Παρασκευή, 3 Ιανουαρίου 2014

Μαυραγάνης: «Επί του παρόντος … δεν εξετάζεται η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ»


Αυτό αναφέρει, γραπτώς μάλιστα, ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνης, σε απάντησή του προς τον βουλευτή Δωδεκανήσου κ. Βασίλη Υψηλάντη, με αφορμή το θέμα που προέκυψε πριν λίγες εβδομάδες, όταν ο υπουργός Οικονομικών είχε αναφέρει στην γαλλική εφημερίδα Λιμπερασιόν ότι πρόκειται να καταργηθούν οι μειωμένοι συντελεστές.

Όταν προέκυψε το θέμα (που το υπουργείο διέψευσε ως κακή μετάφραση) εκδόθηκε ψήφισμα διαμαρτυρίας από το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, το οποίο κατέθεσε στη Βουλή ο κ. Υψηλάντης.

Επί αυτού απάντησε ο κ. Μαυραγάνης, ο οποίος όμως... άφησε και παράθυρο ανοικτό για την κατάργηση των συντελεστών.

Ενώ πράγματι φαίνεται ότι ξεκαθαρίζει ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα, στο τέλος, κολλάει και ένα «επί του παρόντος»,  γεγονός που σηκώνει πολλές ερμηνείες. 

Γενικώς πάντως επιβεβαιώνει την εκτίμηση ότι οι τοπικοί παράγοντες θα πρέπει να συνεχίσουν να βρίσκονται σε επιφυλακή για να σώσουν τους μειωμένους συντελεστές.

Ειδικότερα αναφέρει στην απάντησή του τα εξής:

«Σε απάντηση της ανωτέρω σχετικής με το θέμα αναφοράς, που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων από τον βουλευτή κ. Βασίλειο Νικόλαο Α. Υψηλάντη, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:
Οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ στις νησιωτικές περιοχές του Αιγαίου, εφαρμόζονται υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις κατονομαζόμενες στις διατάξεις του άρθρου 21 του Κώδικα Φ.Π.Α. (κύρωση με το ν. 2859/2000), όπως αυτός ισχύει.
Η δυνατότητα μείωσης των συντελεστών στις περιοχές αυτές παρασχέθηκε στη χώρα μας με την Οδηγία 92/77/Ε.Ο.Κ., και εξακολουθεί να υφίσταται βάσει των διατάξεων του άρθρου 120 της Οδηγίας 2006/112/ΕΚ, όπως ισχύει.

Περαιτέρω σημειώνεται ότι η παραπάνω δυνατότητα παρασχέθηκε στη χώρα μας προκειμένου να αντιμετωπισθούν ορισμένες αντικειμενικές δυσχέρειες στην άσκηση οικονομικών δραστηριοτήτων στις εν λόγω νησιωτικές περιοχές (αυξημένο κόστος μεταφοράς αγαθών κ.λπ.), με επίπτωση στην τελική τιμή των αγαθών και υπηρεσιών, συνεπώς και στο κόστος διαβίωσης στις περιοχές αυτές.
Η εν λόγω μείωση εφαρμόζεται χωρίς καμία μεταβολή, τόσο ως προς το ποσοστό μείωσης όσο και ως προς τις περιοχές για τις οποίες η μείωση αυτή ισχύει, από 08.08.1992 (ν.2093/1992) έως και σήμερα.
Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, αλλά και το γεγονός ότι έως και σήμερα εξακολουθούν να υφίστανται οι λόγοι για τους οποίους παρασχέθηκε στη χώρα μας η παραπάνω δυνατότητα, οι μειωμένοι συντελεστές στις εν λόγω νησιωτικές περιοχές πάντοτε αντιμετωπίζονται με ιδιαίτερη προσοχή και ευαισθησία και δεν εξετάζεται επί του παρόντος η κατάργησή τους.
Ο υφυπουργός Οικονομικών
Γ. Μαυραγάνης».


(η φώτο στο παρόν δεν είναι εκείνη που ανάρτησε η εφημερίδα)
Πηγή Ροδιακή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου