Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου 2014

Απειλή για διπλάσια πρόστιμα στους Δήμους για τις χωματερές

Με διπλάσια ημερήσια επιβάρυνση από αυτήν που είχε συζητηθεί αρχικά, που ανέρχεται στο ποσό των 71.193,60 ευρώ ημερησίως,  απειλούνται πολλοί  δήμοι, εξαιτίας της λειτουργίας περίπου 70 παράνομων χωματερών ανά την Ελλάδα.

Η είδηση αυτή αποτελεί τον εφιάλτη σε πολλούς δήμους, ανάμεσά τους και η Κάλυμνος, αφού συνεχίζεται η παράνομη λειτουργία του ΧΑΔΑ στα Γιανναχώραφα και όπως δείχνουν τα πράγματα, δεν φαίνεται στον ορίζοντα άμεση επίλυση του προβλήματος.

Είναι φανερό ότι αυτή η προοπτική, θα οδηγήσει τους δήμους σε αδιέξοδο και στην κυριολεξία θα «βάλουν λουκέτο», αν η Ε.Ε. καταφέρει να επιβάλει τα πρόστιμα που είναι αδύνατον να αντέξουν οι ήδη υπερχρεωμένοι και χωρίς κεντρικά έσοδα δήμοι.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευση του Euro2day.gr, αυτή την περίοδο εκδικάζεται προσφυγή της Κομισιόν κατά της χώρας μας,  με την οποία ζητεί να επιβληθεί στην Ελλάδα χρηματική ποινή ύψους 71.193,60 ευρώ ανά μέρα καθυστέρησης στο κλείσιμο των παράνομων χωματερών.

Επίσης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά και την επιβολή πρόσθετου προστίμου 7.786,80 ευρώ ανά ημέρα από την ημέρα έκδοσης της προηγούμενης απόφασης του δικαστηρίου για τις χωματερές «έως την ημερομηνία που θα εκδοθεί η απόφαση στην παρούσα υπόθεση ή την ημερομηνία συμμόρφωσης με την απόφαση του 2005 εάν αυτή επέλθει νωρίτερα».

Να επισημάνουμε ότι το  2005 η Ελλάδα είχε καταδικαστεί για τη λειτουργία 1.125 παράνομων χωματερών με τη χώρα μας να έχει δεσμευτεί πως θα τις κλείσει μέχρι το 2008.


«Παλμός της Καλύμνου»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου