Σάββατο, 14 Σεπτεμβρίου 2013

ΕΝΤΟΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΜΝΟ

Η τελευταία πυρκαγιά στην περιοχή Θέρμα την περασμένη Δευτέρα, ανέδειξε για μία ακόμη φορά την αναγκαιότητα της πλήρους στελέχωσης και λειτουργίας τουΕθελοντικού Πυροσβεστικού Σταθμού στην Κάλυμνο.
Μπορεί μέχρι τώρα τόσο ο αντιδήμαρχος Παντελής Ζωίδης όσο και ο συμπολίτης μας Γιάννης Σέμπρος που χειρίζονται τα 2 πυροσβεστικά οχήματα μαζί με αρκετούς Εθελοντές πυροσβέστες να έχουν ανταποκριθεί έγκαιρα και με αποτελεσματικότητα σε όσες πυρκαγιές έχουν εκδηλωθεί, αλλά είναι βέβαιο ότι η λειτουργία του Εθελοντικού Σταθμού υπό την Διοίκηση μονίμων στελεχών του Πυροσβεστικού Σώματος, θα διασφαλίζει μία αξιόπιστη πυροπροστασία για όλο το νησί.
Αν και η κοινή Υπουργική απόφαση τριων Υπουργείων (Εσωτερικών-Οικονομικών-Προστασίας του Πολίτη) για ίδρυση Πυροσβεστικού Σταθμού Β κατηγορίας στην Κάλυμνο έχει υπογραφεί από τις 10 Απριλίου 2012 και να έχει δημοσιευτεί στο ΦΕΚ Β 1269 /11 Απριλίου 2012 που κυκλοφόρησε στις 7 Μαίου 2012,  εδώ και 16μήνες η στελέχωση του κόλλησε στις χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες, κυρίως στο θέμα επιλογής και πιστοποίησης του Εθελοντικού προσωπικού.Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που διαθέτουμε, βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο αυτής της διαδικασίας, αφού όλες όλες οι υπόλοιπες έχουν ολοκληρωθεί.
Συγκεκριμένα στις 27 Σεπτεμβρίου 2013 ξεκινά η εκπαίδευση του Εθελοντικού προσωπικού που έχει προταθεί από το Δήμο Καλυμνίων και έχει εγκριθεί από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος.
Η εκπαίδευση των Εθελοντών θα πραγματοποιηθεί στην Κάλυμνο, από μόνιμα στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κω ,θα είναι διάρκειας 120 ωρών και θα ολοκληρωθεί σε 15 περίπου ημέρες .
Μετά την εκπαίδευση θα ακολουθήσει η πιστοποίηση των Εθελοντών Πυροσβεστών που αποτελεί και το τελευταίο Στάδιο, προκειμένου στη συνέχεια να τοποθετηθούν τα 3 μόνιμα στελέχη από το Πυροσβεστικό Σώμα και να ξεκινήσει η πλήρης λειτουργία του Εθελοντικού Πυροσβεστικού Σταθμού Καλύμνου.
Εκτιμάται ότι όλες αυτές οι διαδικασίες εκτός απροόπτου θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τέλος Οκτωβρίου και μέσα στο Νοέμβριο η Κάλυμνος επιτέλους μετά προσπάθειες πολλών ετών θα έχει το δικό της Πυροσβεστικό Σταθμό.
Να σημειώσουμε ότι τα μόνιμα στελέχη που θα τοποθετηθούν θα είναι :
-ένας Ανθυπυραγός ή Υποπυραγός που τοποθετείται ως Διοικητής,
- ένας Πυρονόμος Γενικών καθηκόντων αναπληρωτής του Διοικητή και
-ένας Πυροσβέστης Γενικών Καθηκόντων με την ειδικότητα του οδηγού.
Ο αριθμός των Εθελοντών που θα εκπαιδευθούν ,πιστοποιηθούν και θα συμμετέχουν στη δύναμη του Πυροσβεστικού Σταθμού, θα είναι 20 .(ΝΗΣΙΩΤΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου