Παρασκευή, 1 Αυγούστου 2014

10 Αυγούστου η Ορκωμοσία του νέου Δημοτικού Συμβουλίου με αλλαγές και ανακατατάξειςΠρόσκληση για την ορκωμοσία του νέου ΔΣ απέστειλε ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Γιάννης Γαλουζής, προς τους 27 νεοεκλεγέντες  δημοτικούς συμβούλους.  Η Τελετή της Ορκωμοσίας θα γίνει στις 7 μμ, στον χώρο συνεδριάσεων του ΔΣ, στον όροφο του Πνευματικού Κέντρου Καλύμνου.


Ένα ΔΣ που τα κύρια χαρακτηριστικά του θα είναι η ανανέωση των μελών του σ’ ένα ποσοστό που ξεπερνά το 50% (15 νέοι δ.σ.),  καθώς και οι ανακατατάξεις.

Η παράταξη της πλειοψηφίας του ΔΣ, που εκπροσωπούνταν μέχρι σήμερα από την ομάδα του απερχόμενου Δημάρχου,  Δημήτρη Διακομιχάλη,  θα βρίσκεται πλέον στα έδρανα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, εκπροσωπούμενη από τον επικεφαλή και δύο συμβούλους (Σ. Ψαρομπά και Π. Ζωίδης). 

Η ομάδα του Γιάννη Μαστροκούκου, θα καταλάβει την θέση της αξ. αντιπολίτευσης με την ίδια σχεδόν σύνθεση, αφού η μόνη αλλαγή θα είναι εκείνη της προσθήκης του  Γιάννη Μαγκάκη,  που «μεταπήδησε»  από την παράταξη του νέου Δημάρχου προεκλογικά.  

Ο μέχρι σήμερα ανεξάρτητος δ.σ. Γιώργος Μαύρος, θα βρίσκεται πλέον στο νέο ΔΣ ως επικεφαλής της ήσσονος αντιπολίτευσης, πλαισιωμένος από τον σύμβουλο Γιάννη Μαγκάκη (ανιψιό του προαναφερθέντα), ενώ με μια μόνο έδρα θα εκπροσωπείται και η Λαϊκή Συσπείρωση,  από τον επικεφαλή του ψηφοδελτίου Σάκη Χούλλη.

Από τους 15 νέους δ.σ., οι 13 ανήκουν στην παράταξη του Γ. Γαλουζή, οι οποίοι θα πλαισιώσουν την νέα Δημοτική Αρχή από 1η Σεπτεμβρίου, ενώ οι αρμοδιότητες σε επίπεδο αντιδημάρχων και προέδρων οργανισμών και εταιρειών φαίνεται να έχουν ξεκαθαριστεί, όπως  και σε επίπεδο επιτροπών  του Δήμου. 

Αυτό το ανανεωμένο ΔΣ, θα κληθεί να διευθύνει ο Γιώργος Ψαράς, ο οποίος είναι από τους πρώτους που «κλείδωσε» ως Πρόεδρος, έχοντας προηγούμενη εμπειρία από την θέση αυτή. Ένα σημαντικό στοιχείο είναι πως ο νέος Πρόεδρος του ΔΣ, έχει χρηματίσει συνεργάτης με την πλειοψηφία των δ.σ. της αντιπολίτευσης και  πιστεύουμε πως αυτό θα τον βοηθήσει στο έργο του, αφού γνωρίζει τόσο τους πολιτικούς όσο και τις νοοτροπίες και πρακτικές. Βέβαια ο Γ. Ψαράς και στην παρούσα δημοτική περίοδο, που εκπνέει εντός ολίγων ημερών, ήταν και Γραμματέας του Προεδρείου του ΔΣ, γεγονός που θα τον διευκολύνει ακόμη περισσότερο στην άσκηση των καθηκόντων του. 

Το ζητούμενο είναι ποια στάση θα κρατήσουν οι λεγόμενοι «σκληροί» του ΔΣ, απέναντι στην νέα ΔΑ και στις συνεδριάσεις του σώματος.

Ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Δ. Διακομιχάλης, αν και είχε στηρίξει προεκλογικά την παράταξη του νέου Δημάρχου, πάραυτα δείχνει ήδη μια «σκληρή» στάση απέναντι στον Γ. Γαλουζή και τα στελέχη του, ενώ με … καθημερινές τηλεοπτικές του παρεμβάσεις, προσπαθεί να του κάνει «υποδείξεις» για το πώς θα χειριστεί τα διάφορα θέματα, όταν αναλάβει τα καθήκοντά του. 

Ο Γ. Μαστροκούκος, ο «μεγάλος ηττημένος» των εκλογών, θα πρέπει να ασκήσει τα καθήκοντά του,  όντας «χολωμένος» από την έκβαση των εκλογών και θα δείξει ποια θα είναι η στάση του στο ΔΣ, ενώ πιστεύουμε πως τα στελέχη του,  που πρωταγωνιστούσαν στην προηγούμενη περίοδο όσον αφορά τις εντάσεις,  θα έχουν και πάλι μιαν έντονη παρουσία. «Μυστήριο» θα είναι η παρουσία του Γ. Μαγκάκη που θα έχει απέναντί του, τον μέχρι πρότινος συνεργάτη – επικεφαλή του,  Γ. Γαλουζή και ως δ.σ. ανήκει στις λεγόμενες «έντονες παρουσίες» στις συνεδριάσεις του ΔΣ.

Η νέα δημοτική περίοδος των πέντε ετών, που ξεκινά την πρώτη μέρα του Σεπτεμβρίου, θα είναι πολύ δύσκολη από πολλές πλευρές και κυρίως λόγω της οικονομικής στενότητας που θα χαρακτηρίζει τα έσοδα του Δήμου. Η λειτουργία του νέου ΔΣ, θα καθορίσει εν πολλοίς την πορεία των πραγμάτων για την νέα αυτή «μακρά» περίοδο, ενώ η απαραίτητη και πολυπόθητη συναίνεση μεταξύ των παρατάξεων, δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα προς το παρόν και με βάση τα σημερινά δεδομένα.

«Παλμός της Καλύμνου»Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου