Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου 2013

Η επόμενη μέρα στη Ψέριμο με τις «πληγές», της θεομηνίας και της πολιτικής νοοτροπίας

Ψέριμος 26 Νοεμβρίου 2013, την επομένη της καταστροφικής μανίας της φύσης, που άφησε το απομακρυσμένο νησί της Καλύμνου γεμάτο πληγές και ερωτηματικά.
Ο Μιχάλης Μουσσάς και η Ματούλα Παντελάκη, επισκέφτηκαν το νησί την επομένη της θεομηνίας και κατέγραψαν την κατάσταση με την κάμερα του τηλεοπτικού σταθμού TV12.
Οι εικόνες στο βίντεο των δύο φίλων του σταθμού που αναρτούμε στο παρόν, είναι συγκλονιστικές και μιλάν από μόνες τους, ενώ τα όποια σχόλια από πλευράς μας είναι εντελώς περιττά, σχετικά με την κατάσταση.
Η παραλία που φιλοξενεί εκατοντάδες επισκέπτες τα καλοκαίρια έχει εξαφανιστεί, αφού όλη η γραμμή της αμμώδους ακτής έχει υποχωρήσει, οι δρόμοι αντικαταστάθηκαν από ποτάμια, σπίτια πλημμύρισαν και άλλα στέκονται στον αέρα έτοιμα να γκρεμιστούν, λόγω της διάβρωσης του εδάφους από τους καταστροφικούς χειμάρρους,  ενώ τα καταστήματα των επιχειρηματιών του νησιού  βρέθηκαν στο μάτι της κακοκαιρίας και είναι αρκετά αυτά που σχεδόν καταστράφηκαν.
Αυθαιρεσία των κατοίκων και οι πολιτικοί … «τα στραβά μάτια»
«Η φύση εκδικείται» ψέλλιζαν οι λιγοστοί κάτοικοι του νησιού και συμφωνούσαν όλοι οι υπεύθυνοι που βρέθηκαν ενώπιον αυτής της πρωτόγνωρης καταστροφής, αφού ήταν αρκετή μια μεγάλη νεροποντή να μεταβάλει την εικόνα ενός νησιού, που παλεύει να επιβιώσει και αποτελεί διέξοδο σε πολλούς Καλύμνιους, που εκεί βρήκαν την δυνατότητα να αναπτύξουν μικρές επιχειρήσεις, ώστε να επιβιώσουν.
Σίγουρα η φύση τιμωρεί την αυθαίρετη ανθρώπινη παρέμβαση και μάλιστα με σκληρό τρόπο, όπως έγινε στην ακριτική Ψέριμο των 30 οικογενειών, αλλά και στη Ρόδο, την «ναυαρχίδα του τουρισμού», όσο και εδώ στην Κάλυμνο.
Τιμωρεί η φύση την ανθρώπινη απληστία και παρεμβατικότητα, όμως αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία για να σταθούν οι υπεύθυνοι απέναντι στην εικόνα της καταστροφής, με ύφος και στάση «Ποντίου Πιλάτου», με ύφος συντετριμμένο και επιπλέον επικριτικοί απέναντι στην αυθαιρεσία των κατοίκων.
Άραγε η δική τους ευθύνη, ως εκπρόσωποι της συντεταγμένης πολιτείας, που βρίσκεται και που ήταν η παρέμβαση και η επιβολή της νομιμότητας, όταν συνέβαιναν όλα αυτά που τώρα διαπιστώνουν, με … «σπαραγμό και αγανάκτηση»;
Άραγε οι αυθαίρετες κατασκευές και τα μπαζώματα στα ρέματα, γίνονταν νύχτα και παρέμεναν στο σκοτάδι, μέχρι προχθές που ξέσπασε η θεομηνία;
Μα όλα αυτά τα εγκλήματα απέναντι στην φυσική ομορφιά και στο πολιτιστικό περιβάλλον, όχι μόνο της μικρής Ψερίμου, αλλά και της Καλύμνου, γίνονταν μπροστά στα μάτια όλων και όλοι έκαναν τα … «στραβά μάτια», είτε από αδιαφορία, είτε για να μην κακοκαρδίσουν τους ψηφοφόρους τους, χθεσινούς και αυριανούς.
Αυθαίρετοι οι πολίτες που έριχναν μπετό όπου έβρισκαν, ανεύθυνοι οι πολιτικοί που  επέτρεπαν όλη αυτή την κατάσταση, για να μην «χαλάσουν καρδιές».
Τώρα εμφανίζονται συγκλονισμένοι, επικριτικοί, τιμητές και τιμωροί της ανομίας, την οποία δηλώνουν πως ΤΩΡΑ θα πατάξουν, ενώ τρέχουν πίσω από τους άλλους «υπεύθυνους», τους εκπροσώπους της κεντρικής εξουσίας, που θυμήθηκαν την Ψέριμο, την Κάλυμνο, τη Ρόδο και τ’ άλλα νησιά, αφού βούλιαξαν στη λάσπη, πνίγηκαν στα νερά των χειμάρρων και  θρήνησαν θύματα και  περιουσίες, να τους εξασφαλίσουν μερικά κονδύλια, για να αποκαταστήσουν τις ζημιές, να επουλώσουν τις πληγές, να θεραπεύσουν την αγωνία των κατοίκων και τις δικές τους συνειδήσεις, ώστε να συνεχίσουν να πορεύονται την πεπατημένη οδό της πολιτικής νοοτροπίας, που κουβαλούν χρόνια και χρόνια.
«Παλμός της Καλύμνου»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου