Σάββατο, 14 Ιουνίου 2014

Τσε Γκεβάρα: «Εάν τρέμεις από αγανάκτηση για κάθε αδικία, τότε είσαι σύντροφος μου».Συμπληρώνονται 86 χρόνια από την γέννηση του μεγάλου επαναστάτη, που η σκέψη και η δράση του σημάδεψαν για δεκαετίες, μέχρι και σήμερα,  την σύγχρονη ιστορία και η μορφή του έγινε σύμβολο κάθε καταπιεσμένου σ’ ολόκληρο τον κόσμο και σημαία σε όλες τις εξεγέρσεις ενάντια στην αδικία και την εκμετάλλευση.


 
Σαν σήμερα στις 14 Ιουνίου του 1928 γεννήθηκε στην πόλη Ροσάριο της Αργεντινής ο Ερνέστο «Τσε» Γκεβάρα, το πρώτο από τα πέντε παιδιά του Ερνέστο Γκεβάρα Λιντς και της Σέλια Ντε Λα Σέρνα.

Ο Ερνέστο Γκεβάρα ντε λα Σέρνα γνωστός ως Τσε Γκεβάρα, ήταν Αργεντινός γιατρός, κομμουνιστής Μαρξιστής – Λενινιστής επαναστάτης, ένας από τους αρχηγούς των ανταρτών στην Κούβα και πολιτικός.

Συμμετείχε στο κίνημα της 26ης Ιουλίου που πέτυχε την ανατροπή του δικτατορικού καθεστώτος του Φουλχένσιο Μπατίστα στην Κούβα, αρχικά προσφέροντας τις ιατρικές γνώσεις του και αργότερα ως διοικητής των ανταρτών, ενώ υπήρξε μέλος της επαναστατικής κουβανικής κυβέρνησης προωθώντας ριζικές μεταρρυθμίσεις. Το 1965, πιστός στη νίκη της επανάστασης στην Κούβα, έφυγε με στόχο την οργάνωση νέων επαναστατικών κινημάτων στο Κονγκό και αργότερα στη Βολιβία, όπου τραυματίστηκε, συνελήφθη και δολοφονήθηκε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου