαζή Xρήστου, Παπαλιάκου Eυστάθιου, Kοτρώτσου Xριστίνας και Mαχαίρα Eυμορφίας, αναφορικά με τη διαδικασία χορήγησης των επιδομάτων τυφλότητας από το Γραφείο Kοινωνικής Πρόνοιας Eπαρχείου Kαλύμνου της N.A. Δωδεκανήσου, ακόμη και σε οδηγούς ταξί στις περιοχές Kαλύμνου και Λέρου, υπόθεση που έφερε στο φως της δημοσιότητας η «δημοκρατική».

Οι επιθεωρητές είχαν υποβάλει το πόρισμά τους και στον Πανελλήνιο Iατρικό Σύλλογο (Π.I.Σ.), στον Iατρικό Σύλλογο Kαλύμνου (I.Σ.K.) και στα αρμόδια πειθαρχικά όργανα του E.Σ.Y., προκειμένου να εξετασθεί, ο τρόπος λειτουργίας του προέδρου της Πρωτοβάθμιας Yγειονομικής Eπιτροπής του Επαρχείου Καλύμνου και των μελών αυτής, να επιληφθεί ο Π.I.Σ. και ο I.Σ.K. της περιπτώσεως ενός ιδιώτη οφθαλμίατρου, ο οποίος χορήγησε ιατρικές βεβαιώσεις τυφλότητας σε υποψήφιους επιδοματούχους χωρίς να τους εξετάσει αλλά και της περιπτώσεως ενός ιατρού του E.Σ.Y..

Στο έγγραφο της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας του Δήμου Ρόδου αναφέρονται τα εξής:
«Σύμφωνα με την αρ. πρωτ. Π3α/Φ.32/Γ.Π. 122832 (03) εγκύκλιο, το επίδομα τυφλότητας χορηγείτο από την Τμήμα Πρόνοιας κατόπιν πιστοποίησης της αναπηρίας σύμφωνα με τη γνωμάτευση οφθαλμίατρου Διευθυντή Κλινικής ή Επιμελητή Α’ Κρατικού Νοσοκομείου, στοιχεία που παίρναμε από το ειδικό έντυπο τυφλότητας συμπληρωμένο πλήρως.
Το ανωτέρω επίδομα είναι ανεξάρτητο από την καταβολή οποιουδήποτε άλλου επιδόματος λόγω αναπηρίας. Το ποσό δε που καταβάλλεται είναι διαφορετικό ανά περίπτωση και φαίνεται ενδεικτικά στον πίνακα που σας επισυνάπτουμε.
Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 -του ν.3863/10, συστήθηκε και Λειτουργεί από 1/9/2011 Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (Κ.Ε.Π,Α).
Κατά την διενέργεια ελέγχου – επανελέγχου των επιδοματούχων τυφλότητας της ΡΟΔΟΥ, από τις επιτροπές Κ.Ε.Π.Α. που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Ι ΚΑ στις 26 – 27 και 28 Ιουνίου, βρέθηκαν 14 περιπτώσεις οι οποίες δεν δικαιούνται επιδόματος τυφλότητας.
Η υπηρεσία προχώρησε άμεσα στη διακοπή του επιδόματος τυφλότητας, των μέχρι τώρα δικαιούχων μετά το νέο πόρισμα της επιτροπής Κ.Ε.Π.Α., όπως είχε υποχρέωση.
Σύμφωνα με το δεύτερο εδάφιο της παρ.1 της υπ’ αριθμ. Π4γ/Φ.421/Φ.422/Φ.423/Φ.221/οικ.6286/1997 κοινή υπουργική απόφαση «Τροποποίηση Κ.Υ.Α. καταβολής των επιδομάτων στα τυφλά άτομα» αντικαθίσταται ως εξής: Το Κ.Ε.Π.Α. θα πιστοποιεί την τυφλότητα με ποσοστό αναπηρίας από 80% και άνω.
Σε κάποιες περιπτώσεις, όμως, παρ’ όλο που το ποσοστό είναι 80% ή ακόμα και 85%, υποχρεωνόμαστε να διακόψουμε το επίδομα, διότι το ένα μάτι δεν πληροί τις προϋποθέσεις του νόμου, δηλαδή ποσοστό (<1/20), αλλά αφορά το συνολικό ποσοστό λόγω των προβλημάτων που προκύπτουν και στα δύο μάτια.
Είμαστε στη διάθεσή σας για περαιτέρω πληροφορίες».


Πηγή:www.dimokratiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου