Σάββατο, 30 Νοεμβρίου 2013

Κίνδυνος για την υγεία από την επιμήκυνση λήξης στο φρέσκο γάλα

Μεταξύ των άμεσων παρεμβάσεων που προτείνονται από τον ΟΟΣΑ, διά μέσου του Ανχελ Γκουρία (Γ.Γ. του οργανισμού), είναι και η αύξηση του χρονικού περιθωρίου πώλησης του φρέσκου γάλακτος.
Στην πρόταση αυτή του ΟΟΣΑ, που είναι μια από τις προτάσεις «φωτιά» που παρουσίασε, «κατά παραγγελία» του υπουργείου Ανάπτυξης, έναντι καταβολής τιμήματος 930.000 ευρώ, βρίσκεται και η  επέκταση του χρονικού περιθωρίου πώλησης του φρέσκου γάλακτος, τοποθετήθηκε την περασμένη Πέμπτη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρης, που τόνισε τους κινδύνους που περιέχει αυτό το ενδεχόμενο για την υγεία του καταναλωτή
 «Αν πούμε ότι εμείς θα επεκτείνουμε τη διάρκεια ζωής στις εννέα ημέρες, μπορεί να έχουμε περισσότερα ζητήματα διασφάλισης της υγείας του καταναλωτή και να προκληθούν προβλήματα», δήλωσε ο υπουργός,  μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.
«Την άποψή μου τη λέω δημόσια με επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο» τόνισε και εξήγησε ότι στην Ελλάδα η φρεσκότητα υπολογίστηκε σε πέντε ημέρες, ενώ σε βορειότερες χώρες, όπως στην Ολλανδία ή τη Φινλανδία, φτάνει στις επτά ημέρες διότι επικρατούν συγκεκριμένες συνθήκες παραγωγής» ενώ επεσήμανε ότι «αντίθετα απ’ ό,τι συμβαίνει στις βόρειες χώρες, στην Ελλάδα το γάλα μεταφέρεται πολλές φορές σε «γκιούμι» (μεταλλικές κανάτες) και όχι σε ειδικές παγολεκάνες, σε θερμοκρασία 40 βαθμών Κελσίου, με τα φορτηγά να διανύουν αποστάσεις εκατοντάδων χιλιομέτρων.  Δεν είναι αυτόματη η μεταφορά ενός μοντέλου από ένα σημείο της Ευρώπης σε ένα άλλο, λόγω συγκεκριμένων ιδιαιτεροτήτων»
Τέλος αναφερόμενος στο ενδεχόμενο καθιέρωσης συστήματος πολλαπλών ημερών φρέσκου γάλακτος με ειδική σήμανση «μίας ημέρας», «δύο ημερών» κ.λπ., ο υπουργός είπε ότι «η φρεσκάδα δεν μπορεί να ορίζεται με επίθετα διότι είναι ποιοτικός δείκτης» κι επεσήμανε πως «όταν ορίζεις μια έννοια με επίθετα θα πρέπει να υπάρχει η έννοια των βαθμών, φρέσκο, φρεσκότερο, φρεσκότατο».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου