Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου 2013

Μ. Κόνσολας: Προτεραιότητα στην προστασία εργαζομένων, δανειοληπτών και καταθετών. Παρέμβαση στην Τ.τ.Ε.

Μετά την πρώτη αναστάτωση που προκάλεσε το Κυριακάτικο κλείσιμο της Τράπεζας Δωδεκανήσου, με την ανάκληση της άδειάς της από την Τ.τ.Ε., ο βουλευτής της ΝΔ στα Δωδεκάνησα Μάνος Κόνσολας, προέβη σήμερα σε συγκεκριμένες ενέργειες, όπως φαίνεται και από το δελτίο τύπου που έδωσε στην δημοσιότητα.

Δεν κάνει καμία αναφορά για το γεγονός του κλεισίματος της συνεταιριστικής τράπεζας της περιοχής μας, απλώς δημοσιοποιεί τις ενέργειές του, που στοχεύουν στις συνέπειες από την ανάκληση της άδειας και κινείται σε 4 άξονες:

H διασφάλιση των θέσεων των εργαζομένων
Η διατήρηση του δικτύου υποκαταστημάτων στα μικρά νησιά
Η προστασία των δανειοληπτών
Γρήγορες διαδικασίες για την διαθεσιμότητα των καταθέσεων

Ο Μ. Κόνσολας, δεν «βιάστηκε» να παρέμβει στο θέμα αυτό που δημιούργησε σάλο στα Δωδεκάνησα, σε αντίθεση με τον συνάδελφό του Β. Υψηλάντη, ο οποίος μίλησε (τηλεφωνικά) στα τοπικά ΜΜΕ τις πρώτες ώρες, όπου ο αντίκτυπος ήταν πολύ έντονος και, όπως ήταν φυσικό, εισέπραξε την «αποδοκιμασία» από δημοσιογράφους αλλά και την κοινή γνώμη.

Ο βουλευτής της ΝΔ, γνωρίζοντας πως η τοποθέτησή του πάνω στο θέμα της ανάκλησης της άδειας της Τράπεζας,  θα προκαλούσε αντιδράσεις, τήρησε «στάση αναμονής» και εμφανίστηκε με δελτίο τύπου, που αναφέρεται σε πρωτοβουλίες του σχετικά με τις συνέπειες από την δυσάρεστη εξέλιξη, χωρίς να θίγει το όλο θέμα.

Ακολουθεί το δελτίο τύπου του βουλευτή και η επιστολή του στον Δ/κτη της Τ.τ.Ε.

"Παλμός της Καλύμνου"


Δ Ε Λ Τ Ι Ο   Τ Υ Π Ο Υ      

11 Δεκεμβρίου 2013


ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: «4 Προτεραιότητες για εργαζόμενους, καταθέτες, καταστήματα και δανειολήπτες της Τράπεζες Δωδεκανήσου -  Παρέμβαση στην Τράπεζα της Ελλάδος»
O Bουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η ανάκληση της άδειας της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου αποτελεί δυσάρεστη εξέλιξη.
Θεωρώ ανεπίτρεπτο να αιωρούνται φήμες που δημιουργούν νοσηρό κλίμα σύγχυσης και αποτελεί ευθύνη της Τράπεζας της Ελλάδας αλλά και του εκκαθαριστή να δώσουν πλήρη στοιχεία, που αφορούν στον έλεγχο.
Οφείλουμε όλοι να επιδείξουμε μεγάλη προσοχή στις δημόσιες τοποθετήσεις μας.
Σε αυτή τη συγκυρία, υπάρχουν 4 άξονες προτεραιοτήτων:
1. H διασφάλιση των θέσεων των εργαζομένων και η απορρόφησή τους από την ALPHA BANK. Για το σκοπό αυτό, θα έχω άμεση συνάντηση με διευθυντικά στελέχη της συγκεκριμένης τράπεζας.
2. Η διατήρηση του δικτύου υποκαταστημάτων στα μικρά νησιά. Σε αυτά τα νησιά, τα συγκεκριμένα υποκαταστήματα είναι τα μοναδικά στα οποία μπορούν να υπάρξουν τραπεζικές συναλλαγές και να εξυπηρετηθούν κάτοικοι και επισκέπτες.
3. Η ρητή δέσμευση ότι δεν θα μεταβληθούν οι όροι των δανείων για τους δανειολήπτες της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου. Για το θέμα αυτό, απέστειλα ήδη σχετική επιστολή προς τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Προβόπουλο.
4. Η ταχεία ολοκλήρωση των διαδικασιών για να είναι διαθέσιμες στους πολίτες, οι καταθέσεις που μεταφέρονται από την Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου στην ALPHA BANK.
Για πολίτες και επιχειρήσεις υπάρχουν άμεσες και επείγουσες ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν».

Το πλήρες κείμενο της επιστολής του Βουλευτή Δωδεκανήσου, κ. Κόνσολα προς το Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, έχει ως εξής:

                                                                           Αθήνα, 11 Δεκεμβρίου 2013
                                          
ΠΡΟΣ:
Αξιότιμο Κύριο
Γεώργιο Προβόπουλο,
Διοικητή Τραπέζης της Ελλάδος

 Κύριε Διοικητά,

Η ανάκληση της άδειας της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου, δημιουργεί ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα.
Μείζον ζήτημα είναι αυτό των προσωπικών και επιχειρηματικών δανείων που χορήγησε η Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου.
Υπάρχει έκδηλη ανησυχία ότι τα συγκεκριμένα δάνεια είτε θα πουληθούν σε funds του εξωτερικού είτε θα τροποποιηθούν οι όροι τους από το χρηματοπιστωτικό σχήμα που θα αναλάβει το βάρος της διαχείρισης και εξυπηρέτησης των δανείων που χορήγησε η Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου.
Θεωρώ καθοριστικής σημασίας την παρέμβασή σας στο συγκεκριμένο ζήτημα.
Θα πρέπει να μη μεταβληθούν οι όροι των δανειακών συμβάσεων που συνήφθησαν ανάμεσα σε πολίτες και επιχειρήσεις με την Τράπεζα Δωδεκανήσου.
Οι δανειολήπτες πρέπει να απολαμβάνουν των ίδιων δικαιωμάτων αλλά και της ίδιας προστασίας, που απολαμβάνουν οι δανειολήπτες στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Θα ήθελα, επίσης, να επισημάνω και τη φημολογία, που αναπαράγεται από ΜΜΕ, για θέματα διαχείρισης της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου. Εκτιμώ ότι δεν πρέπει να δημιουργηθεί ένα νοσηρό κλίμα που κλονίζει τη συνολική εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στο τραπεζικό σύστημα.
Και αυτό αποτελεί ευθύνη της κεντρικής τράπεζας.
Αναμένω τις ενέργειες σας, σχετικά με τα ζητήματα που έθεσα και κυρίως αυτό που αφορά στους δανειολήπτες της Τράπεζας Δωδεκανήσου.


Με εκτίμηση


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου