Δευτέρα, 30 Δεκεμβρίου 2013

Η βασιλόπιτα της Καλύμνου στο «Ευρωπαϊκό Μουσείο Άρτου»

Η ιστοσελίδα www.archaiologia.gr σε αφιέρωμα για τα έθιμα της πρωτοχρονιάς και φυσικά για το πλέον χαρακτηριστικό της γνώρισμα που είναι η Βασιλόπιτα, κάνει αναφορά σ’ αυτή της Καλύμνου.

Μάλιστα στη σελίδα είναι καταχωρημένη και σχετική φωτογραφία από το «Ευρωπαϊκό Μουσείο Άρτου», στην οποία εικονίζεται δείγμα παραδοσιακής Καλύμνικης Βασιλόπιτας. 

Από την φωτογραφία, διαπιστώνουμε ένα κομψοτέχνημα των γυναικών της Καλύμνου, συνδεδεμένο με την μοίρα αυτού του τόπου, την Σφουγγαροσύνη».

Στις λεπτές της γραμμές και στους συμβολισμούς της, βρίσκονται οι πόθοι και οι αγωνίες του νησιού, κάθε φορά που αποχαιρετούσε «τον ανθό» του, τους σφουγγαράδες, που έφευγαν για να κουρσέψουν τον «θησαυρό από τους κόρφους» του βυθού, σε μια αναμέτρηση με την ζωή και τον θάνατο, που ιστορείται εδώ και αιώνες.

«Παλμός της Καλύμνου»

Σχετικά με το θέμα αυτό, αναφέρονται τα παρακάτω στην προαναφερόμενη ιστοσελίδα:

«Τη βασιλόπιτα η Καλύμνια νοικοκυρά τη αφιέρωνε στο άντρα της, τον ναυτικό ή τον σφουγγαρά.
Στην πίσω πλευρά σχημάτιζε το τιμόνι του καραβιού, στην μπροστινή πλευρά τοποθετούσε στο κέντρο το φλουρί και έφτιαχνε πουλιά που στο στόμα τους κρατούσαν χρωματιστές κορδέλες.
Η ευχή που έδινε ήταν πάντα από τον ναυτικό μας να έχουμε χαρούμενες ειδήσεις.
Τα πουλιά συμβολίζουν την είδηση και οι χρωματιστές κορδέλες τη χαρά. Το μόνο πράγμα που ήθελε ήταν να γυρίσει ο άντρα της γερός στο σπίτι και αφιέρωνε το πρώτο ψωμί της χρονιάς σε αυτόν».


archaiologia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου