Δευτέρα, 16 Δεκεμβρίου 2013

Ένταξη του «Καρπάθιου» Δημοτικού Σχολείου μετά από 9 χρόνια «στην κατάψυξη»

Σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου που έδωσε ο Δήμαρχος Δημήτρης Διακομιχάλης, ανακοίνωσε πως το «Καρπάθιο» τελικά εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ και είναι έτοιμο για αποκατάσταση.

Έπρεπε να περάσουν 9 ολόκληρα χρόνια από την στιγμή που το «Καρπάθιο» 4ο Δημοτικό σχολείο είχε μπει στην «ατζέντα» της τοπικής πολιτικής, για να βρει, όπως φαίνεται, το δρόμο της αποκατάστασης.

Το κτηριακό συγκρότημα, δωρεά του Καλύμνιου Ευεργέτη, του αείμνηστου Βασίλη Καρπάθιου, μετά από μια 9χρονη περιπέτεια, φαίνεται ότι βρίσκει τελικά το δρόμο της αποκατάστασης, σύμφωνα με τις πρόσφατες δηλώσεις του Δημάρχου, Δημήτρη Διακομιχάλη.

Ένα έργο που επί οκτώ χρόνια «στα χέρια» της προηγούμενης Δημαρχίας, είχε μείνει «στα χαρτιά» και μόνο δηλώσεις επί δηλώσεων και «ασκήσεις επί χάρτου», ήταν τελικά οι ενέργειές τους.

Το αποτέλεσμα της αστοχίας και της κωλυσιεργίας, ήταν η τραγική απώλεια μιας σχολικής μονάδας, του 4ου Δημοτικού Σχολείου Πόλεως Καλύμνου, που στεγάζονταν στο σχολικό αυτό συγκρότημα, το οποίο υπήρξε η «Ιφιγένεια» που θυσιάστηκε στον βωμό της πολιτικής αναποτελεσματικότητας.

Είναι μια από τις μελανότερες σελίδες της τοπικής πολιτικής και κοινωνικής ζωής, το γεγονός ότι δόθηκε η δυνατότητα στο κράτος, που σαρώνει την παιδεία με το κλείσιμο σχολείων και την σύμπτυξη δομών και τμημάτων, να βρει ένα «έτοιμο» σχολείο, το 4ο Δημοτικό, που λόγω έλλειψης στέγης συστεγάζονταν με άλλο σχολείο και να το κλείσει, στερώντας από το νησί και τα παιδιά του, μια σημαντική δυναμική εκπαίδευσης.

Σίγουρα πρέπει να νιώσουμε ικανοποίηση για την αίσια έκβαση και την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ, που επιτέλους θα δώσει πνοή στο «στοιχειωμένο» Καρπάθιο, το οποίο  στέκει εννιά χρόνια τώρα ερημωμένο και λεηλατημένο, να μας θυμίζει πως η αστοχία, η ανικανότητα και τα «μεγάλα λόγια», μόνο βλάβες στην κοινωνία μπορούν να επιφέρουν.

Επί οκτώ χρόνια οι υπεύθυνοι για το έργο, μας είχαν «βομβαρδίσει» με δηλώσεις επί δηλώσεων, συνεντεύξεις και παρουσίαση «επισήμων», που θα έδιναν λύση στο «ρημαγμένο σχολειό» της Καλύμνου. Ακόμα ηχούν στα αυτιά μας τα μεγάλα λόγια και οι «παράτες» για το θέμα αλλά και οι επιβραβεύσεις όσων, τάχα, πρόσφεραν από τις «μεγάλες τους θέσεις» για να προχωρήσει η ολοκλήρωση του έργου.

Το μόνο τελικά που έγινε ήταν να «μπει στην κατάψυξη» η προοπτική να προχωρήσει το έργο και να επιστρέψει στην μαθητική κοινότητα του νησιού ένα σχολείο, που τελικά «έσβησε» από τον χάρτη της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, σαν 4ο Δημοτικό Πόλεως «Καρπάθιο».

Επί μια δεκαετία σχεδόν, οι πολιτικές πρακτικές καταδίκασαν δύο σχολικές μονάδες, το «Καρπάθιο» και το συγκρότημα της «Ψιλιανής», να στέκονται χωρίς μαθητές και να είναι έρμαια στην λεηλασία των ανθρώπων και της εγκατάλειψης.

Τα ερωτήματα θα πλανώνται για πολλά χρόνια ακόμα, όχι μόνο για την αδυναμία των πολιτικών να δώσουν λύση, αλλά και για τα αίτια που οδήγησαν στο να «διωχθούν» δάσκαλοι και μαθητές από τα σχολεία τους.


«Παλμός της Καλύμνου»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου