Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου 2013

Στο έλεος της θεομηνίας Κάλυμνος και Ψέριμος – Ανοχύρωτες οι νησιωτικές επαρχίες


 Η πρωινή νεροποντή ήταν τρομακτική και καταστροφική, τόσο για την Κάλυμνο όσο και για την Ψέριμο, που υπέστη τεράστιες υλικές (ευτυχώς μόνον υλικές) καταστροφές.

Στην περιοχή του Αγίου Αντωνίου και στα «Πηγάδια», τα νερά που κατέβαιναν ανεξέλεγκτα από την πλαγιά του βουνού, στην πλευρά του αεροδρομίου, όπου δημιουργήθηκαν ορμητικοί χείμαρροι.
Η πόλη του νησιού, όπως συμβαίνει πάντα, δέχτηκε για μια ακόμη φορά μεγάλο πλήγμα από την θεομηνία και προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές, αφού μετατράπηκε σε μια απέραντη λίμνη, ενώ οι δρόμοι είχαν καταστεί εντελώς απροσπέλαστοι, τόσο στο κέντρο όσο και στο γύρω από την Πόθια οδικό δίκτυο.
Βέβαια το μεγάλο «στραπάτσο» το δέχτηκε η Ψέριμος, όπου πλήγηκαν  σπίτια και  μαγαζιά του νησιού, ενώ πολλά κτήρια είναι έτοιμα να
καταρρεύσουν. Η εκκλησία της Παναγιάς έχει υποστεί μεγάλες καταστροφές, ενώ η παραλία, που φιλοξενεί πολύ κόσμο το καλοκαίρι, έχει σχεδόν εξαφανιστεί.
Το ακριτικό «μικρονήσι» των 30 κατοίκων, έχει μείνει χωρίς ύδρευση, η θάλασσα έχει φτάσει μέχρι τα σπίτια και έχουν καταστραφεί όλοι οι δρόμοι σχεδόν.
Ο Δήμαρχος, Δημήτρης Διακομιχάλης, με εκπρόσωπο της Περιφέρειας και στελέχη της ΔΑ, μετέβη για μια πρώτη εκτίμηση της καταστροφής στο νησί, που κρίθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ελλείψεις – Κακοτεχνίες – Απουσία του
κεντρικού κράτους
Μετά την βιβλική καταστροφή που γνώρισε η Ρόδος την περασμένη Παρασκευή, όπου θρηνούμε τρία θύματα μέχρι στιγμής, την σειρά πήρε η Κάλυμνος ενώ και η γειτονική Κως  βρέθηκε σήμερα κι αυτή στο «μάτι» της κακοκαιρίας.
Σίγουρα τα καιρικά φαινόμενα  που εκδηλώνονται είναι ακραία και οφείλουν οι πάντες να ανησυχούν και να λαμβάνονται μέτρα, για την προστασία των πολιτών και των περιουσιών τους.  Οι δύσκολες αναδείξουν καιρικές συνθήκες, έρχονται να αναδείξουν τόσο την ανάγκη ενίσχυσης των υποδομών, όσο και τις ατέλειες, αβλεψίες και αδυναμίες που υπάρχουν στα δημόσια έργα, ως θύματα πολιτικών της ευκαιριακής νοοτροπίας.
Η περίπτωση της Ρόδου, είναι το πρώτο και φυσικά το πιο τραγικό παράδειγμα όλων αυτών. Πιο τραγικό γιατί θρηνούμε τρεις νεκρούς ανθρώπους και ακόμα αγνοείται ο 50χρονος καθηγητής. Τραγικό γιατί η έλλειψη πρόβλεψης και ταχύτητας δράσης, τα χρονίζοντα προβλήματα και οι παραλείψεις, βύθισαν στο πένθος και την απόγνωση το νησί των Ιπποτών.
Οι νησιωτικές επαρχίες είναι ανοχύρωτες και ενώ εδώ και χρόνια οι επιστήμονες μιλάνε για τρομακτικές αλλαγές στο κλίμα και προειδοποίησαν για αναμενόμενα ακραία καιρικά φαινόμενα, οι τοπικές πολιτικές πρακτικές και η αναλγησία του κεντρικού κράτους, επιεικώς αδιαφόρησαν και συνεχίζουν στο ίδιο μοτίβο.


Παλμός της Καλύμνου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου