Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου 2013

Ερωτήματα και κόντρες «εκπέμπει» το ραντάρ για το Λιμάνι της Καλύμνου

Ενώ βαδίζαμε προς τα Χριστούγεννα, ήλθε μια συνέντευξη τύπου να «ταράξει τα νερά» και να προκαλέσει την έντονη αντίδραση, όπως ήταν αναμενόμενο.

Ο πρώτος «γύρος» της κόντρας, ήταν το Σάββατο 21/12/2013, όπου παραχώρησε συνέντευξη τύπου η παράταξη του Γιάννη Γαλουζή, «Νέα Κάλυμνος», με δύο θέματα που αφορούσαν   το μεν πρώτο  την αγορά του ραντάρ για την αστυνόμευση του λιμανιού και της ευρύτερης περιοχής, και το δεύτερο «το ειδικό τέλος 80% επί της αξίας του νερού» που έβαλε η ΔΕΥΑΚ παράνομα πάνω στους λογαριασμούς των καταναλωτών και για το 2014.

Βέβαια στην συνέντευξη κυριάρχησε το θέμα με την αγορά του Ραντάρ, αφού οι καταγγελίες από πλευράς της παράταξης «Νέα Κάλυμνος», αναφέρονταν σε πολλά «γκρίζα» σημεία, που σχετίζονται με την υπόθεση.

Η προμήθεια από το ΔΛΤ του εξοπλισμού αυτού, έχει «τροφοδοτήσει» ήδη την τοπική ειδησεογραφία, αφού είχε ξεκινήσει μια σειρά δημοσιευμάτων και αντεγκλήσεων, αναφορικά με πιθανές αρνητικές συνέπειες στην υγεία των κατοίκων, από την τοποθέτηση αυτού του ραντάρ.

Γ. Γαλουζής: Παρατυπίες στον Διαγωνισμό και ερωτήματα για την αγορά του Ραντάρ

Τα σημεία αυτά σχετίζονταν με παρατυπίες στην διαδικασία και «γκρίζα» σημεία στην όλη διαδικασία που αφορά την αγορά του Ραντάρ.

Ο επικεφαλής της παράταξης Γιάννης Γαλουζής,  ανέφερε πως εκτός του ότι σημειώθηκαν παρατυπίες στην διαδικασία της μελέτης, υπήρξε και «κενό»  και στον διαγωνισμό για την προμήθεια του εν λόγου εξοπλισμού.

Συγκεκριμένα τόνισε πως ο διαγωνισμός έπρεπε να κηρυχτεί «άγονος» από την στιγμή που η προσφορά που έγινε από την μια και μοναδική εταιρεία που παρέστη σ’ αυτόν, δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις της μελέτης που απαιτούσε το Ραντάρ να έχει εμβέλεια 96 μιλίων ενώ η εταιρεία «Αρίων» θα διαθέσει εξοπλισμό εμβέλειας 72 μιλίων.

Τα ερωτήματα που άφησε να «πλανώνται»  για το θέμα του διαγωνισμού, έγιναν πιο έντονα στην συνέχεια, όταν αναφέρθηκε στο κόστος της αγοράς του συγκεκριμένου εξοπλισμού.

Πληροφόρησε ότι η παράταξή του έκανε έρευνα στην αγορά, με τις προδιαγραφές της μελέτης και διαπίστωσε ότι το κόστος για αυτό τον εξοπλισμό (και με καλύτερες προδιαγραφές από την προσφορά της εταιρείας που παρουσιάστηκε στον διαγωνισμό) ανέρχεται στο ποσό των 44.800 ευρώ (+ ΦΠΑ), ενώ το Λιμενικό Ταμείο του Δήμου θα δαπανήσει 102.000 ευρώ (+ το ΦΠΑ).

Παράλληλα ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, αναφέρθηκε στις  όποιες αιτιάσεις ανέφερε ο Δήμαρχος σε τηλεφωνική του παρέμβαση σε τηλεοπτική εκπομπή, όπου ανέφερε ότι το κόστος αγοράς περιλαμβάνει και επιπλέον στοιχεία, όπως εκπαίδευση χειρισμού αλλά και έξοδα για την συντήρηση, που τις απέρριψε και τις θεώρησε ως απλές δικαιολογίες.

Είναι προφανές πως η παράταξη της ελ. αντιπολίτευσης, μιλά για «φωτογραφικό διαγωνισμό»  και αφήνει να πλανάται η «οσμή» του σκανδάλου, για την αγορά του εν λόγω εξοπλισμού, παρόλο που καθ’ όλη την εισήγησή του αλλά και τις απαντήσεις προς τους δημοσιογράφους, προσπάθησε να κρατηθούν «χαμηλά οι τόνοι», μιλώντας για ηθικό θέμα, σε σχέση με την άσκηση της πολιτικής της σημερινής Δημαρχίας.

Και αφού η «δράση φέρνει αντίδραση», την Δευτέρα ακολούθησε ο «δεύτερος γύρος» με την συνέντευξη του Δημάρχου.

Δ. Διακομιχάλης: «Να ζητήσουν συγνώμη ή να πάνε στον εισαγγελέα»

Ο Δ. Διακομιχάλης, πλαισιωμένος από τον εκπρόσωπο τύπου της παράταξής του, πέρασε στην «αντεπίθεση», απαντώντας στις κατηγορίες της ελ. μειοψηφίας και χαρακτήρισε με «σκληρά» λόγια την στάση του Γ. Γαλουζή.

«Αν δεν ζητήσουν συγνώμη για τα όσα με κατηγόρησαν, να στείλουν τον φάκελο στον εισαγγελέα», είπε εν κατακλείδι ο Δήμαρχος, προκαλώντας τον επικεφαλή της «Νέας Κάλυμνος».

Προηγουμένως παρουσίασε όλα τα έγγραφα για το θέμα και τόνισε πως η αξία του εξοπλισμού του ραντάρ, είναι 75.000 ευρώ, ενώ το κόστος ανεβαίνει στις 102.000 ευρώ, επειδή περιλαμβάνονται εκτός των άλλων και τα έξοδα της εγκατάστασης και αυτά για να τεθεί σε λειτουργία, καθώς και η εκπαίδευση του προσωπικού, που αυτά ανέρχονται σε 13.450 και 15.000 ευρώ αντίστοιχα.

Ακόμα μίλησε για τον εξοπλισμό που ανέφερε ο Γ. Γαλουζής και επεσήμανε πως απευθύνθηκε στην εταιρεία που έδωσε αυτή την προσφορά και είπε πως αυτή εκτός του ότι είναι ενσύρματη, δεν περιλαμβάνει κι άλλα προβλεπόμενα από την μελέτη χαρακτηριστικά.

Απάντησε και για την εμβέλεια του ραντάρ, που είναι 96 μίλια  και όχι 72 όπως ανέφερε η παράταξη «Νέα Κάλυμνος».

Πρέπει να επισημανθεί επίσης και μια φράση του Δημάρχου  σε κάποια αποστροφή του λόγου του, που έχει την δική της σημειολογική βαρύτητα, όπου  είπε πως «δεν θα αναφερθώ στην παροιμία για το σχοινί στο σπίτι του κρεμασμένου, γιατί είναι γιορτινές μέρες» και φυσικά ο νους όλων πήγε σε μνήμες του παρελθόντος…

Τέλος για τον διαγωνισμό υποστήριξε ότι ήταν ανοικτός και συμμετείχαν 14 εταιρείες, ενώ άφησε ερωτηματικά για την μη συμμετοχή εκείνης που απευθύνθηκε η παράταξη Γαλουζή.

«Άναψαν» οι προεκλογικές «μηχανές»

Τελικά αυτό που διαπιστώνεται είναι το γεγονός πως έχουν αφεθεί διάφορα ερωτήματα να «πλανώνται» στην γιορτινή ατμόσφαιρα του νησιού και σίγουρα θα υπάρξει συνέχεια, αφού η παράταξη Γαλουζή δήλωσε πως θεωρεί την όλη υπόθεση να μην είναι διαφανής, ενώ ο Δήμαρχος ήταν δηκτικός και άφησε να εννοηθεί πως δεν θα αφήσει το θέμα «ανοικτό».

Πάντως, αν θα υπάρξει συνέχεια, αυτό  θα εξαρτηθεί και από την στάση που θα τηρήσουν οι άλλες δύο παρατάξεις της αντιπολίτευσης (Μαστροκούκος – Μαύρος), που μέχρι στιγμής δεν έχουν δώσει τα δικό τους «στίγμα» για την υπόθεση.

Ευελπιστούμε να μην επαναληφθεί το παρελθόν και να κινηθεί η προεκλογική περίοδος στα χνάρια του 2002 και του 2011, όπου τα σκάνδαλα ήταν εκείνα που κυριάρχησαν στον προεκλογικό λόγο.

Γενικά όμως πρέπει να τονιστεί πως αυτό που διαφάνηκε μέσα από τις δύο συνεντεύξεις, είναι πως ενώ βρισκόμαστε στην εκπνοή του 2013, έχουν «ανάψει» οι μηχανές των παρατάξεων εν όψει των εκλογών του Μαΐου και είναι βέβαιο πως μετά τις γιορτές θα «φουλάρουν», ενώ προμηνύεται ένα έντονο προεκλογικό κλίμα, που … θα έχει απ’ όλα!

«Παλμός της Καλύμνου»
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου