Τρίτη, 7 Ιανουαρίου 2014

Ελπίδα για την δοκιμαζόμενη αγορά της Καλύμνου οι εκπτώσεις που αρχίζουν στις 13 Ιανουαρίου

Με ανακοίνωσή του ο Εμπορικός Σύλλογος Καλύμνου, κοινοποιεί στους επαγγελματίες και το καταναλωτικό κοινό, την έναρξη των χειμερινών εκπτώσεων στο νησί, που θα είναι από 13 Ιανουαρίου και θα ολοκληρωθούν στις 28 Φεβρουαρίου.

Σε μια προσπάθειά τους να ανακάμψουν (κάπως) οικονομικά οι έμποροι του νησιού, ελπίζουν σ’ αυτό το διάστημα των εκπτώσεων, αφού τις γιορτές δεν ανακόπηκε το αρνητικό οικονομικό κλίμα και η τοπική αγορά δεν είδε την ανάσα που προσδοκούσε.

Η οικονομική δυσπραγία της τοπικής κοινωνίας, η ανεργία που μαστίζει την Κάλυμνο τις τελευταίες δεκαετίες και τώρα πλέον έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις, η «αιμορραγία» από την συνεχιζόμενη νέο-μετανάστευση, που έχει λάβει πλέον διαστάσεις «επιδημίας», φάνηκαν στην κίνηση στα εμπορικά καταστήματα του νησιού, τα οποία μάταια προσδοκούσαν να ανακάμψουν λόγω των εορτών.

Η χειμερινή περίοδος των εκπτώσεων, είναι ευχή όλων, να δώσει μιαν «ανάσα» στον δοκιμαζόμενο εμπορικό κόσμο, που έχει να αντιμετωπίσει όχι μόνο την κρίση, αλλά και την αδυναμία της πολιτικής να ανακουφίσει την τοπική οικονομία.

Έχοντας από την μια τις χειμωνιάτικες νεροποντές, που τα τελευταία 15 χρόνια είναι ο εφιάλτης του εμπορικού κέντρου του νησιού, αφού αρκεί μια μέτρια νεροποντή για να αποκλείσει το κέντρο της Πόλης, με τα ποτάμια που πλημμυρίζουν τους δρόμους. Σ’ αυτό προστίθενται συνεχώς όλο και περισσότερα εμπόδια, όπως η ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού με τα δυόμιση δρομολόγια, το κλείσιμο της Δ.Ο.Υ. που επιβαρύνει πρώτα και κύρια τους επαγγελματίες, την επαπειλούμενη κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, αλλά και τα δυσβάσταχτα οικονομικά μέτρα που συνεχώς αυξάνονται, βυθίζοντας όλο και περισσότερο στην απελπισία τους εμπόρους και συνολικά την τοπική κοινωνία.

Η ευχή όλων είναι η τοπική αγορά να στηριχθεί από τους Καλύμνιους και όλοι να επισκεφτούν για τις αγορές τους τα τοπικά καταστήματα και να κάνουν έρευνα αγοράς, στηρίζοντας την οικονομία του νησιού. Έμποροι και καταναλωτές οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε την κατάσταση και στηρίξουμε ο ένας τον άλλο, ώστε τα λίγα χρήματα που έμειναν στο νησί, να μην φύγουν σε ξένες αγορές και στο διαδικτυακό εμπόριο.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Καλύμνου:

«Παλμός της Καλύμνου»
                                                                                                              

  
Κάλυμνος: 7/1/2014

Προς: ΜΜΕ

ΘΕΜΑ: ΧΕΙΜΕΡΙΝΕΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ 2014 – ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΕΚΠΤΩΣΕΩΝ

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Σύμφωνα με το άρθρο 15 του νέου νόμου 4177/2013, οι χειμερινές εκπτώσεις έτους 2014 θα αρχίσουν τη Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου και θα λήξουν την Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου 2014.
Ως προς την ειδικότερη διενέργεια των εκπτώσεων, οι συνάδελφοι πρέπει να προσέξουν τα εξής:
1.    Η αναγραφή διπλής τιμής, δηλαδή της παλαιάς (συνήθως διαγραμμένης) και της νέας τιμής των προϊόντων που πωλούνται με έκπτωση είναι υποχρεωτική στα εμφανή σημεία του καταστήματος και οπωσδήποτε στα σημεία όπου αυτά (τα προϊόντα) εκτίθενται.
2.    Η αναγραφή ποσοστού έκπτωσης δεν είναι υποχρεωτική και ανήκει στην διακριτική ευχέρεια της επιχείρησης εάν θα αναγράψει ποσοστό ή όχι. Σε περίπτωση που η επιχείρηση αναγράψει ποσοστό πρέπει να προσδιορίζεται ότι πρόκειται για έκπτωση (π.χ.«20% έκπτωση»).
3.    Η διενέργεια εκπτώσεων είναι στην διακριτική ευχέρεια της κάθε επιχείρησης.
4.    Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην ακρίβεια των εκπτωτικών αναγγελιών προς τον πελάτη. Η κάθε παροχή πρέπει να ταυτίζεται και να ανταποκρίνεται προς την αναγγελία, οικονομικά, ποσοτικά και ποιοτικά.
Κατά την διενέργεια των τακτικών εκπτώσεων, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από τους συναδέλφους, γιατί οι κυρώσεις είναι βαρύτατες και δεν επιτρέπεται να επιβάλλονται λόγω λάθους.

Τέλος, σε ότι αφορά το ερώτημα εάν η πρώτη Κυριακή των εκπτώσεων που θα ανοίξουν τα καταστήματα, συμπίπτει με την 12η ή με την 19η Ιανουαρίου, η Νομική Υπηρεσία της ΕΣΕΕ γνωμοδότησε τα εξής:
Σύμφωνα με το άρθρο 16 παρ. 1 εδάφιο α ν. 4177/2013, η λειτουργία των μικρών καταστημάτων επιτρέπεται:
«α) την πρώτη Κυριακή κατά την έναρξη των χρονικών περιόδων της παραγράφου 1 του άρθρου 15 του παρόντος νόμου».
Παρεπόμενα, σύμφωνα με το άρθρο 15 παρ. 1 ν. 4177/2013:
«Επιτρέπεται η πώληση εμπορευμάτων ή η παροχή υπηρεσιών με μειωμένες τιμές τέσσερις (4) φορές το χρόνο, ως εξής:
α) Τακτικές εκπτώσεις:
αα) από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου και
αβ) από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου μέχρι το τέλος του Αυγούστου.»
Από τις ανωτέρω διατάξεις, συνάγεται με ασφάλεια ότι η χρονική περίοδος των χειμερινών τακτικών εκπτώσεων έτους 2014 έχει ως εναρκτήρια ημέρα την Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου και ως τελευταία ημέρα την Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου.  Η Κυριακή, 12 Ιανουαρίου είναι εκτός αυτής της χρονικής περιόδου, ενώ η πρώτη Κυριακή εντός αυτής είναι η 19η Ιανουαρίου.  Κατ’ ακολουθία, τα καταστήματα θα  μπορούν να ανοίξουν προαιρετικά την 19η Ιανουαρίου 2014.Εκ του Δ.Σ του Εμπορικού Συλλόγου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου