Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου 2013

Η λίστα με τα μέτρα – φωτιά της Τρόικας για το 2014 – Στο στόχαστρο και ο ΦΠΑ στα νησιά·         κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ κατά 30%, που ισχύει στα νησιά
·         επάνοδος του ΦΠΑ στην εστίαση στο 23% από το 13%
·         μείωση των φορολογικών κινήτρων για επενδύσεις
·         αύξηση των εισιτηρίων
·         κατάργηση των φοροαπαλλαγών
·         μειώσεις των μισθών

Είναι μόνο λίγα από τα μέτρα που περιλαμβάνει η  λίστα και που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών και αυτή την ώρα παρουσιάζει στην τρόικα.
Μόνο ως «φωτιά» μπορούν να χαρακτηριστούν, αφού το ύψος τους κινδυνεύει να διατηρήσει σε ύφεση την οικονομία για έβδομη συνεχή χρονιά.
Παράλληλα, ανάμεσα στα  μέτρα που ζητά η τρόικα, είναι η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, που θα ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου στην περιοχή μας.
Είναι μια προοπτική που την απεύχονται οι ντόπιοι κυβερνητικοί βουλευτές, που θα κληθούν να συναινέσουν, εκτός των άλλων, στην καταστροφική για την τοπική οικονομία κατάργηση των μειωμένων συντελεστών.
Ας  μην ξεχνάμε ότι σε κεφάλαιο του Δευτέρου Μνημονίου, που ψηφίστηκε από την Βουλή τον Φεβρουάριο του 2012, γίνονταν ειδική αναφορά στα φορολογικά προνόμια των νησιών, τα οποία έκτοτε βρίσκονται συνεχώς «στον αέρα» και σε άμεσο κίνδυνο η διατήρησή τους.
Την περίοδο εκείνη, μόνο δύο από τους Δωδεκανήσιους βουλευτές, ο Γιώργος Κασσάρας και η Μίκα Ιατρίδη,  αντιτάχθηκαν στην προοπτική αυτή (εκτός των άλλων) του μνημονίου και το καταψήφισαν, με αποτέλεσμα να διαγραφούν την ίδια στιγμή(!) από τα κόμματα στα οποία ανήκαν μέχρι τότε.
Από τη στιγμή λοιπόν που αποτέλεσαν μνημονιακή δέσμευση, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί για το μέλλον και σχεδόν δύο χρόνια τώρα, βρίσκεται «εν υπνώσει» το θέμα και αποτελεί μόνιμο «εφιάλτη» για τους «συγκυβερνώντες» στην περιοχή μας.
Επιπλέον ανάμεσα στα μέτρα των δανειστών, συμπεριλαμβάνεται και η επαναφορά του ΦΠΑ στην εστίαση από το 13% στο 23% από την πρώτη του 2014, που σε συνδυασμό με την δραστική μείωση των φορολογικών κινήτρων για δημόσιες επενδύσεις, την αύξηση του τιμολογίου της ΔΕΗ, το κούρεμα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, κατά περίπου 250 εκατ. Ευρώ, αλλά και την περαιτέρω μείωση των μισθών, βάζουν βόμβα στην προσπάθεια ανάπτυξης του τουρισμού, ο οποίος έχει αναλάβει τον ρόλο «του σωσίβιου» της ελληνικής οικονομίας.
Όπως δημοσιεύει η ιστοσελίδα  http://www.fimes.gr/2013/11/lista-metra-troika/, η κυβέρνηση εξετάζει τα μέτρα που παρουσίασε η τρόικα η οποία επιμένει  σε νέα, οριζόντια και «σίγουρης απόδοσης» μέτρα. Δεδομένης αυτής της επιμονής των δανειστών, ο νέος προϋπολογισμός που θα κατατεθεί μέχρι την Πέμπτη στη Βουλή θα είναι μετέωρος, αφού τα μέτρα και οι προβλέψεις του μπορούν να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή στη διάρκεια του 2014!
Η λίστα με τα μέτρα της τρόικας που εξετάζει το υπουργείο είναι:
1. Οι μειώσεις των μισθών των υπαλλήλων του δημοσίου και των Οργανισμών Γενικής Κυβέρνησης.
2. Η κατάργηση των φοροαπαλλαγών και των εκπτώσεων φόρου, για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.
3. Η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ κατά 30%, που ισχύει στα νησιά.
4. Η κατάργηση ή η μεταφορά τους στον κρατικό προϋπολογισμό, των φόρων υπέρ τρίτων.
5. Η επάνοδος του ΦΠΑ στην εστίαση στο 23% από το 13%, από την 1η Ιανουαρίου 2014.
6. Οι περικοπές τρεχουσών κρατικών δαπανών, συγκεκριμένων κωδικών του προϋπολογισμού.
7. Η κατάργηση δημοσίων φορέων και Οργανισμών.
8. Η μείωση των επιχορηγήσεων προς τις ΔΕΚΟ αλλά και η παράλληλη μείωση των προϋπολογισμών των ΔΕΚΟ.
9. Το νέο κούρεμα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, κατά περίπου 250 εκατ. ευρώ.
10. Η λήψη μέτρων για την είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών.
11. Η μείωση των φορολογικών κινήτρων για επενδύσεις.
12. Η αύξηση των εισιτηρίων των αστικών συγκοινωνιών και του τιμολογίου της ΔΕΗ. ΔΕΗ.
13. Η αλλαγή του συστήματος υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας.
"Π.τ.Κ."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου