Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου 2014

H “Σκανταλόπετρα” στη Σάμο - Αναγκαία η αξιοποίηση της «Πέτρας» από την Κάλυμνο (video)


H  “Σκανταλόπετρα” στη Σάμο -  Αναγκαία η αξιοποίηση της «Πέτρας» από την Κάλυμνο (video)
Στη Σάμο, έγινε σεμινάριο για την «Καταδυτική Μέθοδο της Σκανταλόπετρας», από συλλόγους κατάδυσης και τον δήμο του νησιού, φυσικά με την απαραίτητη παρουσία του συμπατριώτη μας Νικόλα Τρικοίλη.
Ο γιατρός Νικόλας Τρικοίλης, ειδικός της «καταδυτικής υπερβαρικής ιατρικής» είναι ο άνθρωπος που έχει θέσει ως σκοπό της ζωής του την υπόθεση της Σκανταλόπετρας, την οποία έχει διαδώσει σ’ όλο τον κόσμο και αγωνίζεται για να καταξιωθεί το άθλημα στον τομέα της ελεύθερης κατάδυσης και μάλιστα δεν είναι μακριά η ένταξή του στα Ολυμπιακά Αθλήματα, ενώ έχει αναγνωριστεί σε παγκόσμιο επίπεδο.
Στο σεμινάριο της Σάμου,  που διεξήχθη στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου και οργανώθηκε από τον Σύλλογο Αυτοδυτών Σάμου, την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης - Παράρτημα Σάμου και τον Δήμο του νησιού, στις  23 Νοεμβρίου, συμμετείχαν αυτοδύτες, δύτες της ελεύθερης κατάδυσης, επαγγελματίες εκπαιδευτές καταδύσεων, διασώστες, στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας αλλά και απλός κόσμος.  
Το σεμινάριο είχε δυο ενότητες, με πρώτη αυτή με την  σκανταλόπετρα και δεύτερη την «πρόληψη, η διάγνωση και οι πρώτες βοήθειες στα καταδυτικά ατυχήματα».

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό του προέδρου του Συλλόγου Αυτοδυτών Σάμου, Αλέξανδρου Μαλαγάρη, ο οποίος αναφέρθηκε στην υψηλή αξία της ενημέρωσης των δυτών από ιατρούς ειδικευμένους στο χώρο των καταδύσεων και  παρουσίασε τον ομιλητή του σεμιναρίου Νίκ.  Τρικοίλη.

 «Σημαντικό κεφάλαιο η Σκανταλόπετρα και πρέπει να αξιοποιηθεί από την Κάλυμνο»

Με την ευκαιρία της αναφοράς μας σ’ αυτή την  δράση, οφείλουμε να τονίσουμε το γεγονός πως η Σκανταλόπετρα, η «πέτρα» αυτή της Καλύμνου, με την οποία συνδέεται η ιστορία του νησιού και η πορεία του μέσα στο χρόνο, διακρίνεται παντού και ο Σύλλογος της Θεσσαλονίκης, που ψυχή του είναι ο Νικόλας, ταξιδεύει παντού, όπου καλεστεί, για να προβάλει αυτό το άθλημα.

Τα τελευταία χρόνια, «αποκαταστάθηκε» η Σκανταλόπετρα και ο ίδιος ο Νικόλας στο νησί μας και αποτελεί πλέον το κυρίως κομμάτι του Καταδυτικού Φεστιβάλ που γίνεται κάθε καλοκαίρι!

Μετά από μακρόχρονη «απουσία» της Σκανταλόπετρας από την πατρίδα της, επανήλθε και οφείλει ο Δήμος και οι σχετικοί με την κατάδυση φορείς, να αξιοποιήσουν την εμπειρία του Συλλόγου και του ίδιου του Νικόλα, ειδικά αυτή την περίοδο, όπου επιτέλους άρχισε να λειτουργεί η Σχολή Δυτών στο νησί. Αφού έλαβε τέλος το «εμπάργκο» της ομάδας του Νικόλα, λόγω των επιλογών της προηγούμενης Δημαρχίας, είναι πλέον ευκαιρία η Σκανταλόπετρα «να μπει στη ζωή» του νησιού. Είναι αδιανόητο σε παγκόσμιο επίπεδο να αναγνωρίζεται η κατάδυση με τον τρόπο αυτό ως άθλημα και στην Κάλυμνο να μην ασχολείται κανείς με αυτό.

Αξίζει να παρακολουθήσει κανείς το βίντεο με την παρουσίαση που έκανε ο Ν. Τρικοίλης στο σεμινάριο, που είναι από την σελίδα του Συλλόγου Αυτοδυτών Σάμου (www.samosdivers.gr), απ’ όπου και αντλήθηκαν οι πληροφορίες.«Παλμός της Καλύμνου»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου