Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου 2013

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΔΗΜΟΥ ΓΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΡΙΟ & ΚΑΠΗ

Απαντηση στα οσα ειπωθησαν στην συνεντευξη που παραχωρησε προσφατα το ΔΣ του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΡΙΟΥ ΑΙ ΜΟΥΣΑΙ , οσον αφορα την δημοσιοποίηση των θέσεων του στο θέμα της χρήσης και αξιοποίησης του κτιρίου του Αναγνωστηρίου ,τόσο για το ισόγειο όσο και για τον όροφο που χρησιμοποιείται ως αίθουσα του ΔΣ, εδωσε με δελτιο τυπου της η παραταξη "ΚΑΛΥΜΝΟΣ ΔΥΝΑΜΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ " του κ. Δ.Διακομιχαλη.
 ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ
Αυτουσιο το δελτιο τυπου (25/09) αναφερει: 
Αναφορικα με την συνεντευξη  του ΔΣ του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΡΙΟΥ ΑΙ ΜΟΥΣΑΙ θελουμε να επισημανουμε οτι στις 24 Σεμπτεμβριου ανοιξε το συστημα νομιμοποιησεις των αυθαιρετων κτισματων και μπηκαν τα στοιχεια του Πνευματικου Κεντρου και του ΚΑΠΗ.Μ ετην ολοκληρωση των διαδικασιων νομιμοποιησης ο Δημος θα προχωρησει τις διαιδκασιες χρησεις του ισογειου
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΡΙΟ  'ΑΙ ΜΟΥΣΑΙ'
Θυμιζουμε οτι στην συνεντευξη  του ΔΣ του Αναγνωστηριου (24/09) ο Πρόεδρος κ. Παναγιώτης Γιαμαίος,ειχε πει εκτος των αλλων:
Για Χρήση αίθουσας ισογείου:
"Πριν έντεκα χρόνια, αναλήφθηκε για πρώτη φορά πρωτοβουλία για σοβαρές παρεμβάσεις στην αίθουσα του ισογείου . Εκπονήθηκε σχετική μελέτη από τον Αρχιτέκτονα Ε. Τρικοίλη ,αφιλοκερδώς και κατατέθηκε στο Δήμο για υλοιποίηση.
Αυτή η μελέτη δεν εκτελέστηκε ποτέ ,γιατί χαρακτηρίστηκε από τους μηχανικούς των ΤΥ του Δήμου ως ελλιπής.
Στη συνέχεια συνετάγη νέα μελέτη από την Νομαρχία και ζητήθηκε από το Δήμο να αναλάβει εκείνος την εκτέλεση του έργου .Ο τότε Δήμαρχος Γ.Ρούσσος δεν αποδέχτηκε την πρόταση με τη δικαιολογία ότι δεν είχε διαθέσιμους μηχανικούς για την επίβλεψη του έργου. Πρότεινε δε το έργο να το αναλάβει η Νομαρχία.
Ακολούθησαν οι εκλογές του 2010 και το θέμα πάλι πάγωσε. Εκείνο όμως που έμεινε ήταν η δέσμευση 60.000 ευρώ στα ταμείο της Νομαρχίας για το έργο αυτό Το καλοκαίρι του 2012 εστάλη στο ΔΣ από τη σημερινή Δημοτική Αρχή νέα μελέτη ανακαίνισης –αναδιαρρύθμισης του κάτω χώρου την οποία εκπόνησε ο κ. Τάτσης και η οποία προβλέπει την μετατροπή του ισογείου από ιδιώτη επενδυτή σε σύγχρονο ΚΑΦΕ με την προϋπόθεση ότι θα παραχωρείται απ’ αυτόν 15 φορές το χρόνο σε πολιτιστικά σωματεία για να πραγματοποιούν εκδηλώσεις.
Ζητήθηκε εσπευσμένα η θέση μας για αυτή την σχεδιαζόμενη αλλαγή.
Η απάντηση μας ήταν αρνητική, δεδομένου ότι πάγια θέση του ΔΣ είναι η μετατροπή του χώρου αυτού σε μόνιμη αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων.
Το νέο ΔΣ του Αναγνωστηρίου που προέκυψε από τις εκλογές του Φεβρουαρίου 2013 μετά την ανάληψη απέστειλε επιστολή με ημερομηνία 3 Μαρτίου 2013 προς το ΔΣ σχετικά με το θέμα της ανακαίνισης του ισογείου Στην επιστολή αυτή αναφερόντουσαν οι θέσεις του ΔΣ και η αντίθεση τους στη μετατροπή του χώρου σε μοντέρνο κατάστημα ΚΑΦΕ καταλήγοντας «ότι ήρθε η ώρα να αποκτήσει η πόλη μας μία αίθουσα για τον πολιτισμό ,άρτια αισθητικά λειτουργική, αξιοπρεπή, αντάξια της ιστορίας του κτιρίου και με σεβασμό στην υπερκατονταετή παρουσία, δράση και προσφορά του αναγνωστηρίου «ΑΙ ΜΟΥΣΑΙ».
Βέβαια διαπιστώθηκε σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις της Δημοτικής αρχής ότι το κτίριο δεν ήταν νομιμοποιημένο και υπήρξε μία κινητικότητα για την νομιμοποίηση του. Με το νέο νόμο που ψηφίστηκε για την νομιμοποίηση αυθαιρέτων δημοσίων κτιρίων δίνεται η ευκαιρία να νομιμοποιηθεί και ανοίξει ο δρόμος για την οποιαδήποτε παρέμβαση-ανακαίνιση. Διαθέτοντας 60.000 ευρώ ο Δήμος σύν τα 60.000 ευρώ από την Νομαρχία μπορεί να υλοποιηθεί το έργο αφού αυτό το ποσό προβλέπει η μελέτη Τάτση.
Για Χρήση Αίθουσας βιβλιοθήκης
Όπως γνωρίζετε ,το 2007 ,το ΔΣ με αίτηση του ζήτησε από το ΔΣ ΤΟΥ Αναγνωστηρίου να μεταφερθεί προσωρινά στον όροφο μέχρι να επισκευαστεί η αίθουσα συνεδριάσεων του ΔΣ στο Δημαρχιακό Μέγαρο. Το αίτημα που υποβλήθηκε τότε μιλούσε για προσωρινή μετακόμιση. Το τότε ΔΣ αποδέχτηκε ομόφωνα την πρόταση ,γιατί οι διαβεβαιώσεις, από τον τότε Δήμαρχο Γ.Ρούσσο, για προσωρινότητα στη διευκόλυνση που ζητείτο ήταν εξόχως κατηγορηματικές. Τελείωσε η θητεία εκείνη της Δημοτικής Αρχής. Πλησιάζει στο τέλος και η θητεία αυτής της Δημοτικής Αρχής και αυτή η αναμενόμενη επιστροφή στο δημοτικό μέγαρο δεν συντελέστηκε Στην πρώτη μας επίσκεψη ,την εθιμοτυπική στο Δήμαρχο θέσαμε αυτό το θέμα Ο κ. Διακομιχάλης ρητά μας απάντησε «Για το 2013 ξεχάστε το» Το ξεχνάμε λοιπόν για το υπόλοιπο του 2013 . Δεν το ξεχνάμε όμως για το 2014. Η Βιβλιοθήκη πρέπει να είναι και να λειτουργεί ως βιβλιοθήκη. Σχεδιάζουμε το εκσυγχρονισμό της . Να την κάνουμε λειτουργική ,να την μετατρέψουμε σε πραγματικό Αναγνωστήριο .
Για όλα τα ΔΣ πριν από εμάς για το δικό μας ΔΣ για τα μέλη του Αναγνωστηρίου και για τον καλυμνιακό λαό αυτή η παράσταση λειτουργίας του ΔΣ σ’ αυτό το χώρο εκλαμβάνεται ως κατάληψη. Η συνέχιση αυτής της κατάστασης συνιστά αθέτηση μίας συμφωνίας .Είναι ασέβεια σε ένα ιστορικό θεσμό, ο οποίος έχει προσφέρει και θα προσφέρει στον πολιτισμό του νησιού μας.
Ως κατακλείδα θα πούμε τούτο. Δεν υπάρχει θέμα αντιπαλότητας με το Δήμο. Πάντα οι σχέσεις των ΔΣ του Αναγνωστηρίου με τα εκάστοτε δημοτικά συμβούλια ήταν αγαστές. εξάλλου διαχρονικά ο δήμος υπήρξε αρωγός και υποστηρικτής του έργου μας με τις όποιες τακτικές και έκτακτες οικονομικές τους ενισχύσεις. Στο θέμα όμως ,που αφορά στη χρήση των χώρων του ακινήτου υπάρχει ριζική διάσταση απόψεων και αυτήν εκθέσαμε σήμερα σε σας και δι’ υμών στους συμπατριώτες μας ".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου