Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2013

«Στα άκρα» η υγεία και η αντοχή των ακριτών του Αιγαίου


Οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου της Καλύμνου την Τετάρτη κατέβηκαν σε 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση, διαμαρτυρόμενοι για την συνεχιζόμενη υποβάθμιση της υγείας στο νησί και την διαθεσιμότητα των υπαλλήλων (οδηγοί ασθενοφόρων), που ήταν το τελευταίο «δώρο» από το Υπουργείο Υγείας στο νησί, που βιώνει την παρακμή και την εγκατάλειψη, όλα αυτά τα χρόνια.

Πριν μερικές μέρες επίσης, η ντόπια και πανελλήνια επικαιρότητα, «διανθίστηκε» με τις εικόνες από τον ξεσηκωμό των κατοίκων των ακριτικών Λειψών, που διαμαρτύρονταν  για την εγκατάλειψη από το κεντρικό κράτος και ειδικά στον τομέα της υγείας, αφού  το πολυδύναμο κέντρο υγείας του νησιού, που λειτουργούσε στοιχειωδώς, έμεινε χωρίς γιατρό. Οι κάτοικοι του μικρού νησιού, για το παραμικρό πρόβλημα υγείας πρέπει να μεταβούν στη Ρόδο, έχοντας μια συγκοινωνία που το μόνο που εξασφαλίζει είναι την «Οδύσσεια» σ’ όποιον επιθυμεί να μεταβεί, έστω και στην πρωτεύουσα του νομού.

Βέβαια και οι δομές υγείας στα υπόλοιπα νησιά, με πρώτη τη Ρόδο και το Νοσοκομείο της που το τελευταίο διάστημα συνεχώς υποβαθμίζεται, δεν είναι σε καλύτερη μοίρα, αφού η πολιτική της συρρίκνωσης της δημόσιας υγείας «παρασύρει» στην υποβάθμιση όλα τα νησιά, ανεξαιρέτως του μεγέθους τους.

Φυσικά η δοκιμαζόμενη νησιωτική Ελλάδα δεν είναι η εξαίρεση στον γενικό κανόνα της υποβάθμισης της δημόσιας υγείας, η οποία τα τελευταία χρόνια ακλουθεί μια πορεία καταστροφική, με συρρίκνωση μονάδων, κλείσιμο ιδρυμάτων και παντελή έλλειψη πόρων για να λειτουργήσουν στοιχειωδώς τα νοσοκομεία και ΚΥ της επαρχίας αλλά και των αστικών κέντρων.

Ο στόχος δεν εξυπηρετεί κανένα άλλο σκοπό, παρά μόνο την συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους και την εκχώρηση των υπηρεσιών υγείας, αλλά και κάθε δομή κοινωνικού χαρακτήρα στους ιδιώτες.  
Δεν υπηρετούν αυτές οι πολιτικές μόνο στην χωρίς ορθολογισμό εξοικονόμηση πόρων, που επιβάλλεται από τα ξένα κέντρα που αποφασίζουν για την οικονομική (και όχι μόνον) ζωή του τόπου, αλλά έχουν σκοπό να εξασφαλίσουν διόγκωση των κερδών στην ντόπια πλουτοκρατία, με το να της παραδώσουν αποδυνάμωνες τις δημόσιες δομές, που θα τις αναλάβουν «εργολαβικά», παρέχοντας πανάκριβες υπηρεσίες στην εξαθλιωμένη κοινωνία.

Σήμερα οι «φωστήρες» που εδρεύουν στα υπουργεία των Αθηνών, προχωρούν στην αποψίλωση του νησιωτικού χώρου από τις δομές του. Αγνοούν (ή δεν θέλουν να δουν), πως η ιδιαιτερότητα αυτού του χώρου, επιφέρει τεράστιες δυσκολίες στην καθημερινή ζωή των νησιωτών και ότι η συρρίκνωση των δομών και ιδιαίτερα εκείνων που έχουν καθαρά «κοινωνικό ρόλο», δεν καθιστούν απλώς ανυπόφορη την ζωή των κατοίκων, αλλά τους στρέφουν προς την φυγή και την εγκατάλειψη του τόπου τους.

Οι κάτοικοι όλων των νησιών, παλεύουν να κρατηθούν πάνω στους βράχους που τους έταξε η μοίρα, στην εσχατιά του Αρχιπελάγους,  παλεύοντας με τα άγρια κύματα του Αιγαίου και των χαλεπών καιρών. Όλοι τους χαρακτηρίζουν ακρίτες και πως «φυλάνε Θερμοπύλες», όμως αυτό που βιώνουν καθημερινά είναι την εγκατάλειψη.


«Παλμός της Καλύμνου»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου