Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου 2013

ΤΟ 6ο ΔΗΜ.ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΟ FALKENSEE ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

 Στα πλαίσια του προγράμματος Σωκράτης – Comenius "Greener Schools for a Greener Europe" από τις 21 έως τις 28 Σεπτεμβρίου 2013 υλοποιήσαμε την τέταρτή μας επίσκεψη στο σχολείο "Adolph Diesterweg Grundschule" του Falkensee της Γερμανίας.
Στην επίσκεψη αυτή συμμετείχαν 4 εκπαιδευτικοί του σχολείου μας και τέσσερις μαθητές καθώς και εκπαιδευτικοί και μαθητές από τα εταιρικά σχολεία της Γερμανίας, της Πολωνίας, της Μαγιόρκας, της Ρουμανίας και της Ιρλανδίας. 
Το θέμα με το οποίο ασχοληθήκαμε αφορούσε στην ενέργεια και τους τρόπους εξοικονόμησής της.
Πιο συγκεκριμένα το πρόγραμμα προέβλεπε την ένταξη των παιδιών σε διάφορες τάξεις του σχολείου υποδοχής και σε συμμετοχή τους από κοινού σε διάφορες δραστηριότητες. 
Ακολούθησε επίσκεψη τους στην περιοχή Paaren όπου έγινε ξενάγηση των ομάδων από ειδικούς στο δάσος της περιοχής, στους οργανωμένους στάβλους εκτροφής αγελάδων και παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων καθώς και ενημέρωση για τον τρόπο παραγωγής του βιοαερίου.
Σε επόμενη επίσκεψη στο Potsdam τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να δουν την αίθουσα όπου υπογράφηκε το 1945 από τους Ουίνστον Τσώρτσιλ, Χάρι Τρούμαν και Ιωσήφ Στάλιν η συνθήκη λήξης του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και να ενημερωθούν εκτενώς για τα ιστορικά γεγονότα της περιόδου.
Την επόμενη ημέρα έγινε και ξενάγηση στο Βερολίνο η οποία, εκτός των άλλων, προέβλεπε επίσκεψη στο τμήμα του τείχους του Βερολίνου που απέμεινε μετά την πτώση.
Επιπροσθέτως, κατά τη διάρκεια των ημερών αυτών τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να φυτέψουν δέντρα στην αυλή του σχολείου με τη βοήθεια των δασκάλων τους, ενώ οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να διδάξουν σε διάφορες τάξεις του σχολείου υποδοχής μία από τις τέσσερις θεματικές ενότητες του προγράμματος (μόλυνση, βιοποικιλότητα, ενέργεια, ανακύκλωση).
Τελευταίος σταθμός στο ταξίδι μας υπήρξε η Κολωνία. 
Εκεί, είχαμε τη δυνατότητα να επισκεφθούμε τη Ντομ, τον Καθεδρικό της Ναό της Κολωνίας που αποτελεί το πιο διάσημο γοτθικό κτίριο στη Γερμανία και να περπατήσουμε στις όχθες του Ρήνου.
Στο σημείο αυτό πρέπει να τονίσουμε πως στις διάφορες ομάδες εργασίας συμμετείχαν παιδιά από όλες τις χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα με αποτέλεσμα να δημιουργούνται νέες φιλίες και να ανταλλάσσονται σκέψεις, ιδέες και συνήθειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου