Παρασκευή, 6 Δεκεμβρίου 2013

«Σκωτσέζικο ντους» από κυβέρνηση και Στουρνάρα για τον ΦΠΑ στα νησιά


Στην βάσανο του «σκωτσέζικου ντους» υποβάλλει το υπουργείο οικονομικών και η κυβέρνηση τις νησιωτικές κοινωνίες,  σχετικά με τν μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, που ισχύει στα νησιά.

Οι δηλώσεις που έκανε ο ΥΠ.ΟΙΚ. Γ. Στουρνάρας στην εφημερίδα «Liberation» ήταν ξεκάθαρες σε σχέση με τον μειωμένο κατά 30% συντελεστή ΦΠΑ για την παράδοση αγαθών που γίνονται στα νησιά των νομών  Δωδεκανήσου, Λέσβου, Χίου, Σάμου, Κυκλάδων και στα νησιά του Αιγαίου Θάσο, Σαμοθράκη, Βόρειες Σποράδες και Σκύρο, ενώ το ίδιο ποσοστό ισχύει και για τις υπηρεσίες.

Κύκλοι του υπουργείου προσπάθησαν να «μπαλώσουν» κάπως τα λεγόμενα του Γ. Στουρνάρα, όμως οι δηλώσεις του δεν αφήνουν πολλά περιθώρια παρερμηνείας.

Παρά τις δηλώσεις των κυβερνητικών βουλευτών, πως δεν υπάρχει πρόθεση από το ΥΠ.ΟΙΚ. για την κατάργηση του μειωμένου συντελεστή, όλο και συχνότερα έρχεται στην επιφάνεια και ειδικά σήμερα από το στόμα του ίδιου του αρμόδιου υπουργού.

Είχαμε ήδη αναφερθεί προ εβδομάδος για το θέμα, όπως και άλλα μέσα της περιοχής μας, για να ακολουθήσουν οι καθησυχαστικές δηλώσεις των βουλευτών της «συγκυβέρνησης», οι οποίοι μέσα από βαρυσήμαντες ανακοινώσεις, «διερρήγνυαν τα ιμάτιά τους» πως δεν θα γίνει και πως σε μια τέτοια περίπτωση η κυβέρνηση θα τους βρει ενάντιους.

Βέβαια είναι γνωστό πλέον πως οι περιβόητες «κόκκινες γραμμές» των κυβερνητικών βουλευτών είναι «αρκετά ελαστικές», ειδικά όταν αφορούν την λήψη μέτρων τα οποία οι ίδιοι αποδέχτηκαν με την υπερψήφιση των μνημονίων. Να επαναλάβουμε ότι σε ειδική αναφορά του Δεύτερου Μνημονίου, γίνεται ξεκάθαρη αναφορά στον ΦΠΑ των νησιών και την κατάργησή του. 

Οφείλουν οι βουλευτές που σήμερα στηρίζουν την κυβέρνηση, να ξεκαθαρίσουν την θέση τους απέναντι στο ζήτημα. Να θυμίσουμε ότι την πρώτη φορά που "άνοιξε" το θέμα της κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ, ακούστηκαν προτάσεις, όπως αυτή του πρώην βουλευτή Δωδεκανήσου, Γιώργου Κασσάρα, για παραίτηση όλων των βουλευτών και των αναπληρωτών τους, εάν τεθεί παρόμοιο ζήτημα. 

Σε μια πραγματικότητα που μετρά χιλιάδες νέους άνεργους κάθε μέρα, τρομακτική αύξηση των αστέγων και της φτώχειας, νεκρά παιδιά από αναθυμιάσεις λόγω έλλειψης θέρμανσης, υπολειτουργία της παιδείας, οι δηλώσεις του τύπου «ναι μεν αλλά», αποτελούν πρόκληση για την δοκιμαζόμενη χώρα και την συνεχιζόμενη εγκατάλειψη των νησιών.

 «Παλμός του Αιγαίου»

(ακολουθεί το link με την δημοσίευση της γαλλικής εφημερίδας)Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου